Wykorzystaj tę przyprawę jako naturalny lek na trawienie i dnę moczanową. Zmniejsza ból, oczyszcza i uspokaja. Wypróbuj przepis na nalewkę

Monika Góralska
Wideo
od 16 lat
To skuteczny, naturalny lek na objawy napięcia przedmiesiączkowego i dny moczanowej, a także trawienie i pasożyty. Estragon to nie tylko przyprawa do mięs i sosów, ale też lecznicze zioło, które oczyszcza, działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Wypróbuj nalewkę z estragonu na zgagę, wzdęcia, przeziębienie czy stłuczenia.

Spis treści

Jakie właściwości ma estragon?

Estragon (Artemisia dracunculus), inaczej bylica estragon, bylica draganek, estragon zwyczajny lub wężowe ziele (od łac. draco – wąż) to roślina należąca do rodziny astrowatych. Jest on stosowany głównie jako przyprawa jednak posiada także wiele cennych właściwości zdrowotnych.

Estragon w postaci nalewki możesz pić na trawienie czy PMS lub wsmarowywać w bolące stawy i stłuczenia.
Estragon w postaci nalewki możesz pić na trawienie czy PMS lub wsmarowywać w bolące stawy i stłuczenia. Liudmila Chernetska/gettyimages.com

W estragonie znajdziemy olejki eteryczne (m.in. estragol, limonen, nerol, alfa-pinen, tujon), związki kumarynowe, gorycze, garbniki, karoteny, flawonoidy, fitosterole, składniki mineralne, w tym jod, a także witaminy A i C.

Estragon chętnie stosowany jest w kuchni szczególnie we Francji, Hiszpanii i Niemczech jako przyprawa i dodatek do sosów, mięs, zup, pizzy czy sałatek. Wzmacnia on smak potraw, a ze względu na lekko słony smak jest zdrowym zamiennikiem soli kuchennej. Dzięki temu mogą go bez obaw stosować osoby chorujące na nadciśnienie i dbające o zdrową dietę.

Król przypraw i lek. Estragon wspomaga trawienie, uspokaja i wzmacnia odporność

Król przypraw i lek. Estragon wspomaga trawienie, uspokaja i wzmacnia odporność

Estragon we Francji określany jest mianem króla przypraw. Ma on silny specyficzny aromat, dzięki czemu wzbogaca smak potraw, ale też posiada wiele właściwości leczniczych. Polecany jest m.in. osobom c...

Monika Góralska
Monika Góralska

Estragon na trawienie i dnę moczanową

Nalewka z estragonu pobudza trawienie, działa żółciopędnie i rozkurczowo, wspomaga pracę wątroby. Dzięki temu zmniejsza ból brzucha, wzdęcia, niestrawność i zgagę. Działa także antybakteryjnie, grzybobójczo i przeciwzapalnie, likwiduje pasożyty. Oczyszcza organizm i układ moczowy, bo działa moczopędnie. Wspomaga odporność i walkę z infekcją, łagodzi więc objawy przeziębienia takie jak katar, kaszel czy ból gardła.

Wskazana jest ona do stosowania dla kobiet zmagających się z objawami napięcia przedmiesiączkowego (PMS) oraz innych problemów ze zdrowiem intymnym kobiet, takich jak bolesne miesiączki. Estragon zawarty w nalewce uspokaja, zmniejsza nerwowość i łagodzi stres.

Zewnętrznie nalewkę można stosować do nacierania siniaków, stłuczeń i opuchnięć oraz miejsc zmienionych reumatycznie. Dzięki temu nalewka zmniejsza obrzęk i usprawnia miejscowe krążenie krwi.

Te zioła są prawie zapomniane, choć wspaniale smakują i wspierają zdrowie

Te zioła są prawie zapomniane, choć wspaniale smakują i wspierają zdrowie

Zioła w kuchni nie tylko poprawiają smak potraw, ale także wspierają ich trawienie. W tej roli sprawdza się wiele gatunków roślin, jednak te o szczególnie cennym działaniu są dziś prawie zapomniane. T...

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk

Jak zrobić nalewkę z estragonu?

Nalewka z estragonu do picia sprawdzi się w leczeniu dolegliwości trawiennych. Można stosować ją także do nacierania bolących miejsc w przypadku reumatyzmu czy dny moczanowej oraz stłuczeń, siniaków i obrzęków.

Ceniony fitoterapeuta dr Henryk Różański poleca zrobić ją tylko z dwóch składników w następujących proporcjach:

  • 100 g ziela estragonu,

  • 500 ml wódki 40 proc. obj. alk.

Jak zrobić nalewkę z estragonu?

  1. Ziele zalać alkoholem i pozostawić na co najmniej 7 dni.

  2. Po tym czasie przefiltrować.

  3. Pić 1-2 razy dziennie po 5 ml, a w czasie infekcji 4 razy dziennie taką samą dawkę, rozcieńczoną w mleku z miodem i sokiem malinowym.

Tymi ziołami zastąpisz sól i zadbasz o zdrowie organizmu. Dodasz je do każdej potrawy

Tymi ziołami zastąpisz sól i zadbasz o zdrowie organizmu. Dodasz je do każdej potrawy

Czym zastąpić sól? Jak się okazuje jest na to prosty sposób. Wystarczy sięgnąć po zioła, które są naturalnymi przyprawami podkręcającymi smak i aromat potraw. Ponadto mają walory bezcenne dla zdrowia:...

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko

Kto nie powinien stosować nalewki z estragonu?

Nalewka z estragonu ze względu na zawartość alkoholu nie może być stosowana przez:

  • kobiety w ciąży i karmiące piersią,

  • dzieci i młodzież do 18. roku życia,

  • osoby uzależnione od alkoholu,

  • osoby z nietolerancją lub alergią na alkohol.

Również sam estragon nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży oraz osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, ponieważ rozrzedza krew i może doprowadzić do krwotoku.

Nalewkę z estragonu należy przyjmować według ściśle określonej dawki. Estragon zawiera bowiem estragol (składnik olejku eterycznego), który wykazuje działanie toksyczne i rakotwórcze. Jednak przedawkowanie jest trudne, ponieważ aby doszło do zatrucia dawki musiałyby być nawet stukrotnie większe od zalecanych. Niemniej jednak należy mieć to na uwadze i stosować się do zaleceń.

Źródło: Ziele estragonu – Herba Dracunculi Medycyna dawna i współczesna

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia