Czy kawa jest zdrowa? Czy wspomaga koncentrację? Oto 15 faktów i mitów o kawie. Niektóre są zaskakujące
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Jest uwielbiana za smak i właściwości pobudzające. Ten aromatyczny napój ma też inne zalety, jednak nie...
Syberyjskie złoto zadba o odporność i pomoże zwalczyć przeziębienie. Wypróbuj przepis na domowy sok z rokitnika na krążenie i gładką cerę
Te kwaśne i cierpkie owoce nie wydają się zbyt smaczne na surowo, ale zawierają bogactwo witaminy C i antyoksydantów. Dzięki temu owoce rokitnika korzystnie...
Kupiłeś to mięso w Lidlu? Grozi ci zatrucie Salmonellą! GIS wycofuje partię produktu ze względu na skażenie groźnymi bakteriami
Salmonellę wykryto w partii mięsa z Lidla. Nie należy go jeść! Główny Inspektor Sanitarny ostrzega, że spożycie produktu skażonego bakteriami może wywołać...
Kawa czy herbata – co jest lepsze dla zdrowia? Oto wszystkie zalety i wady. Czy herbata może lepiej pobudzać od kawy?
Kawa czy herbata? Bez nich większość z nas nie wyobraża sobie początku dnia, a także jego reszty. Te dwa najpopularniejsze po wodzie napoje pijemy tak często,...
Ta przekąska podniesie libido i wpłynie na poprawę orgazmu. Chodzi o jeden składnik. Skorzystają szczególnie kobiety po menopauzie
Znana i lubiana przekąska może korzystnie wpływać na libido, a także poprawić orgazm – wynika z badania opublikowanego w „Journal of Sexual Medicine”. Chodzi o...
Czosnkowy oddech nie musi być problemem. Oto nowe odkrycie naukowców. Zobacz też inne przebadane metody na zapach czosnku z ust
Sezon na infekcje to czas, gdy dobrze jest sięgać po czosnek i cebulę. To naturalne antybiotyki, które z jednej strony zwalczają wirusy i bakterie, a z drugiej...
Dieta przeciwko stłuszczeniu wątroby. Te 11 produktów pomaga odwrócić NAFLD – zobacz wyniki badań i sprawdź najlepszą dietę
Stłuszczenie wątroby to niewidoczne i nieodczuwalny problem. Objawy pojawiają się późno, tymczasem choroba sprzyja zawałom i udarom. Niealkoholowe stłuszczenie...
Napoje: czego unikać, aby zmniejszyć ryzyko chorób serca
Na poziom cukru we krwi ma wpływ nie tylko to, co jemy, ale też to, co pijemy. Po zjedzeniu lub wypiciu czegoś poziom ten wzrasta, a po kilku godzinach ponownie...
Tam, skąd pochodzą, owoce wytrzymują tęgie mrozy. Nalewka z syberyjskiego złota to środek na odporność i infekcje oddechowe
Nalewka z rokitnika to jeden z najbogatszych odżywczo leczniczych trunków. Za sprawą witamin A i C owoce te wzmacniają organizm, poprawiając odporność i...
Ten zamiennik cukru chroni mózg i wątrobę. Ma też potencjał antyrakowy i przeciwcukrzycowy, spowalniający alzheimera – pokazują badania
Syrop klonowy to słodki, zagęszczony sok pozyskany z drzew rosnących w Ameryce Północnej. Choć nie zawsze można kupić go w atrakcyjnej cenie, w tą słodycz warto...
Głóg to roślina o wielu właściwościach leczniczych. Herbatka z głogu pomoże na nadciśnienie i chore serce oraz stres. Jak ją przygotować?
Głóg jest ciernistym krzewem osiągającym do 3-4 metrów wysokości, który często rośnie w Polsce dziko. Jego czerwone owoce oraz młode kwiatostany są znane i...
Bierzesz suplement diety z omega-3? Sprawdź jego jakość. Prawie co drugi produkt z omega-3 może być zjełczały. Jak wybrać świeży produkt?
