Kto nie powinien jeść awokado? Przy tych schorzeniach warto go unikać
Awokado to jeden z najzdrowszych owoców świata, ponieważ mimo swojej kaloryczności stanowi znakomite źródło kwasów omega-3, które wspierają odporność organizmu,...
Te produkty mogą zwiększać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2
Cukrzyca typu 2 to choroba metaboliczna, w przebiegu której dochodzi do defektu wydzielania insuliny, a tym samym wzrasta stężenie glukozy we krwi....
Dosalasz potrawy? Zwiększasz ryzyko rozwoju niewydolności serca i choroby wieńcowej
Lubisz słone potrawy i każde danie dodatkowo dosalasz? Uważaj, bo ten groźny nawyk może przyczyniać się do rozwoju nadciśnienia tętniczego krwi, obrzęków, a...
Herbata na zdrowe serce. Picie czarnej herbaty może chronić zdrowie kobiet
Chcesz mieć zdrowe serce? Codziennie pij herbatę – niekoniecznie zieloną! Australijscy naukowcy odkryli, że czarna herbata prawie o 40 proc. obniża ryzyko...
Niedobór tego pierwiastka widać na paznokciach. Powoduje też niedokrwistość
Miedź to pierwiastek śladowy, którego niedobór widać na paznokciach. Jest niezbędny: odpowiada za prawidłowy przebieg procesów metabolicznych, a także bierze...
Spożywaj więcej białka, kawy i herbaty, a wzmocnisz kości i unikniesz złamań
Wzbogacenie swojej codziennej diety o większą ilość białka oraz regularne picie kawy i herbaty znacznie zmniejsza ryzyko złamania szyjki kości udowej u kobiet w...
Objawy niedoboru biotyny łatwo pomylić z przemęczeniem. Na co zwrócić uwagę?
Biotyna, często nazywana witaminą B7 lub witaminą H to związek, który wpływa nie tylko na prawidłową strukturę włosów i paznokci, ale również wspomaga...
Jedna porcja zielonych warzyw liściastych dziennie to niższe ryzyko rozwoju demencji
Co roku na świecie rozpoznaje się 10 mln nowych przypadków demencji – informuje WHO. W prewencji chorób neurodegeneracyjnych ważna jest profilaktyka, w tym...
Ten napój zwiększa ryzyko rozwoju raka! Większość z nas pije go codziennie
Rak piersi to obecnie najczęściej diagnozowany nowotwór złośliwy na świecie, według szacunków rocznie rozpoznaje się go u 1,5 miliona kobiet, a 400 tys. z nich...
Jakie warzywa jeść jesienią i zimą? Nie zapominaj o mrożonkach i kiszonkach
Talerz pełen zdrowych warzyw jesienią i zimą? To możliwe, jeśli sięgniemy po odpowiednie produkty. Stawiając na sezonowość i lokalność możemy włączyć do swojej...
Herbatka z imbirem na przeziębienie i grypę oraz wysoki cholesterol
Herbatka imbirowa to nie tylko smaczny napój, ale również remedium na wiele dolegliwości. Pomaga na niestrawność, łagodzi objawy przeziębienia i grypy, a także...
Te produkty nie powinny zawierać dodatków do żywności – reguluje to prawo
Dodatki do żywności to grupa związków, które poprawiają jej bezpieczeństwo i jakość. Ich rodzaj i dawki w konkretnych artykułach spożywczych są ustalane przez...
Jak rozpoznać uczulenie na drożdże? Zobacz, w jakich produktach występują
Drożdże to produkt, który od tysiącleci wykorzystuje się do wytwarzania żywności. Obecnie jednak bywa, że po ich spożyciu występują symptomy gastryczne lub...
Żurawina ma nieocenione właściwości lecznicze. Jej zastosowanie i przeciwwskazania
Żurawina to owoc, który wspomaga funkcjonowanie układu moczowego, ale może być pomocny nie tylko przy infekcjach pęcherza. Osoby pijące regularne sok z żurawiny...
Oregano to popularna przyprawa, która łagodzi ból gardła, żołądka i zębów
Oregano, czyli lebiodka pospolita, to przyprawa, którą często dodajemy do pizzy lub zapiekanek. Jest jednak nie tylko smacznym i aromatycznym dodatkiem do dań....
Na co działa witamina C? Zobacz, jakie są właściwości i dzienna dawka tego związku
Witamina C to jedna z niezbędnych witamin, która ma działanie silnego antyoksydantu. Znana też jako kwas askorbinowy, L-askorbinowy czy askorbinian, wit. C...
Czy pierś z kaczki jest zdrowa? Sprawdź jej właściwości odżywcze i zdrowotne
Kaczka to niezbyt popularny rodzaj mięsa w naszym kraju, chociaż jej spożycie w ostatnich latach znacznie wzrosło. Jest to dość tłusty gatunek mięsa, jednak...
Kobiety, które ćwiczą rano łatwiej chudną z brzucha i lepiej regulują ciśnienie krwi
Kiedy najlepiej ćwiczyć, aby osiągnąć zamierzone efekty? Istnieje tyle samo zwolenników porannej aktywności fizycznej jak i wieczornych treningów. Okazuje się,...
Czy olej kokosowy jest zdrowy czy nie? Zobacz, co mówią badania
Olej kokosowy to popularny rodzaj kuchennego tłuszczu, który cieszy się opinią produktu leczniczego, a jednocześnie bywa uważany za szkodliwy. Wszystko dlatego,...
Tłusta dieta bywa źródłem bólu. Zmienia odbiór bodźców i powoduje nadwrażliwość
Tłuszcz to składnik, którego we współczesnej diecie złożonej z szybkich dań i przetworzonych produktów jest często za dużo. Takie jedzenie na dłuższą metę...
Chcesz schudnąć? Jedz migdały. Zmniejszają apetyt, a także ryzyko rozwoju cukrzycy
Masz ochotę na przekąskę, ale boisz się, że przytyjesz? Zamiast po batonika, sięgnij po migdały. Według najnowszych ustaleń naukowców z Australii migdały...
Picie drożdży wzmacnia włosy i odporność oraz uspokaja. Przepis na napój drożdżowy
Picie drożdży poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Ze względu na zawartość w drożdżach witaminy A, C, z grupy B oraz składników mineralnych takich jak...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 9 godzin temu w kategorii Kasy fiskalne
Dodano 12 godzin temu w kategorii Tworzenie stron WWW
Dodano 12 godzin temu w kategorii Biuro projektowe
Dodano 14 godzin temu w kategorii Adwokat