
Brudna Dwunastka 2024. W jakich owocach i warzywach jest najwięcej pestycydów?
Jak podaje EWG, na badanych w 2024 roku owocach i warzywach wykryto aż 209 rodzajów pestycydów, które pojawiły się w 75 proc. produktów nieekologicznych i w 95 proc. badanych próbek z „Brudnej Dwunastki”.

12. Fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa zajmuje ostatnie miejsce na liście Brudnej Dwunastki. W najnowszych próbkach USDA na zielonej fasolce dostępnej w USA znaleziono 94 różne pestycydy, czyli prawie dwukrotnie więcej niż w 2016 r., kiedy po raz ostatni testowano fasolkę szparagową. Niektóre, szczególnie toksyczne pestycydy, które są dozwolone w USA, są na szczęście zabronione w UE.

11. Borówki
Borówki amerykańskie to owoce, który zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Niestety podczas badań przeprowadzonych na borówkach dostępnych w USA pestycydy znaleziono w 90 proc. próbek owoców z konwencjonalnej uprawy, w porównaniu z 81 proc. z 2014 roku. Część z wykrytych substancji jest zabroniona w UE. Kupując borówki najlepiej wybierać te, które były uprawiane ekologicznie i pamiętać o tym, żeby zawsze przed jedzeniem opłukać je pod bieżącą wodą.

10. Wiśnie
Wiśnie są bogate w kwas askorbinowy i potas oraz pełne przeciwutleniaczy. Ich jedzenie zalecane jest osobom z problemami sercowymi, bezsennością. Aby w pełni cieszyć się ich smakiem i korzyściami zdrowotnymi, najlepiej spożywać je tylko w sezonie, wybierając te z lokalnych upraw i wolne od pestycydów. Niezależnie od pochodzenia, zawsze należy je dokładnie umyć przed spożyciem.