Czy niedobór witaminy D w organizmie zwiększa ryzyko rozwoju Alzheimera?
Niedobór witaminy D jest niestety bardzo powszechny w Polsce. Szacuje się, że ponad 90 proc. mieszkańców naszego kraju ma zbyt niskie stężenie tej witaminy w...
Tych produktów nie mogą jeść małe dzieci. Co szkodzi maluchom?
Prawidłowe żywienie dziecka od samego początku ma ogromny wpływ na jego rozwój psychiczny i fizyczny. Rodzice starają się rozszerzać dietę niemowlęcia w taki...
TOP 10 napojów dla cukrzyków. Co powinni pić diabetycy?
Około 3,5 miliona osób w Polsce choruje na cukrzycę i liczba ta stale wzrasta. Odpowiednia dieta może nie tylko zapobiegać zachorowaniu, ale także pomóc...
Zmień swoje nawyki żywieniowe i żyj nawet 10 lat dłużej!
Czy da się wydłużyć życie za pomocą diety? Według najnowszych badań zmiana nawyków żywieniowych może zwiększyć prognozowaną długość życia nawet o 10 lat!...
Produkty z „białej mąki” mogą działać rakotwórczo
Mąka pszenna jest jednym z najczęściej wykorzystywanych produktów w naszej kuchni. Przygotowuje się z niej pieczywo, ciasta oraz dania mączne takie jak...
Czy wiesz, jakie właściwości ma masło z orzechów arachidowych?
Masło orzechowe zyskało popularność dzięki swojemu wszechstronnemu zastosowaniu. Często spożywane jest przez sportowców oraz osoby dbające o stan zdrowia...
Suplementy diety na celowniku NIK. Konsumenci kupowali niesprawdzone środki
W latach 2017-2020 w Głównym Inspektoracie Sanitarnym złożono blisko 63 tys. powiadomień o wprowadzeniu lub zamiarze wprowadzenia do obrotu nowego suplementu...
Top 10 przepisów na pyszne dania z makaronem bez mięsa
Dania z makaronem nie muszą być kaloryczne. Kluczem do przygotowania wyśmienitych niezagrażających sylwetce past jest kompozycja wysokiej jakości makaronu, z...
Czy zielona herbata może być szkodliwa? Sprawdź nowe odkrycia
Zielona herbata jest uznawana za jeden z najzdrowszych produktów, tymczasem nowe badania nad jej składnikami całkowicie przeczą wcześniejszym ustaleniom....
Dieta, która usprawnia mózg. Po jakie produkty sięgać?
Czy można wspomóc mózg za pomocą odpowiedniego żywienia? Jak najbardziej, a sposobem na to jest dieta MIND – jadłospis opracowany przez naukowców zajmujących...
Czy picie czerwonego wina może zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób?
Czerwone wino jest źródłem resweratrolu, czyli silnego antyoksydantu chroniącego komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Ten...
Czy odpowiednia dieta może zmniejszyć ryzyko infekcji?
Jesteś fanem śmieciowego jedzenia i słodkich napojów? To może być niebezpieczne dla zdrowia! Taki sposób żywienia potrafi znacząco pogorszyć funkcjonowanie...
Najlepsza dieta na zdrowy sen. Sprawdź, co powinna zawierać!
W obecnych czasach śpimy zbyt krótko lub nasz sen jest słabej jakości. Z tego powodu chronicznie się nie wysypiamy, a to odbija się negatywnie na naszym...
Te produkty mogą nasilać zgagę! Zobacz, czego unikać
Zgaga to objaw cofania się kwaśnej treści pokarmowej do przełyku. Jak się okazuje, spożywanie niektórych pokarmów może zwiększyć ryzyko pojawienia się...
Jakie warzywa jeść zimą? Sprawdź, które wybierać!
Zimą brakuje nam świeżych produktów, a dostępne w sklepach warzywa nie zawsze są smaczne i wartościowe. O tej porze roku łatwo więc o niedobory witamin, a przez...
Czy wiesz, jakie właściwości ma awokado?
Awokado, czyli smaczliwka wdzięczna, zyskało na popularności dzięki zawartości zdrowych tłuszczów, które wspierają odporność i układ krążenia. Obecność witaminy...
Zdrowe musli – jakie wybierać w sklepie, a jak zrobić domowe?
Musli to wartościowy i odżywczy posiłek, po który możesz sięgać rano, ale także w ciągu dnia, a nawet wieczorem. Mieszanka zawiera: płatki zbożowe, świeże i...
Jagody goji pomogą nie tylko na wzrok. Sprawdź ich właściwości!
Jagody goji to owoce krzewu o nazwie kolcowój i jeden z pierwszych produktów spożywczych, który zasłynął jako superfood (superżywność). Wynika to z ich wysokiej...
Po czym poznać, że ryba jest świeża? Te niezawodne triki ułatwią zakupy!
Jeśli jeść rybę, to tylko świeżą. Ryby to produkty spożywcze niezwykle cenne dla zdrowia. Mają mnóstwo białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Świeże ryby...
Zielona kawa na odchudzanie – czy naprawdę działa? Zobacz, jak ją stosować
Zielona kawa to surowe ziarna kawowe, które nie zostały poddane paleniu. Dzięki temu, w przeciwieństwie do kawy czarnej, mają one wysoką zawartość kwasu...
Poznaj właściwości pomelo. Zobacz, jak obrać i jeść ten owoc
Pomelo jest znakomitym źródłem witaminy C, która jako silny przeciwutleniacz chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Owoce te...
Syrop klonowy nie tylko do naleśników. Jak zrobić go w domu?
Syrop klonowy, często nazywany „kanadyjskim płynnym złotem” produkowany jest z soku drzewnego. Najczęściej stosuje się go jako naturalny zamiennik cukru i...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 2 dni temu w kategorii Artykuły dziecięce
Dodano 2 dni temu w kategorii Elektryka i automatyka
Dodano 2 dni temu w kategorii Elektronika przemysłowa
Dodano 2 dni temu w kategorii Kursy