Spis treści
Przepis na majerankówkę, czyli ziołową nalewkę z majeranku
Lebiodka majeranek (Origanum majorana), nazywana też po prostu majerankiem, to popularna przyprawa, którą często dodaje się do zup, sosów, dań głównych, a nawet marynat i kiszonek (tutaj poznasz najlepsze przyprawy do przetworów). Zbiór majeranku warto wykonać jeszcze przed kwitnieniem, dzięki czemu w kolejnym roku uprawy osiąga się znacznie większe plony.
Niewiele osób wie, że majeranek to roślina, z której można przygotować leczniczą nalewkę. Do jej zrobienia potrzebujesz tylko dwóch składników, dużego słoika oraz kilkukrotnie złożonej gazy.
Składniki na nalewkę majerankową:
- szklanka świeżego lub suszonego ziela majeranku,
- 1000 ml spirytusu nalewkowego o 60-70 proc. zaw. alk.
Jak przygotować nalewkę z majeranku?
- Majeranek wsypać do wyparzonego wcześniej słoika, zalać alkoholem i zakręcić.
- Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie, pamiętając o codziennym zamieszaniu zawartością słoika.
- Nalewkę przecedzić przez gazę, przelać do szklanych butelek, zakręcić i odstawić na minimum 3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce.
- Po tym czasie nalewka majerankowa jest gotowa do spożycia.
Właściwości lecznicze nalewki z majeranku. Przy jakich dolegliwościach pomaga?
Majeranek to ceniona roślina, która jest powszechnie dodawana do potraw smażonych i ciężkostrawnych. Dodatkowo napary z majeranku stosuje się w przypadku zaburzeń trawienia, zarówno u kobiet ciężarnych i karmiących, jak i u dzieci powyżej 5. roku życia.