1 z 10
Przewijaj galerię w dół
Zaparcia mogą dotyczyć nawet 20-30 proc. populacji na...
fot. georgerudy/123rf

Zaparcia mogą dotyczyć nawet 20-30 proc. populacji na świecie. Co ciekawe, częściej cierpią na nie kobiety niż mężczyźni.

Głównymi powodami zatwardzenia są nieprawidłowa dieta oraz niska aktywność fizyczna. Problemy z wypróżnieniem pojawiają się często u osób starszych oraz stosujących niektóre leki, m.in. przeciw nadciśnieniu.

Sprawdź, których produktów należy unikać przy zaparciach.

Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2 z 10
Produkty zbożowe z oczyszczonej mąki pszennej zawierają...
fot. igorklimov/123rf

Produkty z białej mąki pszennej

Produkty zbożowe z oczyszczonej mąki pszennej zawierają niewielkie ilości błonnika pokarmowego i są mocno rozdrobnione. Przy zaparciach należy więc ograniczyć spożywanie bułek kajzerek, sucharów oraz czerstwego białego pieczywa.

Niewskazane jest także jedzenie rozgotowanego makaronu pszennego i kaszy mannej, które również mają działanie zapierające.

3 z 10
Otręby są zachwalanym produktem, szczególnie przez osoby...
fot. pavelyar105/123rf

Otręby są zachwalanym produktem, szczególnie przez osoby starające zdrowo się odżywiać.

Produkt ten jest jednak źródłem bardzo dużej ilości błonnika pokarmowego, a szczególnie frakcji nierozpuszczalnej, która podrażnia jelita. W 100 g otrębów pszennych jest aż 43,6 g błonnika pokarmowego, a w żytnich – 39 g.

W błonniku nierozpuszczalnym w wodzie występuje znaczna ilość fitynianów, czyli związków ograniczających wchłanianie magnezu, wapnia, żelaza oraz potasu.

Zdecydowanie lepiej będzie zastąpić otręby pełnoziarnistymi produktami zbożowymi, które mają mniej błonnika, a więcej składników odżywczych.

4 z 10
Unikanie warzyw i owoców, szczególnie w postaci surowej oraz...
fot. marilyna/123rf

Niewielkie ilości błonnika pokarmowego

Unikanie warzyw i owoców, szczególnie w postaci surowej oraz produktów zbożowych powoduje, że jadłospis staje się uboższy w ten składnik pokarmowy i pojawiają się zaparcia.

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną wielu substancji czynnych, która pobudza perystaltykę i przesuwa treść pokarmową w dalsze odcinki jelita grubego.

Zaleca się, aby dziennie z pożywieniem dostarczać minimum 25 g błonnika, jednak przeciętny Polak zjada go tylko 10-15 g.

Problem zatwardzenia może jednak nasilać się nawet przy odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego w diecie w przypadku niedostatecznego spożycia wody.

Pozostało jeszcze 6 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Tych potraw wigilijnych powinny unikać kobiety w ciąży

Tych potraw wigilijnych powinny unikać kobiety w ciąży

Zobacz również

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Czy wiesz, jak wybrać słodkie mandarynki bez pestek?

Czy wiesz, jak wybrać słodkie mandarynki bez pestek?