
Smaczne, pożywne i sycące śniadanie dla cukrzyka może być wyzwaniem. Zobacz, czego powinni się wystrzegać chorzy na cukrzycę typu 2.

Słodkie pieczywo
Pączki, rogaliki, słodkie bułeczki są pyszne i kuszą swoją dostępnością, ale nie powinny być wyborem na śniadanie cukrzyka. Cukier i tłuszcze nasycone, które zawierają, mogą jeszcze bardziej narazić diabetyków na choroby serca.

Biały chleb tostowy z masłem i dżemem
Biały chleb z dżemem to rafinowane węglowodany o niskiej zawartości błonnika i wyższym indeksie glikemicznym. Pattni wskazuje masło jako tłuszcz nieodpowiedni dla diabetyków.

Słodkie płatki śniadaniowe
Płatki zbożowe z rafinowanych ziaren, zawierające dodatkowo np. czekoladę mają wyższy indeks glikemiczny i są ubogie w błonnik. Łatwo jest przekroczyć wielkość porcji, a zalanie ich pełnotłustym mlekiem dostarcza organizmowi cukrzyka niezdrowy tłuszcz.