Bezsenność problemem rangi globalnej!
Bezsenność to problemy z zasypianiem i niewymuszone poranne wstawanie, niemożność utrzymana dobrej jakości głębokiego snu, co powodowane jest częstym wybudzaniem się w nocy. Bezsenność to współcześnie problem globalny. Zgodnie z danymi National Sleep Foundation na insomnię cierpi nawet 40 procent mieszkańców Stanów Zjednoczonych. Polskie statystyki niestety nie są bardziej optymistyczne.
Z badania przeprowadzonego w ramach Narodowego Programu Profilaktyki i Leczenia Chorób Układu Sercowo-Naczyniowego [1] wynika, że Polacy mają ogromne problemy z bezsennością! Wyniki wspomnianej pracy badawczej, które opublikowano na łamach czasopisma Psychiatria Polska donoszą, że trudności ze senem deklarowało 50,4 proc. uczestników (grupa badana 2413 osób). Kobiet problem bezsenności dotykał istotnie częściej niż mężczyzn. Najczęściej subiektywna bezsenność występowała u kobiet w przedziale wiekowym 60-74 lata (deklaracja 74 ,8 procent uczestniczek).
Dowiedz się więcej: Jakie są przyczyny, zagrożenia zdrowotne i sposoby leczenia bezsenności
Bezsenność to wina diety?
Bezsenność jest przyczyną licznych komplikacji zdrowotnych. Przewlekła insomnia jest czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy i depresji. Mając na uwadze fakt, że wiele spośród tych poważnych chorób, dotyka osoby w wieku podeszłym naukowcy podjęli kolejną próbę zbadania, czy i w jaki sposób dieta może wpływać na bezsenność.
Grupa badawcza z Nowego Jorku pod przewodnictwem dr Jamesa Gangwisha z Wydziału Psychiatrii Uniwersytetu Columbia przeprowadziła trwające 3 lata, prospektywne badanie kohortowe z udziałem, aż 53 069 kobiet w przedziale wiekowym od 50-79 lat [2]. Za cel badania objęli poszukiwanie związku między wyborami żywieniowymi (stosowaną dietą), a zaburzeniami snu (bezsennością). Zaobserwowali, że dieta obfitująca w rafinowane węglowodany, które autorzy rozumieli przez żywność z dodatkiem cukru (słodycze, wypieki, ciastka, ciasteczka itp.), słodzone napoje gazowane, oraz oczyszczone produkty zbożowe, jak biały ryż, jasny makaron czy chleb, istotnie zwiększa ryzyko bezsenności wśród kobiet po menopauzie!
Doktor Gangwish wyjaśnia, że po spożyciu produktów o wysokim indeksie glikemicznym, poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta, co powoduje wyrzut insuliny. Efektem jej działania jest równie gwałtowne obniżenie poziomu glukozy we krwi, na co organizm może reagować wydzieleniem pobudzających hormonów (kortyzol i adrenalina), powodując bezsenność i trudności w zasypianiu.
Polecane artykuły:
Bezsenność powodują również owoce?
Bezsenność zgodnie z wynikami badania może być również powodowana dietą zasobną w cukier, a ten przecież występuje w owocach. Autor badania wyjaśnia, że cukier owocowy, czyli naturalnie występujący w żywności, nie jest przyczyną insomni. Tłumaczy to obecnością w świeżych owocach błonnika pokarmowego, który spowalnia uwalnianie glukozy do krwi.
Uczestniczki badania, których dieta była zasobna w świeże owoce i warzywa (ale nie soki) nie miały zwiększonego ryzyka bezsenności!
Wyciągając wnioski z przedstawionej pracy, warto na własnej skórze sprawdzić, czy modyfikacje dietetyczne w postaci wymiany produktów zbożowych oczyszczonych, na te z pełnego ziarna przyczyni się do lepszej jakości snu.
Kulisy zdrowia: Bezsenność!
- Nowicki Z. i Zespół Badawczy:Rozpowszechnienie subiektywnej bezsenności w populacji polskiej. Psychiatria Polska, 2016.
- Gandwish J.E. i Zespół Badawczy:Dieta o wysokim indeksie glikemicznym jako czynnik ryzyka bezsenności. The American Journal of Clinical Nutrition, 2019.