Spis treści
Słodycze w diecie cukrzyka. Sprawdź, co wybierać!
Słodycze w diecie cukrzyka – które produkty wybierać?
Ponad 3 miliony osób w Polsce choruje na cukrzycę, a 5 milionów może mieć stan przedcukrzycowy – informuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Leczenie tych schorzeń opiera się na stosowaniu diety o niskim indeksie glikemicznym oraz na wyeliminowaniu węglowodanów prostych, do których należy cukier i produkty słodzone.
A co, jeśli masz cukrzycę lub insulinooporność i lubisz słodycze? Nie musisz z nich całkowicie rezygnować! Ważne, abyś ograniczył spożywanie cukru oraz gotowych produktów słodzonych. Postaw na własnoręcznie przygotowane przekąski, które będą zawierały minimalne ilości cukru.
Możesz również wybierać gotowe produkty dla cukrzyków, które dostępne są w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością. Zazwyczaj nie zawierają one cukru, tylko ksylitol lub substancje słodzące o niskim indeksie glikemicznym.
Sprawdź: Produkty o niskim IG. Najlepsze dla cukrzyków i na odchudzanie
Jednak pamiętaj, że spożywanie słodyczy, szczególnie przez osoby chore na cukrzyce typu 1 powinno być konsultowane z diabetologiem. Wypróbuj nasze pomysły na zdrowsze zamienniki tradycyjnych słodyczy.
Cukier i słodycze w diecie cukrzyka
Osobom z insulinoopornością oraz cukrzycą typu 1 i 2 zaleca się całkowitą eliminację cukru i słodyczy z diety. Dlaczego? Ponieważ są to węglowodany proste, które w gwałtowny sposób zwiększają stężenie glukozy we krwi, co stwarza ryzyko rozwoju hiperglikemii. Po szybkim wzroście poziomu cukru we krwi, powodują one również bardzo szybki spadek, co z kolei może prowadzić do hipoglikemii poposiłkowej, czyli sytuacji, gdy poziom glukozy we krwi spadnie poniżej 70 mg/dl.
Polecamy: Tania dieta dla cukrzyka. Zobacz budżetowy jadłospis i przepisy
Wielu chorych na cukrzycę zamienia cukier na inne substancje słodzące. Czy jest to zdrowe? Niekoniecznie. W wielu badaniach naukowych zaobserwowano, że stosowanie słodzików zmniejsza wrażliwość kubków smakowych na smak słodki, przez co spożywa się coraz większe ilości substancji słodzących, a to może prowadzić do ich przedawkowania.
Najlepszym rozwiązaniem byłaby całkowita rezygnacja z dosładzania potraw. W takim przypadku kubki smakowe z czasem odzyskują swoją wrażliwość smakową, a organizm przyzwyczaja się do mniej słodkich potraw. Z danych Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej wynika, że ok. 422 milionów osób na świecie choruje na cukrzycę, z czego u 179 milionów nie została ona jeszcze zdiagnozowana!
Dane te wskazują, jak globalnym problemem jest cukrzyca. Dlatego należy jak najwcześniej rozpocząć działania, które zmniejszają ryzyko jej rozwoju lub w przypadku istniejącej już choroby – ograniczają pojawienie się groźnych powikłań.
Uzależnienie od cukru. Jak zaspokoić chęć na słodycze?
Wielu naukowców sugeruje, że zbyt częste spożywanie cukru i produktów słodzonych może prowadzić do uzależnienia. Jak do tego dochodzi? Zjedzenie słodkiej przekąski powoduje nagły wzrost stężenia glukozy we krwi oraz pobudzenie mózgu do produkcji serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Tak jak w przypadku innych zaburzeń np. alkoholizmu, nadprodukcja tego hormonu może prowadzić do ekscytacji i rozwoju uzależnienia.
Jak zaspokoić chęć na słodycze? Przede wszystkim potrzebna będzie zmiana nawyków żywieniowych i silna wolna. Gdy poczujesz chęć na słodycze, napij się wody lub zjedz pokrojone w słupki chrupiące warzywa. Powolny wzrost stężenia glukozy po warzywnym posiłku spowodowuje, że ta ochota będzie znacznie mniejsza.
Dowiedz się więcej: Jakie są powikłania cukrzycy?
Możesz również wypróbować suplementy z chromem, który regulują stężenie cukru we krwi oraz zmniejszają chęć na produkty słodkie. Przed jego zażywaniem należy jednak skonsultować się z lekarzem pierwszego kontaktu lub diabetologiem, który oceni, czy stosowanie chromu jest możliwe.
Co jeszcze możesz zrobić, gdy masz nieposkromioną ochotę na słodycze?
- napij się wody – uczucie głodu często mylone jest z uczuciem pragnienia,
- pójdź na krótki spacer – dotlenisz się i zmniejszysz ochotę na słodkie przekąski,
- zjedz pełnowartościowy posiłek zawierający węglowodany złożone np. kanapkę z pieczywem żytnim, warzywami i chudą szynką – węglowodany złożone, pochodzące z pełnoziarnistych produktów, powoli podnoszą stężenie cukru we krwi i na dłużej dają uczucie sytości.