Łagodzi bóle stawów i objawy alergii. Czereśniówka pobudza krążenie, obniża cholesterol. Zobacz przepis na nalewkę z czereśni z pestkami

Agata Siemiaszko
Wideo
od 16 lat
Czereśniówka stanowi źródło kwasów owocowych, które pobudzają trawienie, a także wzmagają apetyt. fot. Getty Images
Nalewka z czereśni wspomaga leczenie zapalenia stawów, dny moczanowej i alergii, sprawdza się też m.in. przy niestrawności. Leczniczy trunek przygotujesz tylko w sezonie, bo potrzebne są świeże owoce. Zobacz, na co pomaga czereśniówka i jak ją stosować. Ważne jest też dawkowanie i przeciwwskazania zdrowotne do kuracji nalewką czereśniową.

Spis treści

Czereśniówka, czyli nalewka z czereśni. Przepis z owoców z pestkami

Czereśnie to niskokaloryczne owoce sezonowe, które kuszą swoim smakiem już od połowy maja aż do końca lipca. Aby zachować smak lata na dłużej, warto przygotować z nich przetwory, np. kompot, dżem lub właśnie nalewkę, zwaną często czereśniówką.

Nalewka z czereśni w kieliszkach i kosz czereśni
Czereśniówka stanowi źródło kwasów owocowych, które pobudzają trawienie, a także wzmagają apetyt. fot. Getty Images

Nalewkę z czereśni najlepiej przygotowywać z ciemnych odmian, ponieważ im ciemniejszy kolor owoców, tym zawartość antyoksydantów będzie większa. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników, w tym niewydrylowanych czereśni. Niektórzy do nalewki dodają również ogonki, dzięki czemu zyskuje ona właściwości oczyszczające i moczopędne.

Składniki na nalewkę z czereśni:

  • 1 kg czereśni z pestkami bez ogonków,
  • 500 ml wódki 40 proc.,
  • 500 ml spirytusu rektyfikowanego,
  • 0,6 kg cukru.

Jak przygotować czereśniówkę?

  • Czereśnie dokładnie umyj, wsyp do wyparzonego słoika o pojemności 3 litrów i zalej alkoholem.
  • Słoik szczelnie zakręć i pozostaw na minimum 5 tygodni w temperaturze pokojowej, w miejscu o umiarkowanym nasłonecznieniu.
  • Pamiętaj, aby co 3-4 dni dokładnie zamieszać słoikiem.
  • Następnie przecedź powstały płyn alkoholowy i zamknij go szczelnie w słoiku.
  • Owoce delikatnie rozgnieć, zasyp cukrem i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 3 tygodnie w miejsce o umiarkowanym nasłonecznieniu i mieszaj raz dziennie.
  • Gdy cukier rozpuści się, całość przefiltruj przez gazę lub specjalną bibułę.
  • Owoce wyrzuć do śmieci do pojemnika bio, a powstały syrop wymieszaj z odlanym wcześniej alkoholem.
  • Nalewkę przefiltruj 2-3 razy przez gazę lub bibułę, a następnie wlej do butelek, szczelnie zamknij i pozostaw na minimum 3 miesiące. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia.

Dowiedz się także na temat:

Nalewka z czereśni na reumatyzm, dnę moczanową i nadciśnienie tętnicze

Czereśnie to owoce o cennych właściwościach odżywczych. Zawierają znaczne ilości potasu (222 mg na 100 g), który reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową, a także wpływa korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia.

Dodatkowo czereśnie są cennym źródłem witamin antyoksydacyjnych (A, C, E), które chronią komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. W owocach znajdziemy również kwercetynę, która obniża stężenie cholesterolu frakcji LDL we krwi oraz łagodzi objawy alergiczne, w tym katar, drapanie w gardle, kichanie i łzawienie oczu.

Nalewka z czereśni zawiera również cyjanidynę, czyli związek o działaniu przeciwbólowym i przeciwzapalnych, dlatego często sięgają po nią osoby chore na reumatyzm. Substancja ta obniża także poziom kwasu moczowego we krwi, co jest korzystne w przypadku dny moczanowej. Fitoterapeuci zalecają jednak, aby osoby chore na podagrę nie spożywały więcej niż 15-20 ml nalewki dziennie, ponieważ alkohol może nasilać dolegliwości chorobowe.

Czytaj: Te przyprawy pomogą na reumatyzm, co potwierdzają badania

Czereśniówka stanowi źródło kwasów owocowych, które pobudzają trawienie, a także wzmagają apetyt. Dzięki tym właściwościom nalewka może łagodzić objawy niestrawności, w tym ból i skurcze brzucha, wzdęcia, zgagę i nudności.

Nalewkę z czereśni, ze względu na swoje zdrowotne właściwości zaleca się spożywać przy różnych dolegliwościach, do których należą:

  • niestrawność,
  • pasożytnicze zakażenie układu pokarmowego,
  • choroba wieńcowa,
  • umiarkowane nadciśnienie tętnicze krwi,
  • podwyższone stężenie cholesterolu frakcji LDL we krwi,
  • reumatyzm.

Warto pamiętać, że nalewka z czereśni nie jest lekiem, w związku z czym nie zastąpi leczenia farmakologicznego. Dodatkowo pacjenci z chorobą wieńcową powinni skonsultować jej spożywanie z lekarzem prowadzącym.

Polecamy ponadto:

Przeciwwskazania do spożywania czereśniówki

Czereśniówka jest leczniczą nalewką, dlatego nie powinno się przekraczać ustalonej dawki leczniczej, która wynosi maksymalnie 45-50 ml dziennie. Natomiast w przypadku osób z dną moczanową nie powinno się pić więcej niż 20 ml dziennie.

Kto nie powinien spożywać nalewki z czereśni? Wśród głównych przeciwwskazań można wymienić:

  • kobiety ciężarne i karmiące,
  • dzieci i młodzież do 18. roku życia,
  • osoby z nadwrażliwością na salicylany, czyli popularną aspirynę,
  • osoby z alergią na czereśnie.

Jeśli po wypiciu czereśniówki pojawią się niepożądane dolegliwości, należy bezzwłocznie udać się do lekarza pierwszego kontaktu.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Dodaj firmę
Logo firmy Ministerstwo Zdrowia
Warszawa, ul. Miodowa 15
Reklama

Zadbaj o optymalne trawienie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia