Czy wiesz jak uniknąć kaca? Oto kilka prostych rad
Najlepszym sposobem na uniknięcie kaca jest zachowanie umiaru w piciu alkoholu. Jednak niektóre trunki znacznie częściej powodują przykre dolegliwości, w tym...
Amoniak w ciastkach Oreo? Media alarmują
Szkodliwy związek chemiczny w Oreo? Zdaniem holenderskiej gazety „NoordHollands Dagblad” fabryka kakao Olam w miejscowości Koog aan de Zaan miała mieszać duże...
Czy słodziki są rakotwórcze? Niestety, związek ten potwierdzają badania
Sztuczne słodziki jako bezkaloryczne lub niskokaloryczne zamienniki cukru wcale nie są dobrą alternatywą dla tego produktu. Od lat mówiło się o ich szkodliwym...
Gotówka za zrzucenie wagi? Naukowcy sprawdzili czy to może być skuteczne
U prawie 60 proc. Europejczyków można stwierdzić nadwagę lub otyłość, a ponad 40 proc. Amerykanów jest już otyłych. Dlatego naukowcy szukają skutecznych metod...
Melisa koi nerwy i bóle brzucha. Poznaj jej cenne właściwości i sprawdź, jak stosować
Melisa nazywana również cytrynowym zielem to popularne zioło słynące ze swojego działania łagodzącego stany pobudzenia nerwowego i ułatwiania zasypiania....
GIS wycofuje suplement diety na odchudzanie. Wykryto w nim zakazaną substancję
W suplemencie diety na odchudzanie przyspieszającym spalanie tkanki tłuszczowej wykryto niedozwoloną w Polsce substancję. Może być ona niebezpieczna dla...
Czy świeże i suszone daktyle są zdrowe? Poznaj 10 powodów, dla których warto je jeść
Daktyle bywają uważane za najzdrowsze owoce na świecie. Są cenione przez sportowców jako szybka i smaczna przekąska. Korzystnie wpływają także na mózg, a...
Czujesz się przeziębiony? Wypróbuj przepis na rozgrzewającą zimową herbatę
Zimowa herbata to aromatyczny rozgrzewający napój, w którego skład wchodzi cynamon, goździki, laska wanilii oraz korzeń imbiru. Ciepła herbatka wykazuje...
Ziemniaki zwiększają ryzyko cukrzycy? To zależy, jak je przygotujesz
Dieta bogata w warzywa znacznie zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Jednak okazuje się, że nie wszystkie warzywa tak działają. Ziemniaki mogą bowiem...
Czy olej słonecznikowy jest zdrowy? Ten w butelce i w produktach to odmienne tłuszcze
Olej słonecznikowy to jeden z najpopularniejszych tłuszczów, który spożywamy także w produktach przetworzonych. Warto jednak wiedzieć, że nie jest to jeden...
„Śmieciowe jedzenie” zwiększa ryzyko demencji. Uważaj na ultraprzetworzoną żywność
Spożywanie ultraprzetworzonej żywności takiej jak fast food, słodycze czy kolorowe napoje, znacznie zwiększa ryzyko rozwoju chorób serca, cukrzycy typu 2,...
Czy właściwości czystka są przereklamowane? Zobacz, jak jest naprawdę!
Czystek to modna roślina lecznicza, która polecana jest na wiele dolegliwości – mogłoby się zdawać, że nawet zbyt wiele. Właściwości tego zioła wydają się nieco...
Czy wiesz, jakie właściwości mają mandarynki?
Mandarynki są dobrym źródłem witaminy C, która jako silny antyoksydant chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Owoce te...
Już mała garść fistaszków i szczypta ziół oraz przypraw mogą poprawić pracę jelit
Sposób żywienia ma znaczący wpływ na zdrowie układu pokarmowego i mikroflorę jelitową. W profilaktyce zaburzeń pokarmowych ważna jest przede wszystkim dieta z...
Naturalne sposoby na podwyższony cholesterol
Wysoki poziom cholesterolu to powszechny problem, który dotyczy coraz to młodszych osób. Na wzrost jego stężenia wpływa przede wszystkim niewłaściwa dieta...
Dieta DASH wspiera pracę układu krążenia i zmniejsza ryzyko chorób serca
Dieta DASH zyskuje na popularności, szczególnie wśród osób dbających o swój stan zdrowia. Dodatkowo taki sposób żywienia wspiera leczenie nadciśnienia...
Rusza program Junior-Edu-Żywienie. Tysiące dzieci skorzystają z akcji MZ i MEiN
Otyłość i nadwaga wśród dzieci to coraz powszechniejszy problem, który może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. Stąd pomysł utworzenia ogólnopolskiego programu...
Niedobór tego pierwiastka może zahamować wzrost u dzieci lub powodować ból kości
Mangan to jeden z pierwiastków śladowych, który odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Odpowiada za regulację budowy kości, metabolizm cholesterolu i krwinek...
Spożywanie produktów roślinnych może zmniejszać ryzyko rozwoju raka jelita grubego
Rak jelita grubego to podstępna choroba, na którą co roku zapada ok. 18 tys. Polaków, a każdego dnia 33 osoby umierają wskutek rozrostu komórek nowotworowych w...
Ile kalorii spożywamy w Święta Bożego Narodzenia? Zobacz, jak nie przytyć!
Na Święta Bożego Narodzenia spożywamy tradycyjnie 12 potraw – to sporo! Z tego powodu wigilijna wieczerza może wiązać się z przyjęciem nawet kilku tysięcy...
Kolor talerza wpływa na smak potrawy. Może zniechęcać lub zachęcać do jej zjedzenia
Jedzenie z niebieskiego talerza jest bardziej słone, a z czerwonego mniej smaczne niż z białego? Okazuje się, że kolor naczynia wpływa na postrzeganie smaku...
Lubisz placki z jabłkami? Podajemy proste przepisy na ten smaczny deser
Placki z jabłkami sprawiają, że momentalnie cofamy się myślami do czasów beztroskiego dzieciństwa, a ich owocowy smak wywołuje uśmiech na twarzy i rozmarzenie....
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 11 godzin temu w kategorii Kasy fiskalne
Dodano 13 godzin temu w kategorii Tworzenie stron WWW
Dodano 14 godzin temu w kategorii Biuro projektowe
Dodano 16 godzin temu w kategorii Adwokat