Spis treści
Nie tylko do bukietu. Płatki słonecznika są jadalne i lecznicze
Znane z obrazu Van Gogha słoneczniki to nie tylko ozdoba ogrodów czy naszych wnętrz. Pięknie wyglądają w wazonie, ale możesz je też wykorzystać do przygotowania zdrowej herbatki oczyszczającej organizm, odmładzającej i wspomagającej trawienie oraz leczenie infekcji.
Słonecznik zwyczajny należy do rodziny astrowatych i pochodzi z Ameryki Północnej, w Europie uprawiany jest od XVI w. Najbardziej znane ze swoich zdrowotnych i odżywczych właściwości są pestki słonecznika i produkowany z nich olej słonecznikowy. Jednak mało kto wie, że płatki słonecznika również mają wiele właściwości leczniczych i można je jeść. Zawierają bowiem flawanoidy, karotenoidy i sole mineralne.
Właściwości płatków słonecznika:
przeciwzapalne,
antyoksydacyjne,
przeciwgorączkowe,
lekko napotne,
żółciopędne,
oczyszczające,
wspomagają trawienie,
pobudzają metabolizm,
poprawiają apetyt.
Na co pomagają płatki słonecznika?
Płatki kwiatów słonecznika są bogate w luteinę, która ma działanie antyoksydacyjne. To właśnie jej zawdzięczają swój intensywnie żółty kolor, bo jest ona związkiem należącym do karotenoidów (występuje też w marchewce czy szpinaku). Likwiduje ona wolne rodniki odpowiadające za niszczenie komórek organizmu, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia. Napar z płatków słonecznika odmładza, można go również stosować do przemywania skóry trądzikowej i łojotokowej. Oczyszcza ją i zmniejsza przetłuszczanie.
Luteina zawarta w płatkach słonecznika wpływa także korzystnie na wzrok, poprawia ostrość widzenia i zmniejsza ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej, a także chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UV.
Herbatka z płatków słonecznika sprawdzi się przy łagodzeniu objawów infekcji górnych dróg oddechowych takich jak katar, kaszel, ból gardła, a także w chorobach płuc i oskrzeli. Łagodzi kaszel, działa wykrztuśnie, więc ułatwia odkrztuszanie wydzieliny z dróg oddechowych, obniża gorączkę.
Działa nawilżająco i powlekająco na śluzówkę dróg oddechowych oraz układu trawiennego. Przyspiesza metabolizm i wspomaga trawienie, więc warto ją pić w czasie niestrawności, bólów brzucha, wzdęć czy zgagi.
Pomocniczo można ją też stosować w chorobach układu sercowo-naczyniowego, cukrzycę, zaćmę, reumatoidalne zapalenie stawów, chorobę Alzheimera, alergię, choroby wątroby i nerek.
Jak zrobić herbatę ze słonecznika?
Płatki słonecznika możesz zebrać i zasuszyć samodzielnie z własnego ogrodu. Możesz je też kupić gotowe do zaparzenia i picia lub przygotowywania toniku. Dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością lub niektórych aptekach. Płatki słonecznika są również jadalne na surowo i będą piękną ozdobą zarówno słodkich, jak i wytrawnych dań.
Składniki:
2 łyżeczki kwiatów słonecznika,
250 ml wrzącej wody.
Jak przygotować herbatę z płatków słonecznika?
Płatki słonecznika zalej wrzącą wodą.
Parz 10-15 minut pod przykryciem.
Podana porcja jest porcją dzienną.