1 z 7
Przewijaj galerię w dół
Czosnek sprawdza się jako świetny dodatek do potraw, ale...
fot. buhta/123rf.com

Czosnek sprawdza się jako świetny dodatek do potraw, ale jest również uznawany za naturalny lek na przeziębienie. Zobacz w galerii, dlaczego warto jeść czosnek codziennie.

2 z 7
Czosnek wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego i...
fot. frenky362/123rf.com

Zwalcza infekcje i wspiera odporność

Czosnek wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego i pomaga zwalczyć infekcje takie jak przeziębienie, grypa czy COVID-19. Allicyna ma silne właściwości antybakteryjne i hamuje rozwój bakterii zarówno Gram-dodatnich, jak i Gram-ujemnych, chroni przed infekcjami Helicobacter pylori, salmonellą, paciorkowcami i gronkowcami. Dzięki temu czosnek uznawany jest za naturalny antybiotyk, który ma przewagę nad lekami z apteki, ponieważ niszczy tylko patogeny, a oszczędza „dobre” bakterie jelitowe. To sprawia, że nie zaburza on flory jelitowej i nie wywołuje dolegliwości żołądkowych takich jak ból brzucha czy biegunka.

Czosnek blokuje również wnikanie wirusów do komórek i dzięki temu skraca czas trwania choroby. Badanie trwające 3 miesiące udowodniło, że osoby przyjmujące codziennie czosnek w postaci suplementu diety chorowały o 70 proc. krócej niż osoby przyjmujące placebo, czas ich choroby wynosił zaledwie 1,5 dnia w porównaniu do 5 dni w grupie placebo. Dodatkowo osoby biorące czosnek chorowały o 63 proc. rzadziej.

3 z 7
Czosnek jest niskokaloryczny, jeden ząbek to tylko 4 kcal....
fot. olegdudko/123rf.com

Wspomaga trawienie i odchudzanie

Czosnek jest niskokaloryczny, jeden ząbek to tylko 4 kcal. Regularne spożywanie czosnku przyspiesza metabolizm oraz spalanie podskórnej tkanki tłuszczowej. Czosnek usprawnia również trawienie, zapobiega zaparciom- i wspiera pracę układu pokarmowego. Badania wykazały, że zmniejsza on ryzyko powstania polipów w jelicie grubym.

4 z 7
Regularne spożywanie czosnku pomaga obniżyć ciśnienie krwi,...
fot. andreypopov/123rf.com

Obniża ciśnienie krwi

Regularne spożywanie czosnku pomaga obniżyć ciśnienie krwi, ponieważ związki siarki zawarte w roślinie wpływają na rozszerzenie naczyń krwionośnych, co ułatwia swobodny przepływ krwi. Związki zawarte w czosnku rozrzedzają także krew, zmniejszając „lepkość” płytek krwi, dzięki czemu czosnek działa przeciwzakrzepowo.

Dzięki temu czosnek dba o zdrowie serca i całego układu sercowo-naczyniowego zmniejszając ryzyko zawału czy udaru. W badaniach wykazano, że suplementowanie 600-1500 mg wyciągu z czosnku przez 24 tygodnie tak samo skutecznie obniża ciśnienie krwi jak lek Atenolol. Dawka świeżego warzywa musi być jednak dość duża i wynosić ok. 4 ząbków czosnku dziennie. Należy go spożywać regularnie, ale przed zastosowaniem takiej kuracji należy poradzić się swojego lekarza prowadzącego. Nigdy nie należy odstawiać leków na nadciśnienie bez konsultacji z lekarzem.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Tych potraw wigilijnych powinny unikać kobiety w ciąży

Tych potraw wigilijnych powinny unikać kobiety w ciąży

Zobacz również

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Czy wiesz, jak wybrać słodkie mandarynki bez pestek?

Czy wiesz, jak wybrać słodkie mandarynki bez pestek?