
Jesz je na co dzień, a mogą cię zabić. Te warzywa są toksyczne. Spożycie prowadzi nawet do śmierci! Uważaj na ziemniaki i pomidory
Pozornie zdrowe warzywa mogą stać się toksyczne i nam zaszkodzić. Sprawdź w galerii, które z nich są najbardziej niebezpieczne i dlaczego.

Ziemniaki
Popularne w kuchni polskiej ziemniaki zwykle nas nie zabiją. Jednak długo pozostawione w spiżarni czy kuchennej szafce warzywo może stać się zielone i zaczyna kiełkować. Kiełkujące ziemniaki zawierają solaninę – substancję, która służy do ochrony rośliny przed szkodnikami. Solanina działa jednak toksycznie także na ludzi i w dużych ilościach jest trująca. W mniejszej dawce może doprowadzić do rozstroju żołądka i jelit, z towarzyszącymi bólami brzucha, wymiotami czy biegunką. Solanina sprawia także, że ziemniaki stają się gorzkie. Jednak, gdy jeden dostanie się do całej potrawy można tego nie wyczuć.

Pomidory
Same pomidory nie są trujące i można je bez obaw jeść na zdrowie. Jednak łodygi i liście pomidorów, które czasem używane są do ozdabiania sałatek czy potraw nie tylko nie są jadalne, ale mogą być też toksyczne. Nie próbuj ich, bo mogą wywołać nieprzyjemne objawy takie jak bóle i zawroty głowy.

Rabarbar
Łodygi rabarbaru często wykorzystywane są do przygotowywania deserów takich jak ciasta czy muffinki, a także kompotów. Rabarbar ma kwaskowy smak dlatego najczęściej łączy się go ze słodkimi owocami np. truskawkami. Jednak należy uważać na liście rabarbaru i nie wykorzystywać ich do przygotowywania potraw, ponieważ są bogate w kwas szczawiowy, który powoduje niewydolność nerek. Zaledwie 25 gramów kwasu szczawiowego może zabić. Na szczęście, aby przyjąć zabójczą dawkę tego składnika trzeba by było zjeść aż ponad 2 kg liści rabarbaru, co jest raczej niemożliwe.