Spis treści
Trzy filiżanki dziennie tego napoju spowolnią starzenie
Picie trzech filiżanek herbaty dziennie może uchronić nasze zdrowie, spowalniając proces biologicznego starzenia się – wynika z badań przeprowadzonych przez chińskich naukowców.
Jak twierdzą badacze, zdrowe substancje chemiczne zawarte w czarnej i zielonej herbacie mogą w pozytywny sposób wpłynąć na starzenie się poprzez zmniejszenie uszkodzeń komórek. Dzięki temu narządy będą działać dłużej. Największe korzyści zaobserwowano u osób pijących napar regularnie, ale inni również mogą poprawić stan swojego zdrowia.
– Odkryliśmy, że spożywanie mniej więcej trzech filiżanek herbaty dziennie może zapewnić korzyści przeciwstarzeniowe – powiedział dr Yi Xiang z Uniwersytetu Syczuańskiego. – Może to wynikać z faktu, że herbata zawiera liczne związki bioaktywne.
Przeczytaj też: Herbata na zdrowe serce u kobiet. Regularne spożywanie czarnej herbaty może chronić przed miażdżycą, udarem i zawałem. Ile dziennie pić?
Herbata – napój na wiele dolegliwości. Jak herbata wpływa na organizm?
Wcześniejsze badania wykazały, że picie herbaty może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę i choroby serca. Herbata zawiera polifenole – silne przeciwutleniacze, które mogą również pomóc w ochronie przed nowotworami i chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak demencja.
Picie herbaty może także:
- poprawić krążenie,
- obniżyć ciśnienie krwi,
- poprawić trawienie,
- zahamować rozwój bakterii w układzie pokarmowym,
- chronić zęby przed próchnicą.
Czy picie dużej ilości herbaty jest zdrowe? Herbata w walce ze starzeniem się
Badanie opublikowane w czasopiśmie „Elsevier The Lancet Regional Health – Western Pacific”, dotyczyło wpływu napoju na starzenie biologiczne – miarę szybkości niszczenia komórek. Naukowcy przeanalizowali dane pochodzące od 5998 dorosłych Brytyjczyków w wieku od 37 do 73 lat oraz 7931 osób z Chin w wieku od 30 do 79 lat.
Uczestnicy badania zostali zapytani o ilość wypijanej herbaty, w tym zielonej, oolong oraz czarnej. Warto tu dodać, że herbata czarna w Chinach i Wielkiej Brytanii zwykle jest mieszana z mlekiem, w celu uzyskania tradycyjnego naparu budowlanego w Wielkiej Brytanii.
Biologiczne starzenie się badanych mierzono za pomocą specjalnych testów krwi, które sprawdzają zmiany w ludzkim DNA. Jak się okazało, picie dowolnej ilości herbaty zmniejszyło szybkość starzenia się ludzi w ciągu średnio dwuletniej obserwacji. Warto podkreślić, że poprawa osiągnęła szczyt przy trzech filiżankach dziennie.
– Herbata zawiera różne bioaktywne związki, takie jak polifenole, teanina i kofeina, które mogą być związane z jej potencjalnym działaniem przeciwstarzeniowym – powiedział dr Xiang. – Stwierdzono, że polifenole modulują mikrobiotę jelitową, co może mieć istotny wpływ na regulację związanych z wiekiem zmian w odporności, metabolizmie i funkcjach poznawczych.
Źródła:
- Tea consumption and attenuation of biological aging: a longitudinal analysis from two cohort studies Elsevier The Lancet Regional Health – Western Pacific
- Tea consumption and long-term risk of type 2 diabetes and diabetic complications: a cohort study of 0.5 million Chinese adults Elsevier The American Journal of Clinical Nutrition