Spis treści
Wpływ grupy krwi na codzienną dietę
Dieta dobrana na podstawie grupy krwi została spopularyzowana przez Petera D'Adamo, amerykańskiego lekarza medycyny naturalnej, autora bestsellera „Eat Right 4 Your Type” wydanego w 1996 r. Choć nadal brakuje naukowych potwierdzeń na teorię stworzoną przez D’Adamo, diety przygotowywane w oparciu o grupę krwi, zyskały popularność na całym świecie i stosowane są chętnie do dzisiaj.
W świetle teorii D’Adamo grupy krwi pojawiły się w różnych okresach historycznych, co ma wpływ na to, jakie produkty i jaki styl życia służą danej grupie, a jakie nie. Jedynym z filarów teorii jest założenie, że ludzki organizm w zależności od grupy krwi, przyswaja w niektóre składniki odżywcze (w tym lektyny) lepiej, a inne gorzej. Grupa 0 określana jest mianem krwi naszych przodków – łowców i zbieraczy – i jest obecnie najbardziej rozpowszechnioną grupą na świecie.
Zobacz także:
To wyróżnia osoby z grupą krwi 0
Peter D’Adamo w swoich publikacjach twierdzi, że osoby z grupą krwi 0, to ludzie, którzy najlepiej radzą sobie z intensywnym wysiłkiem fizycznym i trawieniem białka zwierzęcego, a gorzej z produktami mlecznymi i ziarnami.
Jako główny powód przyrostu masy ciała wśród osób z grupą krwi 0, podaje gluten. Dla zachowania dobrego stanu zdrowia zaleca im intensywne ćwiczenia fizyczne, takie jak:
- aerobik,
- sztuki walki,
- sporty kontaktowe,
- bieganie,
- jazda na rowerze.
Uważa także, że mają oni tendencję do występowania niższego poziomu hormonów tarczycy. Może to prowadzić do problemów z utrzymaniem właściwej wagi, dlatego powinni jeść produkty bogate w jod.
Dieta osoby z grupą krwi 0. Co powinna jeść, a czego nie?
W świetle teorii D’Adamo, osoby, z grupą krwi 0 powinny w swojej diecie unikać produktów, które mogą powodować u nich problemy trawienne i zdrowotne oraz nadmiernie pobudzających, czyli:
- zboża, w szczególności pszenicy,
- nabiału (poza masłem klarowanym),
- wieprzowiny,
- ziemniaków,
- warzyw kapustnych,
- roślin strączkowych,
- niektórych owoców np. jeżyn, mandarynek, melonów, pomarańczy i truskawek,
- kofeiny i alkoholu.
W ich jadłospisie powinny się natomiast znaleźć:
- chude, organiczne czerwone mięso (w szczególności dziczyzna),
- ryby m.in. dorsz, halibut, łosoś, makrela, okoń, pstrąg, sardynki, sola, szczupak, śledź, tuńczyk,
- warzywa m.in. brokuły, cebula, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, jarmuż, kalarepa, pietruszka, por, szpinak,
- owoce np. banany, figi, morwa, śliwki,
- oleje i orzechy – orzechy włoskie, pestki dyni, siemię lniane oraz oliwa z oliwek i oleje: lniany, z orzechów włoskich i z pestek dyni.
Warto pamiętać, że teoria Petera D'Adamo nie ma potwierdzenia naukowego, a podstawą do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia jest zbilansowana dieta zgodna z zasadami zawartymi w piramidzie żywieniowej oraz odpowiednia dawka ruchu. Po poradę dietetyczną należy zgłosić się do specjalisty.
Dowiedz się więcej:
Źródła:
- Blood Type O Dr Peter D'Adamo
- What Is the O-Positive Blood Type Diet? Healthline