Spis treści
Dlaczego podczas upałów lepiej unikać mrożonej kawy i innych napojów z kofeiną?
W upalne dni wielu z nas chętnie sięga po mrożoną kawę, licząc na orzeźwienie i szybki zastrzyk energii. To popularny wybór, który wydaje się idealnym połączeniem przyjemności i ochłody. Warto jednak wiedzieć, że ten nawyk może mieć także mniej korzystne strony.

Dr Donald Grant, starszy doradca kliniczny w The Independent Pharmacy, wyjaśnił, dlaczego napoje zawierające kofeinę mogą nam zaszkodzić w czasie wysokich temperatur.
„Zawartość kofeiny może wywołać efekt moczopędny, zwiększając oddawanie moczu i prowadząc do utraty cennych płynów ustrojowych. Jeśli nie zostaną one odpowiednio uzupełnione poprzez nawodnienie, może dojść do pogorszenia stanu zdrowia lub zwiększenia ryzyka rozwoju chorób związanych z upałami” – wytłumaczył specjalista dr Grant w rozmowie z Yahoo! Life.
Dolegliwości, które powstają na skutek przegrzania, odwodnienia i zaburzeń elektrolitowych, to przede wszystkim:
skurcze cieplne,
wysypka cieplna.
Po jakie produkty sięgać w okresie letnich upałów?
Ekspert zaleca spożywanie od 2,5 do 3 litrów płynów dziennie podczas upałów. Dodatkowo pomocne może być jedzenie produktów bogatych w wodę, takich jak:
pomidory,
ogórki,
truskawki,
papryka,
seler naciowy.
Czego nie należy jeść w upały?
Jednak niektóre produkty mogą sprzyjać odwodnieniu lub obciążać organizm, dlatego podczas upałów najlepiej ich unikać. Należą do nich potrawy pikantne, które nasilają pocenie się, tłuste i smażone jedzenie trudne do strawienia, posiłki bogate w białko wymagające większego nakładu energii, a także produkty wysokocukrowe, które nie sprzyjają stabilnemu nawodnieniu.
Szczególnie ważne jest ograniczenie alkoholu, ponieważ wraz z intensywnym poceniem się podczas upałów, prowadzi do przyspieszonej utraty płynów i zakłóceń w poziomie elektrolitów.