Jaka marynata do mięsa na grilla, a jaka do warzyw? Sprawdź przepisy na marynaty do karkówki, kurczaka, żeberek, ryby, tofu i grzybów
Marynata to podstawa przy grillowaniu! Nie tylko dodaje smaku pieczonym produktom, ale też sprawia, że są dużo zdrowsze. Zobacz, jak przygotować dobrą marynatę...
Jedzenie frytek zwiększa ryzyko depresji? Zaskakujące wyniki nowych badań. Sprawdź, z czym wiąże się jedzenie frytek
Frytki są jednym z ulubionych dodatków, które wybieramy jedząc poza domem. Równie chętnie smażymy je w domach. Złociste, chrupiące kawałki ziemniaków posypane...
Użyj zamiast bułki tartej i sera. Tani i zdrowy zamiennik odmładza, wspomaga pracę jelit, dodaje energii. Wypróbuj smaczne płatki drożdżowe
Są smaczne, niskokaloryczne, bezglutenowe i mają wiele prozdrowotnych właściwości. Odmładzają cerę, wzmacniają włosy, wspomagają trawienie i obniżają poziom...
Te produkty ułatwią zasypianie. Zjedz je na kolację i zapomnij o bezsenności czy wybudzaniu się w nocy. Co ułatwia zasypianie?
Sen jest jednym z najważniejszych czynników warunkujących prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Systematycznie niedosypianie może zwiększać ryzyko rozwoju wielu...
Chcesz się szybko opalić? Sięgnij po te produkty i ciesz się złocistą opalenizną. Dzięki diecie możesz wzmocnić brązowy odcień skóry
Lubisz mieć złocistą, opaloną skórę? Możesz osiągnąć ten efekt szybko i bezpiecznie. Pamiętając o podstawowych zasadach zdrowego opalania, sprawdź, jak dzięki...
Słodkie i słone też zdrowe – najważniejsze, że fermentowane! Te produkty są najlepsze dla mózgu. Na liście nie tylko kimchi, kombucha, kefir
Fermentowane produkty słyną ze zbawiennego wypływu na zdrowie, jednak do tej pory naukowcy nie byli pewni, które z nich są najlepsze. Według nowych odkryć...
Ta kawa to samo dobro! Przyrządź ją w ten sposób, a skorzystają Twoja figura, mózg i serce. Jak pić kawę, żeby była zdrowa?
Czy kawa jest zdrowa? Tak, ale wtedy, kiedy pijesz ją w określony sposób. Podpowiadamy, kiedy i jak pić kawę oraz z jakich dodatków zrezygnować, aby jak...
Szkodliwe E-dodatki do żywności. Tym trują nas producenci. Które E mogą szkodzić? Dlaczego nie wszystkie dodatki do żywności są bezpieczne
Co roku spożywamy nawet kilka kilogramów substancji dodatkowych. Tymczasem nie wszystkie są całkiem bezpieczne dla zdrowia. I nie chodzi wcale o niesławne...
Uwaga na te płatki śniadaniowe! GIS ostrzega: groźny alergen nieoznaczony na opakowaniu granoli. Sprawdź, czy masz je w domu
GIS ostrzega przed spożyciem płatków śniadaniowych, które mogą zawierać orzeszki ziemne. To szczególnie ważne dla osób, które cierpią na alergię pokarmową....
Niebezpieczne bakterie w popularnej wędlinie. GIS pilnie wycofuje wadliwy produkt. Zjedzenie go grozi zatruciem pokarmowym
W popularnej wędlinie produkowanej dla sieci sklepów „Biedronka” wykryto groźne bakterie. Główny Inspektorat Sanitarny pilnie wycofuje wadliwy produkt z rynku....
Te warzywa mają mało kalorii, a można się nimi najeść. Są dobre na surowo i na grilla. Sprawdź, które warzywo ma najmniej kalorii?
Wiosna to idealny czas na przejście na dietę – odchudzającą lub oczyszczającą. Na straganach pojawia się coraz więcej świeżych warzyw i owoców, co daje większe...