Kwasy omega-3 należą do najczęściej stosowanych suplementów diety, a to ze względu na ich powszechne braki w jadłospisie. To także wsparcie dla serca, mózgu,...
Ten główny składnik diety decyduje o rozwoju otyłości i chorób. Ile należy go jeść, by być szczupłym i zdrowym?
Białko w diecie to niewątpliwie składnik, bez którego nie da się przeżyć, jednak nadmiar nie jest obojętny dla zdrowia. Sporo diet zaleca je jednak w przesadnej...
Na wzmocnienie odporności. Te rośliny masz w swojej kuchni! Jedz codziennie, zmniejszają ryzyko infekcji
Przesilenie jesienne zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim spadki odporności. Tak jednak być nie musi! Wykorzystaj antywirusowe i wzmacniające produkty,...
Nie tylko do musztardy i ogórków. Zastosuj na bolące stawy, zatoki i zmarszczki. Poznaj nieznane właściwości gorczycy
Znana głównie jako składnik musztardy lub dodatek do kiszonych ogórków gorczyca ma dużo więcej zastosowań. Sprawdzi się w postaci okładów na bolące stawy oraz...
Jesz zdrowo, a waga stoi w miejscu? Przekąski rujnują twoje wysiłki. Nie jedz ich o tej porze. Zobacz, jakie z nich szkodzą najbardziej
Dbasz o zdrową dietę i liczysz kalorie, aby mieć smukłą sylwetkę, a tymczasem wcale nie chudniesz? Przyjrzyj się nie tylko swoim posiłkom, ale też przekąskom,...
Dobry posiłek w szpitalu coraz bliżej. Obejrzysz go na stronie placówki! Nadchodzi wyczekiwana rewolucja w żywieniu pacjentów. Co już wiemy?
Posiłki w szpitalach będą w końcu lepsze. Prace nad nowymi przepisami są już na finiszu. „Dobry posiłek w szpitalu” będzie najpierw programem pilotażowym, by...
Lekkie i zdrowe dania ze śliwkami. Tak oszczędzisz kalorie! Przepisy na bezglutenowe ciasto ze śliwkami, powidła bez cukru i owoce w occie
Sezon na śliwki rozpieszcza nas mnogością odmian i smaków tych owoców. Warto przygotować z nich różne potrawy i przetwory na zimę, bo jedzone na surowo mogą...
Biała rzepa na niedobory i infekcje. To warzywo wspiera też ochronę przed nowotworami i cukrzycą. Zobacz, jak pysznie przygotować rzepkę!
Biała rzepa rzadko gości dziś na naszych stołach, a szkoda. To jedno ze zdrowszych, a przy tym lżejszych warzyw, które obfituje w cenne związki. Bulwy działają...
Jakim typem fitnesski jesteś? Poznaj rodzaj swojej osobowości i sprawdź, jak więcej się ruszać i stosować lepszą dietę
Jakie bariery napotykają kobiety, gdy chcą regularnie ćwiczyć i zdrowo jeść? U każdej z pań mogą być one różne, a rosną szczególnie po urodzeniu dziecka czy...
Rajskie jabłuszka nie są trujące – można wyczarować z nich pyszne przetwory. Sprawdź, kiedy je zbierać i co można z nich zrobić?
Czy rajskie jabłuszka są trujące? Nie, ale przed obróbką cieplną nie są zbyt smaczne. Jednak gotowanie, smażenie lub pieczenie podkreśla ich wyjątkowy aromat....
Nie tylko zielona! Co daje picie fermentowanej herbaty – czarnej i czerwonej? To potężne narzędzie w ochronie przed rakiem
Herbata wcale nie musi być zielona, by wspierać zdrowie, a zwłaszcza ochronę przed nowotworem. Wiele osób tradycyjnie wybiera czarną lub sięga po pu-erh,...































