Spis treści
Kawa i herbata zmniejszają ryzyko raka głowy i szyi
Nowe badanie opublikowane w czasopiśmie Cancer dowodzi, że picie określonej ilości kawy i herbaty obniża ryzyko zachorowania na raka szyi i głowy. Nowotwory głowy i szyi to zmiany rozwijające się m.in. w obszarach takich jak usta, gardło i krtań.

Naukowcy wykorzystali połączone dane z International Head and Neck Cancer Epidemiology Consortium (INHANCE). Przeprowadzili zbiorczą analizę 9548 przypadków nowotworów głowy i szyi i 15 783 przypadków kontrolnych z 14 badań. Okazało się, że picie pewnych ilości kawy i herbaty z kofeiną wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem raka głowy i szyi w porównaniu z niepiciem tych napojów.

7 ukrytych zalet kawy. Niektóre zaskakują. Od robienia kupy po rozwój raka
Już nikomu nie trzeba udowadniać, że kawa jest zdrowa. Jednak o niektórych jej korzyściach możesz nie wiedzieć. Naukowcy odkrywają dotąd nieznane właściwości kawy, które wpływają korzystnie na nasze s...
Ile kawy trzeba wypić, żeby trzymać raka na dystans?
Badanie wykazało, że picie więcej niż czterech filiżanek kawy z kofeiną dziennie wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na nowotwory głowy i szyi, a szczególnie raka jamy ustnej i raka gardła. Ustalili także, że picie:
od 3 do 4 filiżanek kawy dziennie wiązało się z niższym ryzykiem raka gardła dolnego,
od 0 do 1 filiżanki kawy bezkofeinowej dziennie wiązało się z niższym ryzykiem zachorowania na raka jamy ustnej,
od 0 do 1 filiżanki herbaty dziennie wiązało się również ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na raka gardła dolnego i raka głowy i szyi w ogóle.
Jednak znaleziono też niekorzystny wpływ napoju z kofeiną na zdrowie zależny nie tylko od jego rodzaju, ale też od ilości. Okazało się bowiem, że picie więcej niż 1 filiżanki herbaty dziennie wiązało się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka krtani.
– To badanie wykazało zmniejszone ryzyko zachorowania na raka głowy i szyi wraz ze zwiększeniem spożycia kawy lub herbaty. Największy efekt zaobserwowano u osób pijących więcej niż cztery filiżanki kawy z kofeiną i mniej niż jedną filiżankę herbaty dziennie – powiedział dla Medical News Today Kanwar Kelley, certyfikowany otolaryngolog, który nie był zaangażowany w badanie.

Ból gardła i chrypka? To może być rak. Nowotwory głowy i szyi rozwijają się po cichu
Przewlekły ból gardła, chrypka czy afty w jamie ustnej kojarzą się z objawami przeziębienia lub grypy i dlatego często są bagatelizowane. Tymczasem mogą stanowić symptom rozwoju raka. Nowotwory głowy ...
Czy powinieneś pić więcej kawy, żeby nie mieć raka?
Wyniki badania wskazują, że trzeba wypić co najmniej cztery filiżanki kawy dziennie, aby uchronić się przed nowotworami głowy i szyi.
– Ilość kawy, którą należy wypić, aby uzyskać efekt, jest prawdopodobnie większa niż zwykle spożywana w ciągu dnia. Osoby wrażliwe na kofeinę prawdopodobnie będą miały trudności z wypiciem takiej ilości kawy, aby doświadczyć efektu. Podsumowując, badanie pokazuje, że nadal możemy cieszyć się kawą rano, ale nie musimy próbować pić więcej niż zwykle, aby chronić się przed rakiem głowy i szyi – zauważa otolaryngolog Kanwar Kelly.
Wypijanie takiej ilości kawy może być nawet niebezpieczne, szczególnie dla osób chorujących na nadciśnienie czy choroby serca. Należy pamiętać, że maksymalna dzienna dawka kofeiny dla dorosłej osoby to 400 mg. Jest ona zawarta w 4-5 filiżankach kawy, jednak niektóre osoby nie tolerują aż tak dużej dawki kofeiny.
Należy też wziąć pod uwagę ograniczenia tego badania. Chociażby to, że dane z badań nie zawierały informacji na temat czasu ich trwania, a także rodzaju wypijanej kawy lub herbaty czy temperatury napoju. Naukowcy nie byli też w stanie wyróżnić herbat kofeinowych, bezkofeinowych i ziołowych. Może to być cenna informacja w przyszłych badaniach.
– Nie mieliśmy wystarczających informacji, aby ocenić temperaturę napojów, wszelkie dodatki do napojów, sposób ich przygotowania i konkretne rodzaje. Dlatego pomocne byłoby zbadanie, czy spożycie kawy i herbaty będzie miało jakiekolwiek inne skutki uboczne lub wpływ na ogólny stan zdrowia, a także uwzględnienie większej ilości szczegółów na temat spożycia kawy i herbaty – podsumowała autorka badania, dr Yuan-Chin Amy Lee, adiunkt w Huntsman Cancer Institute i School of Medicine na University of Utah.

Co się dzieje z organizmem, gdy pijesz za dużo kawy? Objawy przedawkowania kofeiny
Kawa to jeden z ulubionych napojów ludzi na całym świecie. Jest źródłem kofeiny, która zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy czy cukrzycy typu 2. Umiarkowane ilości tego naparu wiążą się z mniejszym ryzy...