Martyna Jaros
229 materiałów
15 zaskakujących faktów na temat ludzkiego ciała!
Poznawanie budowy ludzkiego organizmu to niesamowicie ciekawa podróż. Choć żyjemy we własnych ciałach od urodzenia, nie wiemy na jego temat wszystkiego....
Ogólnopolski Dzień Opiekuna (12.02) to hołd cichym bohaterom
Opiekun zajmujący się osobą ze zdiagnozowanym nowotworem to prawdziwy bohater. Jego rola w procesie zdrowienia chorego jest ogromna, nieoceniona i niezbędna,...
Dlaczego trudno zrezygnować ze słodyczy i słodzenia?
Cukier w diecie coraz więcej osób zastępuje niskokalorycznymi substancjami słodzącymi. Do najpowszechniej wykorzystywanych zalicza się naturalnego pochodzenia...
Sepsa zabija częściej niż rak! Są obiecujące metody leczenia
Sepsa to nie choroba a specyficzna reakcja organizmu na zakażenie. Jak wskazują najnowsze dane, na sepsę umiera rocznie więcej pacjentów, niż z powodu choroby...
Naukowcy wyróżnili 4 typy starzenia się [WYNIKI BADANIA]
Starość nie kojarzy się z wieloma pozytywnymi aspektami, a wręcz przeciwnie. Starości przypisuje się wiele chorób metabolicznych, zmniejszoną sprawność fizyczną...
Crossfit dla początkujących. Sprawdź, jak wygląda trening
CrossFit to sport, który powstał w celu usprawnienia możliwości ciała funkcjonariuszy służb mundurowych, a współcześnie jest najszybciej rozwijającą się...
Wieczorem 3 kg więcej niż rano? 10 przyczyn wahań wagi
Codzienne stawanie na wadze nie jest dobrym pomysłem. Wiele często niezależnych od nas czynników, wpływa na istotne zmiany masy ciała na przestrzeni zaledwie...
Jakie poważne choroby wywołuje paciorkowiec?
Paciorkowiec to bakteria naturalnie zasiedlająca organizm człowieka, dlatego nie wszystkie streptokoki są chorobotwórcze. Zakażenie paciorkowcem zachodzi...
Rodzaje odżywek białkowych. W jakim celu warto je stosować?
Odżywka białkowa to suplement diety stanowiący skoncentrowane źródło protein, w formie łatwego w użyciu białka w proszku. Tradycyjnie odżywka białkowa...
Jabłko – remedium na wysoki cholesterol? [WYNIKI BADANIA]
Jabłko to owoc bogaty w polifenole i błonnik pokarmowy, łatwo dostępny i lubiany. Badacze chętnie podejmują próby interwencji żywieniowych mających na celu...