Spis treści
Czym jest ćwikła?
Podstawowym składnikiem ćwikły są oczywiście buraki ćwikłowe. Należy je ugotować, obrać, a następnie zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Niektóre źródła podają, że znacznie lepszym sposobem jest utarcie buraczków. Metoda zależy oczywiście od naszej własnej domowej tradycji i upodobań. Drugim, bardzo ważnym składnikiem ćwikły jest surowy chrzan, który podobnie jak buraki można zetrzeć na tarce.
Jakie przyprawy dodajemy do ćwikły? Nie może w niej zabraknąć soli, a także cukru. Najlepiej dodawać je stopniowo i próbować, czy dodatek jest wystarczająco słony i słodki. Pozostałe składniki różnią się w wielu przepisach. Do ćwikły dodaje się np.:
ocet winny lub sok z cytryny,
kminek,
winne jabłka,
czerwone wino,
natkę pietruszki.
Oczywiście nie radzimy dodawać wszystkiego naraz. Jeśli chcesz obniżyć zawartość cukru w ćwikle, to zastąp go słodkim jabłkiem. Jeżeli preferujesz korzenne, winne smaki, dodaj do niej wino lub goździki. Warto także postawić na jeden kwaśny składnik: trochę octu lub soku z cytryny.
Czy ćwikła jest zdrowa?
Gdyby trzeba było postawić jednoznaczną odpowiedź, powiedzielibyśmy, że tak. Wystarczy spojrzeć na dobroczynne właściwości buraków i chrzanu. W połączeniu ćwikła działa w następujący sposób:
wspomaga trawienie - chrzan pobudza wydzielanie soków trawiennych, a buraki, dzięki błonnikowi, ułatwiają wypróżnianie. Odrobina ćwikły na wędlinie zminimalizuje więc efekty świątecznego przejedzenia.
obniża ciśnienia krwi - dzięki zawartemu w burakach potasowi.
wzmacnia odporność - dzięki witaminie C w burakach oraz przeciwzapalnym właściwościom chrzanu.
ma działanie antyoksydacyjne - to zasługa betaniny, która znajduje się w burakach.
oczyszcza organizm z toksyn - chrzan wspiera detoksykację nerek i wątroby.
Kto nie powinien jeść ćwikły?
Niestety, mimo tego zdrowotnego skarbca zawartego w burakach i chrzanie, nie każdy może jeść ćwikłę do woli. Osoby z chorobami nerek powinny unikać ćwikły (ze względu na obecność szczawianów) lub spożywać ją w bardzo małych ilościach. Ten dodatek do mięs będzie też niewskazany dla osób z nadwrażliwością, wrzodami lub innymi chorobami żołądka, ponieważ może go podrażniać. Ćwikły, w dużych ilościach, nie zaleca się także kobietom w ciąży i karmiącym piersią.







