Spis treści
Śniadanie o poranku – klucz do długowieczności?
Nowe badania przeprowadzone przez naukowców z Mass General Brigham wskazują, że późne śniadanie „wiąże się ze zwiększonym ryzykiem śmierci” wśród osób starszych. To pierwsze tak duże badanie, które łączy pory spożywania posiłków z długością życia.

– Nasze badania sugerują, że zmiany w porach posiłków osób starszych, zwłaszcza porze śniadania, mogą służyć jako łatwy do monitorowania wskaźnik ich ogólnego stanu zdrowia – powiedział Hassan Dashti, naukowiec zajmujący się żywieniem i główny autor badania. – Pacjenci i lekarze mogą potraktować zmiany w porach posiłków jako wczesny sygnał ostrzegawczy, który skłania do zbadania podstawowych problemów zdrowotnych, zarówno fizycznych, jak i psychicznych – dodał badacz.
Godzina śniadania mówi o zdrowiu więcej, niż myślisz
Naukowcy odkryli, że osoby, które jadły śniadanie później niż zwykle, częściej zmagały się z depresją, zmęczeniem, problemami ze snem i trudnościami z przygotowywaniem posiłków. Zauważono również związek z gorszym stanem zdrowia jamy ustnej.
Jak podkreślają badacze, jedzenie późnego śniadania jest częstym nawykiem tzw. nocnych marków. Wcześniejsze badania (m.in. z 2018 roku) wykazały, że osoby, które późno kładą się spać, są bardziej narażone na przedwczesną śmierć niż te, które chodzą spać wcześniej.
Późne śniadanie to nie tylko zły nawyk – może skracać życie
W analizie wzięło udział około 3000 osób w wieku od 42 do 94 lat mieszkających w Wielkiej Brytanii. Uczestnicy byli monitorowani przez co najmniej 20 lat. Z wiekiem osoby te zaczynały przesuwać godziny spożywania posiłków – zarówno śniadania, jak i kolacji – na późniejsze pory dnia.
– Do tej pory mieliśmy ograniczoną wiedzę na temat tego, jak zmienia się pora posiłków w późniejszym wieku i jak ta zmiana wpływa na ogólny stan zdrowia i długość życia – powiedział Dashti. – Nasze odkrycia pomagają wypełnić tę lukę, pokazując, że późniejsze spożywanie posiłków, zwłaszcza opóźnione śniadania, wiąże się zarówno z problemami zdrowotnymi, jak i zwiększonym ryzykiem śmiertelności u osób starszych – dodał.
Stałe pory posiłków – prosta droga do zdrowego starzenia się
Badacze podkreślają, że regularność w jedzeniu może być jednym z prostych, ale skutecznych sposobów na wspieranie zdrowego starzenia się. Zachęcanie seniorów do spożywania posiłków o stałych godzinach „może stać się częścią szerszych strategii promujących zdrowe starzenie się i długowieczność” – konkludują autorzy pracy.
Źródło:
Meal Timing in Later Life May Matter for Health and Longevity Mass General Brigham









