Spis treści
Czereśniówka, czyli nalewka z czereśni. Przepis z owoców z pestkami
Czereśnie to niskokaloryczne owoce sezonowe, które kuszą swoim smakiem już od połowy maja aż do końca lipca. Aby zachować smak lata na dłużej, warto przygotować z nich przetwory, np. kompot, dżem lub właśnie nalewkę, zwaną często czereśniówką.
Nalewkę z czereśni najlepiej przygotowywać z ciemnych odmian, ponieważ im ciemniejszy kolor owoców, tym zawartość antyoksydantów będzie większa. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników, w tym niewydrylowanych czereśni. Niektórzy do nalewki dodają również ogonki, dzięki czemu zyskuje ona właściwości oczyszczające i moczopędne.
Składniki na nalewkę z czereśni:
- 1 kg czereśni z pestkami bez ogonków,
- 500 ml wódki 40 proc.,
- 500 ml spirytusu rektyfikowanego,
- 0,6 kg cukru.
Jak przygotować czereśniówkę?
- Czereśnie dokładnie umyj, wsyp do wyparzonego słoika o pojemności 3 litrów i zalej alkoholem.
- Słoik szczelnie zakręć i pozostaw na minimum 5 tygodni w temperaturze pokojowej, w miejscu o umiarkowanym nasłonecznieniu.
- Pamiętaj, aby co 3-4 dni dokładnie zamieszać słoikiem.
- Następnie przecedź powstały płyn alkoholowy i zamknij go szczelnie w słoiku.
- Owoce delikatnie rozgnieć, zasyp cukrem i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 3 tygodnie w miejsce o umiarkowanym nasłonecznieniu i mieszaj raz dziennie.
- Gdy cukier rozpuści się, całość przefiltruj przez gazę lub specjalną bibułę.
- Owoce wyrzuć do śmieci do pojemnika bio, a powstały syrop wymieszaj z odlanym wcześniej alkoholem.
- Nalewkę przefiltruj 2-3 razy przez gazę lub bibułę, a następnie wlej do butelek, szczelnie zamknij i pozostaw na minimum 3 miesiące. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia.
Dowiedz się także na temat:
Nalewka z czereśni na reumatyzm, dnę moczanową i nadciśnienie tętnicze
Czereśnie to owoce o cennych właściwościach odżywczych. Zawierają znaczne ilości potasu (222 mg na 100 g), który reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową, a także wpływa korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia.
Dodatkowo czereśnie są cennym źródłem witamin antyoksydacyjnych (A, C, E), które chronią komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. W owocach znajdziemy również kwercetynę, która obniża stężenie cholesterolu frakcji LDL we krwi oraz łagodzi objawy alergiczne, w tym katar, drapanie w gardle, kichanie i łzawienie oczu.
Nalewka z czereśni zawiera również cyjanidynę, czyli związek o działaniu przeciwbólowym i przeciwzapalnych, dlatego często sięgają po nią osoby chore na reumatyzm. Substancja ta obniża także poziom kwasu moczowego we krwi, co jest korzystne w przypadku dny moczanowej. Fitoterapeuci zalecają jednak, aby osoby chore na podagrę nie spożywały więcej niż 15-20 ml nalewki dziennie, ponieważ alkohol może nasilać dolegliwości chorobowe.
Czytaj: Te przyprawy pomogą na reumatyzm, co potwierdzają badania
Czereśniówka stanowi źródło kwasów owocowych, które pobudzają trawienie, a także wzmagają apetyt. Dzięki tym właściwościom nalewka może łagodzić objawy niestrawności, w tym ból i skurcze brzucha, wzdęcia, zgagę i nudności.
Nalewkę z czereśni, ze względu na swoje zdrowotne właściwości zaleca się spożywać przy różnych dolegliwościach, do których należą:
- niestrawność,
- pasożytnicze zakażenie układu pokarmowego,
- choroba wieńcowa,
- umiarkowane nadciśnienie tętnicze krwi,
- podwyższone stężenie cholesterolu frakcji LDL we krwi,
- reumatyzm.
Warto pamiętać, że nalewka z czereśni nie jest lekiem, w związku z czym nie zastąpi leczenia farmakologicznego. Dodatkowo pacjenci z chorobą wieńcową powinni skonsultować jej spożywanie z lekarzem prowadzącym.
Polecamy ponadto:
Przeciwwskazania do spożywania czereśniówki
Czereśniówka jest leczniczą nalewką, dlatego nie powinno się przekraczać ustalonej dawki leczniczej, która wynosi maksymalnie 45-50 ml dziennie. Natomiast w przypadku osób z dną moczanową nie powinno się pić więcej niż 20 ml dziennie.
Kto nie powinien spożywać nalewki z czereśni? Wśród głównych przeciwwskazań można wymienić:
- kobiety ciężarne i karmiące,
- dzieci i młodzież do 18. roku życia,
- osoby z nadwrażliwością na salicylany, czyli popularną aspirynę,
- osoby z alergią na czereśnie.
Jeśli po wypiciu czereśniówki pojawią się niepożądane dolegliwości, należy bezzwłocznie udać się do lekarza pierwszego kontaktu.