Spis treści
Piołun – co to jest za zioło?
Piołun, a dokładniej bylica piołun (Artemisia absinthium), to roślina stosowana od wieków w medycynie ludowej, czemu zawdzięcza mnogość nazw (np. psia ruta, absynt, wermut, bielica lub bylica piołun).
Roślina może osiągać do około metra wysokości. Poznamy ją łatwo po srebrno-zielonych, podzielonych, owłosionych liściach. Rośnie w kępkach na przydrożach, poboczach, nasypach kolejowych, przy czym lubi miejsca nasłonecznione. Ma niepozorne, drobne, żółte kwiaty. Z pewnością każdy z nas nie raz go widział na spacerze lub w drodze do pracy. Piołun wyróżnia charakterystyczny zapach.
Już od starożytności piołunu używano jako przyprawę nie tylko do napojów alkoholowych, zwłaszcza słynnego absyntu, lecz również w niewielkich ilościach dodawano go do potraw.
Piołunu używano także do barwienia tkanin na kolor żółty lub odcienie zieleni (z dodatkiem soli lub siarczanu żelazowego).