
Uwielbiasz majonez? Może ci zaszkodzić. Unikaj go przy tych schorzeniach nie tylko ze względu na cholesterol
Majonez jest smaczny, ale nie każdy powinien go jeść. Sprawdź w galerii, kto szczególnie powinien go unikać.

Nadciśnienie
Majonez zawiera głównie tłuszcze, a w jego składzie znajdziemy także sól. Z tego powodu zbyt częste jedzenie majonezu podwyższa ciśnienie krwi i niekorzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Wysokie ciśnienie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zakrzepów krwi, zawału serca i udaru mózgu.

Nadwaga i otyłość
Majonez jest bardzo kaloryczny, łyżka majonezu to 100 kcal, a 100 g zawiera aż 700 kcal. W jego składzie znajdują się przede wszystkim tłuszcze co sprawia, że jest on bardzo tuczący. Dodawanie go do kanapek z serem żółtym, masłem, wędliną, a także dań typu fast food takich jak hamburgery czy kebaby znacznie zwiększa ilość przyjmowanych przez nas kalorii i prowadzi do nadmiernego przybierania na wadze.

Cukrzyca
Majonez zawiera także spore ilości cukru. W dodatku jeśli sięgasz po wersję light o obniżonej zawartości tłuszczu to spożywasz jeszcze większe ilości cukru. Łyżka tradycyjnego majonezu zwykle zawiera ok. 1 g cukru, natomiast majonezu light – 4 g. Spożywanie majonezu podwyższa więc poziom glukozy we krwi. Tym samym produkt ten nie jest zalecany osobom z cukrzycą, a także stanem przedcukrzycowym.