Kawa rozpuszczalna – czym różni się od tradycyjnej kawy i czy jest zdrowa? Ile kofeiny zawiera kawa rozpuszczalna?
Kawa rozpuszczalna jest szybką i wygodną alternatywą dla kawy tradycyjnie parzonej ze zmielonych ziaren. Wystarczy zalać ją gorącą wodą i napój jest gotowy, bez...
Awokado na odchudzanie, cholesterol i nie tylko! Poznaj korzyści z jedzenia awokado!
Awokado, czyli smaczliwka, to niesłodki owoc wywodzący się z Meksyku. Jego tłusty, kremowy miąższ stanowi dobre źródło potasu, magnezu, cynku, folianów i innych...
Flawonoidy obniżają ciśnienie krwi dzięki bakteriom jelitowym! Naukowcy potwierdzają: jagody i czerwone wino pomagają zwalczyć nadciśnienie!
Badania naukowców z Wielkiej Brytanii udowadniają, że osoby spożywające produkty bogate we flawonoidy takie jak jagody, winogrona i czerwone wino mają niższe...
Niedobory w diecie są groźne dla zdrowia! Zobacz, jakie choroby powodują niedobory witamin i minerałów
Prawidłowe funkcjonowanie organizmu zapewnia pełnowartościowy i odżywczy pokarm, który gwarantuje pokrycie zapotrzebowania na wszystkie niezbędne witaminy,...
Uwaga! Salmonella w kurkumie! GIS wycofuje partię produktu
Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje z obrotu partię kurkumy mielonej z powodu obecności w niej groźnej bakterii. Pałeczki Salmonelli wykryto w opakowaniach...
Siarka – właściwości i zastosowanie na włosy, skórę, paznokcie i stawy. Czym jest MSM i jak działa siarka organiczna w suplementach diety?
Siarka ma wiele zastosowań pielęgnacyjnych i leczniczych. Zawarta jest w kosmetykach przeznaczonych do cery młodej, tłustej i trądzikowej, a także preparatach...
Chlebek bananowy – zdrowe śniadanie i przekąska. Przepis na klasyczny chleb bananowy i ciasto bananowe fit
Chlebek bananowy to wypiek, który można przygotować w wielu różnych wydaniach. Oprócz zachwycającego smaku, ma też sporo cennych składników odżywczych i...
Witaminy – działanie, dzienne zapotrzebowanie i najlepsze źródła. Kto i kiedy potrzebuje więcej poszczególnych witamin?
Witaminy należą do związków których organizm nie potrafi wytwarzać samodzielnie w odpowiednich ilościach. Ponieważ są niezbędne dla zachowania zdrowia, stanowią...
Jak uniknąć niedoboru witamin? Dlaczego witaminy A, D, E, K, C i z grupy B są niezbędne? Sprawdź, kiedy brać suplementy diety z witaminami
Witaminy to składniki, bez których prawidłowe funkcjonowanie organizmu nie jest możliwe. Potrzebujemy ich jedynie w niewielkich ilościach, ale nawet nieznaczny...
Czerwona, biała i czarna porzeczka – właściwości i wartość odżywcza. Jak zrobić dżem, nalewkę i sok z czarnej i czerwonej porzeczki?
Porzeczka to bardzo popularny w Polsce i zdrowy owoc. Ma wysoką zawartość witaminy C, która jest silnym antyoksydantem i wiele innych cennych składników. Do...
Odbijanie po jedzeniu – przyczyny i postępowanie. Co oznacza częste odbijanie się, a co puste odbijanie z kwasem?
Odbijanie się to objaw, przy którym część powietrza przedostaje się z żołądka do przełyku, a następnie na zewnątrz jamy ustnej. Następuje pod wpływem chwilowego...
Maliny – właściwości prozdrowotne, wartość odżywcza i kalorie. Jak zrobić sok, dżem i nalewkę z malin? Na co pomaga olej z pestek malin?
Maliny to jeden z najzdrowszych owoców sezonowych, który zawiera mało cukru, a wiele witamin i przeciwzapalnych związków. Wyjaśniamy, czym jest malina właściwa,...
Ogórki kiszone – właściwości zdrowotne, kalorie i związki odżywcze. Przepis na zalewę do ogórków kiszonych, wybór soli i dodatków
Ogórki kiszone to rodzaj naturalnego przetworu, który został poddany fermentacji mlekowej w celu uzyskania długiej trwałości. Ten tradycyjny sposób...
Zielone warzywa – niezbędny składnik zdrowej diety. Sprawdź, jakie mają właściwości i ile jeść! Czy zielone smoothie lub sok to dobry wybór?
Zielone warzywa należą do tych najzdrowszych – zwłaszcza, jeśli są liściaste! Zaleca się, by jeść je każdego dnia, a o zwiększenie ich spożycia powinny zadbać...
Dieta SIRT – zasady, efekty i opinie. Czy dieta sirtuinowa jest skuteczna? Przepis na zielony sok, sałatkę i smoothie
Dieta SIRT (inaczej sirtiunowa lub sirtfood) została opracowana w 2016 roku, ale rozgłos zyskała dopiero niedawno za sprawą spektakularnej metamorfozy znanej...
Suplementy diety w ochronie przed COVID-19. Czy składniki odżywcze mogą zapobiegać infekcji koronawirusem SARS-CoV-2?
Odporność na infekcje oddechowe w dużej mierze uzależnione jest od stanu odżywienia organizmu. Niedobory pewnych składników odżywczych sprzyjają zachorowaniu...
Jaki ekspres do kawy? Przelewowy, ciśnieniowy, na kapsułki, french press czy kawiarka? Jak parzenie kawy wpływa na jej zalety zdrowotne?
Kawa jest zdrowa! Co do tego nie ma już wątpliwości, zwłaszcza że picie jej wpisano w oficjalny zbiór zaleceń żywieniowych. Napar można przygotować na wiele...
Sztuczne barwniki wpływają na zachowanie i rozwój dzieci! Sprawdź najbardziej szkodliwe barwniki spożywcze i możliwe objawy po ich spożyciu
O wyborze produktu ze sklepowej półki w większym niż cena czy skład stopniu decyduje jego kolor, zwłaszcza w przypadku dzieci, które uwielbiają napoje i...
Agrest – właściwości, wartość odżywcza i kaloryczność. Przepis na dżem z agrestu i inne przetwory
Agrest (porzeczka agrest) to krzew owocowy, bardzo popularny i chętnie sadzony w ogródkach i na działkach. Agrest owocuje wcześnie, bo już w czerwcu, nie jest...
Elektrolity – czym są, jakie są przyczyny i objawy ich niedoboru oraz jak uzupełnić elektrolity? Wskazania do badania elektrolitów we krwi
Elektrolity (czyli sole jonów takich jak np.: potas, magnez, sód czy wapń) są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Ich poziom we krwi...
Miechunka – co to jest i jak ją jeść? Wartości odżywcze, kalorie i zastosowanie rodzynek brazylijskich
Miechunka jadalna, znana też jako miechunka peruwiańska (Physalis peruviana), to roślina ceniona przez miłośników ogrodnictwa ze względu na swoje walory...
Owoce – kalorie, właściwości i wartości odżywcze różnych rodzajów. Ile owoców dziennie można jeść? Czy jedzenie ich na noc sprzyja tyciu?
Owoce to smaczne, odżywcze i niskokaloryczne produkty, jakie powinny znaleźć się każdego dnia w zdrowej i pełnowartościowej diecie. Stanowią źródło niezbędnych...































