Spis treści
Jakie właściwości ma estragon?
Estragon (Artemisia dracunculus), inaczej bylica estragon, bylica draganek, estragon zwyczajny lub wężowe ziele (od łac. draco – wąż) to roślina należąca do rodziny astrowatych. Jest on stosowany głównie jako przyprawa jednak posiada także wiele cennych właściwości zdrowotnych.
W estragonie znajdziemy olejki eteryczne (m.in. estragol, limonen, nerol, alfa-pinen, tujon), związki kumarynowe, gorycze, garbniki, karoteny, flawonoidy, fitosterole, składniki mineralne, w tym jod, a także witaminy A i C.
Estragon chętnie stosowany jest w kuchni szczególnie we Francji, Hiszpanii i Niemczech jako przyprawa i dodatek do sosów, mięs, zup, pizzy czy sałatek. Wzmacnia on smak potraw, a ze względu na lekko słony smak jest zdrowym zamiennikiem soli kuchennej. Dzięki temu mogą go bez obaw stosować osoby chorujące na nadciśnienie i dbające o zdrową dietę.
Estragon na trawienie i dnę moczanową
Nalewka z estragonu pobudza trawienie, działa żółciopędnie i rozkurczowo, wspomaga pracę wątroby. Dzięki temu zmniejsza ból brzucha, wzdęcia, niestrawność i zgagę. Działa także antybakteryjnie, grzybobójczo i przeciwzapalnie, likwiduje pasożyty. Oczyszcza organizm i układ moczowy, bo działa moczopędnie. Wspomaga odporność i walkę z infekcją, łagodzi więc objawy przeziębienia takie jak katar, kaszel czy ból gardła.
Wskazana jest ona do stosowania dla kobiet zmagających się z objawami napięcia przedmiesiączkowego (PMS) oraz innych problemów ze zdrowiem intymnym kobiet, takich jak bolesne miesiączki. Estragon zawarty w nalewce uspokaja, zmniejsza nerwowość i łagodzi stres.
Zewnętrznie nalewkę można stosować do nacierania siniaków, stłuczeń i opuchnięć oraz miejsc zmienionych reumatycznie. Dzięki temu nalewka zmniejsza obrzęk i usprawnia miejscowe krążenie krwi.
Jak zrobić nalewkę z estragonu?
Nalewka z estragonu do picia sprawdzi się w leczeniu dolegliwości trawiennych. Można stosować ją także do nacierania bolących miejsc w przypadku reumatyzmu czy dny moczanowej oraz stłuczeń, siniaków i obrzęków.
Ceniony fitoterapeuta dr Henryk Różański poleca zrobić ją tylko z dwóch składników w następujących proporcjach:
100 g ziela estragonu,
500 ml wódki 40 proc. obj. alk.
Jak zrobić nalewkę z estragonu?
Ziele zalać alkoholem i pozostawić na co najmniej 7 dni.
Po tym czasie przefiltrować.
Pić 1-2 razy dziennie po 5 ml, a w czasie infekcji 4 razy dziennie taką samą dawkę, rozcieńczoną w mleku z miodem i sokiem malinowym.
Kto nie powinien stosować nalewki z estragonu?
Nalewka z estragonu ze względu na zawartość alkoholu nie może być stosowana przez:
kobiety w ciąży i karmiące piersią,
dzieci i młodzież do 18. roku życia,
osoby uzależnione od alkoholu,
osoby z nietolerancją lub alergią na alkohol.
Również sam estragon nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży oraz osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, ponieważ rozrzedza krew i może doprowadzić do krwotoku.
Nalewkę z estragonu należy przyjmować według ściśle określonej dawki. Estragon zawiera bowiem estragol (składnik olejku eterycznego), który wykazuje działanie toksyczne i rakotwórcze. Jednak przedawkowanie jest trudne, ponieważ aby doszło do zatrucia dawki musiałyby być nawet stukrotnie większe od zalecanych. Niemniej jednak należy mieć to na uwadze i stosować się do zaleceń.
Źródło: Ziele estragonu – Herba Dracunculi Medycyna dawna i współczesna