Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlineStrona ZdrowiaWarszawa
1735 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Suplement diety z kwasem alfa-liponowym pomaga chudnąć!
Wśród bogatej oferty środków na odchudzanie jest jeden związek, na który warto zwrócić uwagę. To antyoksydant stosowany w suplementach diety wspomagających...
Rosyjska szczepionka na koronawirusa coraz mniej wiarygodna
Gdy w sierpniu 2020 roku świat obiegła wieść o pierwszej zarejestrowanej szczepionce przeciw wirusowi SARS-CoV-2 pochodzącej z Rosji, światowi eksperci...
Koronawirus uszkadza serca u dzieci przy braku objawów infekcji
Dzieci chorują na COVID-19 inaczej niż dorośli i mogą cierpieć z powodu powikłań nawet przy braku infekcji oddechowej. Niepokojącym zjawiskiem jest zwłaszcza...
Przepis na kimchi i właściwości zdrowotne najsłynniejszej koreańskiej potrawy
Kimchi to najpopularniejsze danie kuchni koreańskiej, a jednocześnie jedno z najzdrowszych. Powstaje z kapusty pekińskiej fermentowanej z papryką chili i...
10 cennych zastosowań konopi. Czy znasz je wszystkie?
Konopia jest rośliną, która zapewnia wszechstronne korzyści. Jest nie tylko źródłem pożywienia, ale też ubrania czy schronienia. Sprawdź, jakie produkty są z...
Zastosowanie laserów w rehabilitacji
Laseroterapia to metoda fizjoterapii polegająca na naświetlaniu ciała promieniami lasera. Jest zalecana w celu łagodzenia bólu, obrzęku i sztywność tkanek, a...
Koronawirus zagrożeniem dla 410 gatunków zwierząt!
Zwierzęta mogą zarażać się koronawirusem, przez co są niebezpieczne dla ludzi. Zbadano, że ryzyko infekcji SARS-CoV-2 dotyczy aż 410 gatunków kręgowców, w tym...
Koronawirus ginie od preparatu na komary!
Popularny środek na komary pozostawia na skórze ochronną warstwę, która niszczy koronawirusa. Związek o zapachu trawy cytrynowej i naturalnym pochodzeniu ma...
Koronawirus w produktach chłodzonych i mrożonych aktywny nawet przez 21 dni
Koronawirus w żywności to istotne zagrożenie dla zdrowia. Według nowych badań wirus SARS-CoV-2 może przeżyć w świeżych produktach chłodzonych oraz tych...
Powtórne zakażenie koronawirusem jest możliwe!
Jak dotąd uważano, że powrót do zdrowia po zachorowaniu na COVID-19 zapewnia przynajmniej czasową odporność na koronawirusa. Pierwszy na świecie potwierdzony...