Spis treści
Jak wygląda aksamitka błyszcząca? Występowanie i uprawa
Aksamitka błyszcząca (Tagetes lucida Cav) to pochodząca z Ameryki Środkowej kuzynka popularnej w Polsce aksamitki rozpierzchłej. Obydwie należą do rodziny astrowatych i wykazują właściwości zdrowotne, ale to ta zza oceanu doczekała się licznych badań naukowych potwierdzających jej właściwości.
Rosnąc dziko porasta piaszczyste zbocza górskie. Szczególnie dużą popularnością cieszy się w Meksyku, w którym uznawana była za świętą roślinę. Jej właściwości doceniali już Aztekowie, którzy wykorzystywali ją zarówno w kuchni, jak i w leczeniu różnych dolegliwości. Była także używana w podczas rytuałów religijnych.
To niezbyt wymagająca w uprawie roślina – w naszych warunkach jednoroczna. Dorasta od 30 do nawet 80 cm i kwitnie późnym latem, ma pachnące, niewielkie złoto-żółte kwiaty. Ze względu na swoje pochodzenie, zdecydowanie preferuje stanowiska słoneczne. Ogrodnicy doceniają jej działanie owadobójcze.
Dowiedz się więcej:
Właściwości lecznicze aksamitki błyszczącej
W tradycyjnej medycynie ludowej aksamitka błyszcząca była wykorzystywana w leczeniu:
- gorączki,
- biegunki,
- astmy,
- reumatyzmu,
- grypy,
- lęku,
- depresji.
Badania naukowe potwierdzają jej działanie przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne, przeciwdepresyjne, hepatoprotekcyjne i przeciwhiperglikemicznego. Udokumentowano także, że korzeń aksamitki błyszczącej wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
Po herbatki i nalewki na bazie aksamitki warto sięgnąć w okresie obniżonego nastroju, a także po to, aby wzmocnić organizm w trakcie trwania infekcji górnych dróg oddechowych. Wśród innych jej właściwości leczniczych dr Henryk Różański wymienia m.in. działanie:
- rozkurczowe,
- żółcio- i moczopędne,
- przeciwreumatyczne,
- wykrztuśne, ale zarazem przeciwkaszlowe,
- hamujące rozwój niektórych gronkowców, paciorkowców i pałeczek okrężnicy.
Jak przygotować herbatkę i nalewkę z aksamitki?
Ziele aksamitki błyszczącej może być używane zarówno w kuchni, jako dodatek do zup, mięs, ryb i sałatek, jak i jako podstwowoy składnik naparów i nalewek. Aby przygotować herbatę z aksamitki, wystarczy 1-2 łyżeczki wysuszonego ziela zalać szklanką wrzącej wody. Po 20 minutach parzenia pod przykryciem herbatka nadaje się spożycia. Zalecane jest przyjmowanie napoju przed snem.
Do przygotowania nalewki z aksamitki potrzebna jest 1/3 części świeżego lub suszonego zioła i 2/3 alkoholu (od 40 do 70 proc.). Trunek powinien macerować się przez 2 tygodnie i zostać przefiltrowany przed spożyciem. W zależności od dolegliwości należy przyjmować od 5 do 15 ml dziennie, raz lub dwa razy dziennie.
Dowiedz się więcej:
Źródła:
- Hepatoprotective effects of Tagetes lucida root extract in carbon tetrachloride-induced hepatotoxicity in Wistar albino rats through amelioration of oxidative stress Pharmaceutical Biology
- Tagetes, czy Artemisia dracunculus – Estragon? Czy w marketach kupujemy prawdziwy Estragon?
- Medycyna dawna i współczesna
- Tagetes lucida Cav.: Ethnobotany, phytochemistry and pharmacology of its tranquilizing properties Journal of Ethopharmacology