Spis treści
Dlaczego warto jeść kurki? Z ich cennych właściwości skorzysta cały organizm
Kurki (pieprzniki jadalne) to jedne z najpopularniejszych grzybów w Polsce. Wielu ludzi uważa, że grzyby pozbawione są wartości odżywczych, jednak jest to mylne przekonanie. Zawarte w nich składniki odżywcze sprawiają, że ich regularne spożywanie korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. W galerii wyjaśniamy, dlaczego warto korzystać z darów lasu i częściej sięgać po kurki.
Te smaczne grzyby pojawiły się już w lasach. Sprawdź, dlaczego warto jeść kurki!
Pamiętaj jednak, aby zbierać tylko te grzyby, co do których masz pewność, że są jadalne. Wiele z nich niestety można pomylić z podobnie wyglądającymi do nich grzybami trującymi. Pieprznik jadalny jest bardzo podobny do trującej lisówki pomarańczowej. Jej spożycie może wywołać silne zatrucie pokarmowe, gorączkę, nudności, wymioty i silny ból brzucha. Dlatego, zanim zdecydujesz się zjeść grzyby, koniecznie skonsultuj się z ekspertem.
– Idziesz na grzyby? Nie ryzykuj. Wybieraj tylko takie gatunki, które dobrze znasz. Nigdy nie podawaj grzybów dzieciom – ostrzega GIS.
– Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy zebrane grzyby są jadalne, nie ryzykujmy. W takiej sytuacji najlepiej przynieść je do najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Specjalista bezpłatnie oceni czy grzyby są jadalne, niejadalne, czy też trujące – przypomina Główny Inspektor Sanitarny dr n. med. Paweł Grzesiowski.
Mają niedoceniane właściwości antyrakowe. Najzdrowsze gatunki są nie tylko z lasu!
Grzyby to stały element antyrakowej diety – warto jeść je jak najczęściej, by wspomagać ochronę przed nowotworami. A także przed wirusami, antybiotykoopornymi bakteriami, alergią... Właściwości grzybó...
Właściwości odżywcze i zdrowotne kurek
Kurki to grzyby o charakterystycznej żółtej barwie i niezwykle silnym aromacie. Występują powszechnie w lasach iglastych i liściastych, jednak najczęściej rosną wśród mchu pod świerkami lub na piaszczystych i kwaśnych glebach.
Kurki, podobnie jak inne grzyby, są niskokaloryczne, ponieważ porcja 100 g stanowi źródło tylko 20 kcal. Znajdziemy w nich również 1,5 g białka, 6,9 g węglowodanów i znikome ilości tłuszczy – 0,5 g. Warto także wspomnieć o dość dużej zawartości błonnika pokarmowego (3,8 g na 100 g), który reguluje pracę układu pokarmowego, a dzięki temu zmniejsza ryzyko powstawania zaparć i rozwoju raka jelita grubego.
Pieprznik jadalny prawie w 80 proc. składa się z wody, a resztę stanowią witaminy i związki mineralne.
Jaki jest najzdrowszy grzyb? Odpowiedź może cię zdziwić
Takich właściwości nie ma żadna grupa produktów spożywczych. Niedoceniane przez niektórych grzyby to tak naprawdę jedzenie przyszłości, które dostarcza lecznicze związki na wszystkie choroby, w tym wi...
Co jeszcze zawierają kurki? W 100 g tych grzybów znajdziemy również:
- beta-karoten – 0,8 mg,
- witaminę B1 – 0,015 mg,
- witaminę B2 – 0,215 mg,
- witaminę B3 – 4,08 mg,
- witaminę B6 – 0,044 mg,
- witaminę D – 212 jednostek międzynarodowych (IU),
- potas – 506 mg,
- wapń – 15 mg,
- magnez – 13 mg,
- żelazo – 3,47 mg,
- cynk – 0,71 mg.
Warto także zauważyć, że pieprznik jadalny zawiera znaczne ilości beta-karotenu, który wpływa na narząd wzroku i chroni plamkę żółtą oka przed zwyrodnieniem. W medycynie ludowej zalecano zwiększyć spożycie kurek w przypadku zapalenia spojówek.
Mają niedoceniane właściwości antyrakowe. Najzdrowsze gatunki są nie tylko z lasu!
Grzyby to stały element antyrakowej diety – warto jeść je jak najczęściej, by wspomagać ochronę przed nowotworami. A także przed wirusami, antybiotykoopornymi bakteriami, alergią... Właściwości grzybó...
Przepis na jajecznicę z kurkami
Jajecznica z kurkami to smaczny pomysł na letnie śniadanie. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i wymaga tylko kilku produktów.
Warto przeczytać:
Składniki na lekką jajecznicę z kurkami:
- 80 g kurek,
- 3 jajka,
- 40 g sera twarogowego półtłustego,
- łyżeczka masła,
- łyżeczka siekanego szczypioru,
- 3 pomidorki koktajlowe,
- sól i pieprz do smaku.
Jak przygotować jajecznicę?
- Kurki dokładnie wyczyścić, wrzucić do miseczki i zalać wrzątkiem. Pozostawić w wodzie na 60 sekund, po czym dokładnie odsączyć.
- Na rozgrzaną patelnię włożyć masło i kurki, a następnie chwilę mieszać.
- Dodać roztrzepane jajka i smażyć na małym ogniu, cały czas mieszając.
- Gdy jajka zaczną się ścinać, dodać pokruszony ser twarogowy i drobno pokrojone pomidorki.
- Doprawić do smaku i włożyć na talerz.
- Całość udekorować posiekanym szczypiorem.
Sezon na grzyby leśne! Sprawdź, dlaczego warto jeść kurki