Te produkty odpowiadają za rozwój cukrzycy. Zobacz, czym szkodzą sobie Polacy, a co przyczynia się do cukrzycy typu 2 na świecie
Cukrzyca typu 2 to choroba, która rozwija się z powodu złej diety. Z najnowszych badań wynika, że czynnik ten odpowiada za 70 proc. przypadków choroby i działa...
Prosta, niedroga i bardzo zdrowa sałatka ze świeżej pokrzywy. To prawdziwa skarbnica witamin! Pomoże przy anemii i wzmocni organizm
Po liście pokrzywy najlepiej sięgać wczesną wiosną, kiedy są delikatne i nie podrażniają przewodu pokarmowego. Na ich bazie można przygotować wiele dań i...
Czy szczaw jest zdrowy? Jakie ma właściwości? Sprawdź, kto nie powinien go jeść i wypróbuj prosty przepis na zupę szczawiową
Po szczaw sięgamy najczęściej robiąc tradycyjną zupę szczawiową – jest ona nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Liście szczawiu są bowiem dobrym źródłem witaminy...
Masz niestrawność i ból brzucha? Pij napar z tej rośliny, tylko z umiarem. Piołun wzmacnia zdrowie, ale przedawkowanie jest niebezpieczne
Napar z piołunu to mikstura przygotowywana głównie ze świeżych lub suszonych liści bylicy piołun, często nazywanej panieńskim zielem. Napar wspomaga leczenie...
Tani i zdrowy sposób na wiosenny detoks. Wypróbuj sałatkę z mniszka lekarskiego. Odmładza, oczyszcza i przyspiesza odchudzanie
Działa odmładzająco, oczyszczająco, przyspiesza trawienie i wspiera odchudzanie. Przygotuj tę smaczną i zdrową wiosenną sałatkę, a zamiast sałaty użyj liści...
Ta roślina pomoże przy dnie moczanowej i niestrawności. To darmowy i naturalny sposób na ból i obrzęk stawów. Wypróbuj napar z podagrycznika
Cierpisz z powodu dny moczanowej, reumatyzmu lub nadciśnienia tętniczego? Wypróbuj napar z podagrycznika pospolitego. Choć często uważany jest za trudny do...
Przepisy na szparagi na każdą porę dnia. Jak zrobić makaron ze szparagami i krem ze szparagów? Sprawdź 15 pomysłów na dania ze szparagami
Co można zrobić ze szparagów na obiad, kolację czy śniadanie? To lekkie i zdrowe warzywo pysznie smakuje w wielu daniach. Sprawdź przepisy makaron ze zielonymi...
Dieta lekkostrawna – przepisy. Zobacz pomysły na proste dania – lekkostrawny obiad, kolację i śniadanie. Sprawdź, jak je zrobić
Dieta lekkostrawna łagodzi dolegliwości gastryczne i oszczędza układ trawienia. Takie menu powinno być jednak nie tylko łatwe do strawienia, ale też odżywcze,...
Które owoce i warzywa są najzdrowsze? Wybieraj te z listy „Czystej Piętnastki”, bo są najmniej skażone pestycydami!
Owoce i warzywa to podstawa zdrowej diety. Które najlepiej wybrać? Można skorzystać ze wskazówek organizacji ekologicznej EWG, która przedstawiła coroczną listę...
Świetnie działa na niestrawność, a rzadko po nią sięgamy. Biblijna „manna z nieba” pomoże na ból brzucha. Poznaj właściwości kolendry
Kolendra to jedna z najstarszych uprawianych roślin! Pierwsze wzmianki o niej zostały znalezione zarówno w papirusach egipskich, jak i w Piśmie Świętym, w...
Kto nie powinien jeść ostrych potraw? Mogą wywoływać zgagę i podrażniać jelita. Osoby, z tymi chorobami mogą źle się czuć po zjedzeniu chili
Wywodząca się z Meksyku ostra papryka od przeszło 8 tys. lat gości na naszych stołach. Znamy ją pod postacią pieprzu cayenne, papryki chili czy jalapeno oraz...





























