
Czosnek sprawdza się jako świetny dodatek do potraw, ale jest również uznawany za naturalny lek na przeziębienie. Zobacz w galerii, dlaczego warto jeść czosnek codziennie.

Zwalcza infekcje i wspiera odporność
Czosnek wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego i pomaga zwalczyć infekcje takie jak przeziębienie, grypa czy COVID-19. Allicyna ma silne właściwości antybakteryjne i hamuje rozwój bakterii zarówno Gram-dodatnich, jak i Gram-ujemnych, chroni przed infekcjami Helicobacter pylori, salmonellą, paciorkowcami i gronkowcami. Dzięki temu czosnek uznawany jest za naturalny antybiotyk, który ma przewagę nad lekami z apteki, ponieważ niszczy tylko patogeny, a oszczędza „dobre” bakterie jelitowe. To sprawia, że nie zaburza on flory jelitowej i nie wywołuje dolegliwości żołądkowych takich jak ból brzucha czy biegunka.
Czosnek blokuje również wnikanie wirusów do komórek i dzięki temu skraca czas trwania choroby. Badanie trwające 3 miesiące udowodniło, że osoby przyjmujące codziennie czosnek w postaci suplementu diety chorowały o 70 proc. krócej niż osoby przyjmujące placebo, czas ich choroby wynosił zaledwie 1,5 dnia w porównaniu do 5 dni w grupie placebo. Dodatkowo osoby biorące czosnek chorowały o 63 proc. rzadziej.

Wspomaga trawienie i odchudzanie
Czosnek jest niskokaloryczny, jeden ząbek to tylko 4 kcal. Regularne spożywanie czosnku przyspiesza metabolizm oraz spalanie podskórnej tkanki tłuszczowej. Czosnek usprawnia również trawienie, zapobiega zaparciom- i wspiera pracę układu pokarmowego. Badania wykazały, że zmniejsza on ryzyko powstania polipów w jelicie grubym.

Obniża ciśnienie krwi
Regularne spożywanie czosnku pomaga obniżyć ciśnienie krwi, ponieważ związki siarki zawarte w roślinie wpływają na rozszerzenie naczyń krwionośnych, co ułatwia swobodny przepływ krwi. Związki zawarte w czosnku rozrzedzają także krew, zmniejszając „lepkość” płytek krwi, dzięki czemu czosnek działa przeciwzakrzepowo.
Dzięki temu czosnek dba o zdrowie serca i całego układu sercowo-naczyniowego zmniejszając ryzyko zawału czy udaru. W badaniach wykazano, że suplementowanie 600-1500 mg wyciągu z czosnku przez 24 tygodnie tak samo skutecznie obniża ciśnienie krwi jak lek Atenolol. Dawka świeżego warzywa musi być jednak dość duża i wynosić ok. 4 ząbków czosnku dziennie. Należy go spożywać regularnie, ale przed zastosowaniem takiej kuracji należy poradzić się swojego lekarza prowadzącego. Nigdy nie należy odstawiać leków na nadciśnienie bez konsultacji z lekarzem.