https://stronazdrowia.pl
reklama

Nie tylko co jesz, ale kiedy. Późne śniadanie może być groźniejsze, niż myślisz

Gabriela Fedyk
Wideo
od 16 lat
To nie tylko to, co jesz, ale także kiedy jesz, może mieć wpływ na długość życia. Naukowcy z Mass General Brigham odkryli, że późne jedzenie śniadania wiąże się ze zwiększonym ryzykiem śmierci u osób starszych. Eksperci apelują, by zwracać uwagę nie tylko na skład posiłków, ale i ich godziny.

Spis treści

Śniadanie o poranku – klucz do długowieczności?

Nowe badania przeprowadzone przez naukowców z Mass General Brigham wskazują, że późne śniadanie „wiąże się ze zwiększonym ryzykiem śmierci” wśród osób starszych. To pierwsze tak duże badanie, które łączy pory spożywania posiłków z długością życia.

Zamiast kolejnej diety, zwróć uwagę na zegar. Pora śniadania ma znaczenie.
Zamiast kolejnej diety, zwróć uwagę na zegar. Pora śniadania ma znaczenie.
gpointstudio/freepik

– Nasze badania sugerują, że zmiany w porach posiłków osób starszych, zwłaszcza porze śniadania, mogą służyć jako łatwy do monitorowania wskaźnik ich ogólnego stanu zdrowia – powiedział Hassan Dashti, naukowiec zajmujący się żywieniem i główny autor badania. – Pacjenci i lekarze mogą potraktować zmiany w porach posiłków jako wczesny sygnał ostrzegawczy, który skłania do zbadania podstawowych problemów zdrowotnych, zarówno fizycznych, jak i psychicznych – dodał badacz.

Godzina śniadania mówi o zdrowiu więcej, niż myślisz

Naukowcy odkryli, że osoby, które jadły śniadanie później niż zwykle, częściej zmagały się z depresją, zmęczeniem, problemami ze snem i trudnościami z przygotowywaniem posiłków. Zauważono również związek z gorszym stanem zdrowia jamy ustnej.

Jak podkreślają badacze, jedzenie późnego śniadania jest częstym nawykiem tzw. nocnych marków. Wcześniejsze badania (m.in. z 2018 roku) wykazały, że osoby, które późno kładą się spać, są bardziej narażone na przedwczesną śmierć niż te, które chodzą spać wcześniej.

Późne śniadanie to nie tylko zły nawyk – może skracać życie

W analizie wzięło udział około 3000 osób w wieku od 42 do 94 lat mieszkających w Wielkiej Brytanii. Uczestnicy byli monitorowani przez co najmniej 20 lat. Z wiekiem osoby te zaczynały przesuwać godziny spożywania posiłków – zarówno śniadania, jak i kolacji – na późniejsze pory dnia.

– Do tej pory mieliśmy ograniczoną wiedzę na temat tego, jak zmienia się pora posiłków w późniejszym wieku i jak ta zmiana wpływa na ogólny stan zdrowia i długość życia – powiedział Dashti. – Nasze odkrycia pomagają wypełnić tę lukę, pokazując, że późniejsze spożywanie posiłków, zwłaszcza opóźnione śniadania, wiąże się zarówno z problemami zdrowotnymi, jak i zwiększonym ryzykiem śmiertelności u osób starszych – dodał.

Stałe pory posiłków – prosta droga do zdrowego starzenia się

Badacze podkreślają, że regularność w jedzeniu może być jednym z prostych, ale skutecznych sposobów na wspieranie zdrowego starzenia się. Zachęcanie seniorów do spożywania posiłków o stałych godzinach „może stać się częścią szerszych strategii promujących zdrowe starzenie się i długowieczność” – konkludują autorzy pracy.

Źródło:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia