https://stronazdrowia.pl
reklama

Właściwości zdrowotne ćwikły. Buraczki z chrzanem to popularny dodatek na święta, ale nie każdy może je jeść

Redakcja Strony Zdrowia
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Ćwikła to nic innego jak buraki ćwikłowe z dodatkiem chrzanu. To także jeden z najpopularniejszych świątecznych dodatków do mięs i wędlin. Ich historia, przynajmniej ta opisana w literaturze, sięga XVI wieku. Są tacy, którzy wręcz zajadają się ćwikłą. Czy ten dodatek do obiadu jest zdrowy i kto powinien go unikać?

Spis treści

Czym jest ćwikła?

Podstawowym składnikiem ćwikły są oczywiście buraki ćwikłowe. Należy je ugotować, obrać, a następnie zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Niektóre źródła podają, że znacznie lepszym sposobem jest utarcie buraczków. Metoda zależy oczywiście od naszej własnej domowej tradycji i upodobań. Drugim, bardzo ważnym składnikiem ćwikły jest surowy chrzan, który podobnie jak buraki można zetrzeć na tarce.

Jakie przyprawy dodajemy do ćwikły? Nie może w niej zabraknąć soli, a także cukru. Najlepiej dodawać je stopniowo i próbować, czy dodatek jest wystarczająco słony i słodki. Pozostałe składniki różnią się w wielu przepisach. Do ćwikły dodaje się np.:

  • ocet winny lub sok z cytryny,

  • kminek,

  • goździki,

  • winne jabłka,

  • czerwone wino,

  • natkę pietruszki.

Oczywiście nie radzimy dodawać wszystkiego naraz. Jeśli chcesz obniżyć zawartość cukru w ćwikle, to zastąp go słodkim jabłkiem. Jeżeli preferujesz korzenne, winne smaki, dodaj do niej wino lub goździki. Warto także postawić na jeden kwaśny składnik: trochę octu lub soku z cytryny.

Czy ćwikła jest zdrowa?

Gdyby trzeba było postawić jednoznaczną odpowiedź, powiedzielibyśmy, że tak. Wystarczy spojrzeć na dobroczynne właściwości buraków i chrzanu. W połączeniu ćwikła działa w następujący sposób:

  • wspomaga trawienie - chrzan pobudza wydzielanie soków trawiennych, a buraki, dzięki błonnikowi, ułatwiają wypróżnianie. Odrobina ćwikły na wędlinie zminimalizuje więc efekty świątecznego przejedzenia.

  • obniża ciśnienia krwi - dzięki zawartemu w burakach potasowi.

  • wzmacnia odporność - dzięki witaminie C w burakach oraz przeciwzapalnym właściwościom chrzanu.

  • ma działanie antyoksydacyjne - to zasługa betaniny, która znajduje się w burakach.

  • oczyszcza organizm z toksyn - chrzan wspiera detoksykację nerek i wątroby.

Kto nie powinien jeść ćwikły?

Niestety, mimo tego zdrowotnego skarbca zawartego w burakach i chrzanie, nie każdy może jeść ćwikłę do woli. Osoby z chorobami nerek powinny unikać ćwikły (ze względu na obecność szczawianów) lub spożywać ją w bardzo małych ilościach. Ten dodatek do mięs będzie też niewskazany dla osób z nadwrażliwością, wrzodami lub innymi chorobami żołądka, ponieważ może go podrażniać. Ćwikły, w dużych ilościach, nie zaleca się także kobietom w ciąży i karmiącym piersią.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia