
Zaparcia mogą dotyczyć nawet 20-30 proc. populacji na świecie. Co ciekawe, częściej cierpią na nie kobiety niż mężczyźni.
Głównymi powodami zatwardzenia są nieprawidłowa dieta oraz niska aktywność fizyczna. Problemy z wypróżnieniem pojawiają się często u osób starszych oraz stosujących niektóre leki, m.in. przeciw nadciśnieniu.
Sprawdź, których produktów należy unikać przy zaparciach.
Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Produkty z białej mąki pszennej
Produkty zbożowe z oczyszczonej mąki pszennej zawierają niewielkie ilości błonnika pokarmowego i są mocno rozdrobnione. Przy zaparciach należy więc ograniczyć spożywanie bułek kajzerek, sucharów oraz czerstwego białego pieczywa.
Niewskazane jest także jedzenie rozgotowanego makaronu pszennego i kaszy mannej, które również mają działanie zapierające.

Otręby są zachwalanym produktem, szczególnie przez osoby starające zdrowo się odżywiać.
Produkt ten jest jednak źródłem bardzo dużej ilości błonnika pokarmowego, a szczególnie frakcji nierozpuszczalnej, która podrażnia jelita. W 100 g otrębów pszennych jest aż 43,6 g błonnika pokarmowego, a w żytnich – 39 g.
W błonniku nierozpuszczalnym w wodzie występuje znaczna ilość fitynianów, czyli związków ograniczających wchłanianie magnezu, wapnia, żelaza oraz potasu.
Zdecydowanie lepiej będzie zastąpić otręby pełnoziarnistymi produktami zbożowymi, które mają mniej błonnika, a więcej składników odżywczych.

Niewielkie ilości błonnika pokarmowego
Unikanie warzyw i owoców, szczególnie w postaci surowej oraz produktów zbożowych powoduje, że jadłospis staje się uboższy w ten składnik pokarmowy i pojawiają się zaparcia.
Błonnik pokarmowy jest mieszaniną wielu substancji czynnych, która pobudza perystaltykę i przesuwa treść pokarmową w dalsze odcinki jelita grubego.
Zaleca się, aby dziennie z pożywieniem dostarczać minimum 25 g błonnika, jednak przeciętny Polak zjada go tylko 10-15 g.
Problem zatwardzenia może jednak nasilać się nawet przy odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego w diecie w przypadku niedostatecznego spożycia wody.

















