1 z 11
Przewijaj galerię w dół
Zaparcia mogą dotyczyć nawet 20-30 proc. populacji na...
fot. georgerudy/123rf

Zaparcia mogą dotyczyć nawet 20-30 proc. populacji na świecie. Co ciekawe, częściej cierpią na nie kobiety niż mężczyźni.

Głównymi powodami zatwardzenia są nieprawidłowa dieta oraz niska aktywność fizyczna. Problemy z wypróżnieniem pojawiają się często u osób starszych oraz stosujących niektóre leki, m.in. przeciw nadciśnieniu.

Sprawdź, których produktów należy unikać przy zaparciach.

Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2 z 11
Produkty zbożowe z oczyszczonej mąki pszennej zawierają...
fot. igorklimov/123rf

Produkty z białej mąki pszennej

Produkty zbożowe z oczyszczonej mąki pszennej zawierają niewielkie ilości błonnika pokarmowego i są mocno rozdrobnione. Przy zaparciach należy więc ograniczyć spożywanie bułek kajzerek, sucharów oraz czerstwego białego pieczywa.

Niewskazane jest także jedzenie rozgotowanego makaronu pszennego i kaszy mannej, które również mają działanie zapierające.

3 z 11
Otręby są zachwalanym produktem, szczególnie przez osoby...
fot. pavelyar105/123rf

Otręby są zachwalanym produktem, szczególnie przez osoby starające zdrowo się odżywiać.

Produkt ten jest jednak źródłem bardzo dużej ilości błonnika pokarmowego, a szczególnie frakcji nierozpuszczalnej, która podrażnia jelita. W 100 g otrębów pszennych jest aż 43,6 g błonnika pokarmowego, a w żytnich – 39 g.

W błonniku nierozpuszczalnym w wodzie występuje znaczna ilość fitynianów, czyli związków ograniczających wchłanianie magnezu, wapnia, żelaza oraz potasu.

Zdecydowanie lepiej będzie zastąpić otręby pełnoziarnistymi produktami zbożowymi, które mają mniej błonnika, a więcej składników odżywczych.

4 z 11
Unikanie warzyw i owoców, szczególnie w postaci surowej oraz...
fot. marilyna/123rf

Niewielkie ilości błonnika pokarmowego

Unikanie warzyw i owoców, szczególnie w postaci surowej oraz produktów zbożowych powoduje, że jadłospis staje się uboższy w ten składnik pokarmowy i pojawiają się zaparcia.

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną wielu substancji czynnych, która pobudza perystaltykę i przesuwa treść pokarmową w dalsze odcinki jelita grubego.

Zaleca się, aby dziennie z pożywieniem dostarczać minimum 25 g błonnika, jednak przeciętny Polak zjada go tylko 10-15 g.

Problem zatwardzenia może jednak nasilać się nawet przy odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego w diecie w przypadku niedostatecznego spożycia wody.

Pozostało jeszcze 6 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Całowanie to zdrowie! 7 powodów, dla których warto robić to częściej

Całowanie to zdrowie! 7 powodów, dla których warto robić to częściej

Co 3 minuty na gruźlicę umiera dziecko. Jak się chronić przed tą groźną chorobą?

Co 3 minuty na gruźlicę umiera dziecko. Jak się chronić przed tą groźną chorobą?

#lubiesiebie, bo jestem prawdziwa. Gorczyca i Gąsiorowska o samoakceptacji

#lubiesiebie, bo jestem prawdziwa. Gorczyca i Gąsiorowska o samoakceptacji

Zobacz również

Lubisz placki z jabłkami? Przepisy na placki bezglutenowe, bez jajek i mleka

Lubisz placki z jabłkami? Przepisy na placki bezglutenowe, bez jajek i mleka

Znani z HIV i AIDS. Wśród nich są gwiazdy Eurowizji

Znani z HIV i AIDS. Wśród nich są gwiazdy Eurowizji