Co jeść przy biegunce, a czego unikać? Produkty z diety BRAT pomogą przy rozstroju żołądka

Marta Siesicka-Osiak
Wideo
od 16 lat
Dieta odgrywa podczas biegunki wyjątkowo ważną rolę. Produkty lekkostrawne i zapierające pomagają złagodzić i skrócić przebieg choroby. Podpowiadamy, co najlepiej jeść przy biegunce, a których produktów należy się wystrzegać, aby nie pogarszać swojego stanu.

Spis treści

Biały ryż z bananem lub prażonym jabłkiem to danie, które można podać osobie cierpiącej na biegunkę.
Biały ryż z bananem lub prażonym jabłkiem to danie, które można podać osobie cierpiącej na biegunkę. Lilechka75/GettyImages

Zobacz w galerii, co powinno się jeść przy biegunce

Co jeść przy biegunce?

Często na początku zatrucia pokarmowego nie mamy ochoty na cokolwiek do jedzenia. W tym czasie nie należy jednak zapominać o nawodnieniu organizmu i przyjmować regularnie niewielkie ilości wody lub napojów elektrolitowych.

Jak podaje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, oprócz najczęściej zalecanej niegazowanej wody mineralnej przy biegunce wskazane jest też picie napojów o działaniu zapierającym, które są źródłem elektrolitów i garbników. Należą do nich m.in.:

  • czarna herbata,
  • napar z czarnych suszonych jagód,
  • kakao na wodzie,
  • buliony warzywne.

Wybierając pokarmy powinniśmy postawić na te jak najbardziej łagodne dla układu pokarmowego, które mogą pomóc w powrocie do zdrowia. Oprócz diety lekkostrawnej, przy biegunce zalecane jest stosowanie diety BRAT.

Jej nazwa pochodzi od pierwszych liter angielskich słów: banana, rice, apple i toast, czyli nazw najbardziej zapierających produktów spożywczych – bananów, ryżu, jabłek i pszennego pieczywa. W naszej galerii znajdziesz te i inne produkty, które można jeść podczas czas biegunki.

Należy pamiętać, że dieta stosowana przy biegunce nie jest pełnowartościowa i powinna być stosowana krótkotrwale, do czasu ustąpienia dolegliwości. Kiedy objawy miną, jadłospis należy powoli rozszerzać, wprowadzając dietę łatwostrawną.

Czego nie jeść podczas rozstroju żołądka?

Podczas rozstroju żołądka należy unikać pokarmów i napojów, które są ciężkostrawne i mogą nasilać objawy ze strony układu żołądkowo-jelitowego. Na czas diety powinny z naszego jadłospisu powinny też zniknąć dania kwaśne, które utrudniają trawienie i mogą prowadzić do wystąpienia zgagi oraz refluksu.

Niewskazane są także produkty zawierające kofeinę, ostre przyprawy oraz:

  • pokarmy bogate w błonnik – niektóre surowe warzywa i produkty pełnoziarniste,
  • wzdymające warzywa, takie jak kapusta, kalafior czy cebula,
  • tłuste, smażone dania i przekąski,
  • napoje gazowane i kwaśne soki owocowe,
  • produkty mleczne zawierające laktozę,
  • cytrusy,
  • słodycze,
  • alkohol.

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia