https://stronazdrowia.pl
reklama

Czy jedzenie brokułów może pomóc obniżyć ryzyko raka? Jest na to odpowiedź!

Katarzyna Wąś-Zaniuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Rak jelita grubego to trzeci najczęściej diagnozowany nowotwór na świecie. Co niepokojące, coraz częściej dotyka osoby poniżej 50. roku życia. Naukowcy wskazują, że przyczyną mogą być m.in. siedzący tryb życia, otyłość, spożycie alkoholu oraz dieta bogata w przetworzoną żywność. W jaki sposób zwiększenie spożycia warzyw krzyżowych może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na ten nowotwór?

Spis treści

Naukowcy przyjrzeli się warzywom krzyżowym. Co ujawniły badania?

Nowe badanie opublikowane w czasopiśmie BMC Gastroenterology sugeruje, że codzienne jedzenie warzyw krzyżowych — takich jak brokuły, kalafior czy brukselka — może chronić przed rakiem jelita grubego. Naukowcy przeanalizowali dane z 17 wcześniejszych badań, obejmujących ponad 97 000 uczestników, aby sprawdzić, czy istnieje zależność między ilością spożywanych warzyw a ryzykiem zachorowania.

Czy brokuły mogą zapobiegać rozwojowi raka jelita grubego?
Czy brokuły mogą zapobiegać rozwojowi raka jelita grubego?
Getty Images

Wyniki okazały się obiecujące: osoby jedzące 20–40 gramów warzyw krzyżowych dziennie miały aż o 20 proc. niższe ryzyko raka jelita grubego w porównaniu z tymi, którzy jedli ich mniej. Naukowcy zauważyli, że największa ochrona występowała przy około 20 gramach dziennie, a dalsze zwiększanie porcji do 60 gramów dziennie nie zwiększało efektu.

Jak warzywa krzyżowe działają na nasze jelita?

Warzywa krzyżowe zawierają związki o właściwościach przeciwnowotworowych, takie jak sulforafan i indole, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami i stresem oksydacyjnym. Gdy sięgamy po ten rodzaj warzyw, dostarczamy naszemu organizmowi witaminę C, minerały, flawonoidy, karotenoidy i fitochemikalia.

Dodatkowo błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny wspiera mikrobiotę jelitową, co pomaga utrzymać zdrową wyściółkę jelita i ogranicza rozwój niekorzystnych bakterii. Poprzednie badania powiązały spożycie warzyw krzyżowych także z niższym ryzykiem raka jajników, prostaty, pęcherza, płuc, żołądka i trzustki.

Jak wprowadzić więcej warzyw krzyżowych do codziennej diety?

Nie każdy przepada za smakiem brokułów czy brukselki, ale dietetycy mają kilka sprawdzonych trików:

  • zacznij od małych porcji: np. kubek surówki z kapusty do lunchu i ½ szklanki gotowanych brokułów do kolacji.

  • krojenie i gotowanie na parze: siekanie brokułów lub kalafiora przed gotowaniem aktywuje korzystne związki, a delikatne gotowanie zachowuje ich właściwości.

  • pieczenie: brokuły i kalafior z oliwą, czosnkiem i przyprawami stają się chrupiące i słodkawe w smaku.

  • postaw na mieszanki: sałatki, stir-fry czy smoothie z dodatkiem jarmużu, rukoli czy kapusty pomagają przemycić warzywa krzyżowe w smaczny sposób.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia