12 przyczyn rozwoju nowotworów. Sprawdź, które z nich możesz wyeliminować, by wspomóc profilaktykę raka
Częste spożywanie alkoholu
Produktem rozpadu alkoholu etylowego w wątrobie, zawartego w każdym napoju alkoholowym, jest aldehyd octowy. Ma on działanie rakotwórcze. Opiera się ono na uszkodzeniu materiału genetycznego komórek, ponieważ w bardzo łatwy sposób wiąże się z białkami komórek i powoduje zmiany w ich metabolizmie i budowie. Jednocześnie zaburza procesy naprawy mutacji, odpowiada za powstawanie licznych stanów zapalnych, uszkadza nabłonek przewodu pokarmowego i komórki.
Regularna konsumpcja alkoholu zmniejsza wchłanianie kwasu foliowego, który obniża ryzyko raka jelita grubego.
Dzienną dopuszczalną i względnie bezpieczną dawką alkoholu według WHO jest:
• 10 g etanolu (250 ml piwa, 100 ml wina 12 proc.) dziennie dla kobiety,
• 20 g etanolu dla mężczyzny.