Spis treści
Czereśniówka – przepis na nalewkę z czereśni
Czereśnie to niskokaloryczne owoce sezonowe, które kuszą swoim smakiem już od połowy maja aż do końca lipca. Aby zachować smak lata na dłużej, warto przygotować z nich kompot, dżem lub właśnie nalewkę, zwaną często „czereśniówką”.
Nalewkę z czereśni najlepiej przygotowywać z ciemnych odmian, ponieważ im ciemniejszy kolor owoców, tym zawartość antyoksydantów będzie większa. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników, w tym niewydrylowanych czereśni. Niektórzy do nalewki dodają również ogonki, dzięki czemu zyskuje ona właściwości oczyszczające i moczopędne.
Składniki na nalewkę z czereśni:
- 1 kg czereśni z pestkami bez ogonków,
- 500 ml wódki 40 proc.,
- 500 ml spirytusu rektyfikowanego,
- 0,6 kg cukru.
Jak przygotować czereśniówkę?