Dlaczego warto jeść pomarańcze? Mogą pomóc w profilaktyce chorób serca i nie tylko
Pomarańcze to owoce cytrusowe pełne składników odżywczych i ochronnych związków roślinnych. Dostarczają do organizmu witaminy, składniki mineralne i...
O której godzinie zjeść kolację, żeby nie przytyć? Wcześniej niż myślisz
Osoby, które spożywają ostatni posiłek w ciągu dnia wcześniej, spalają o 60 kalorii więcej i są mniej głodne niż osoby jedzące kolację późnym wieczorem. Dzięki...
Dlaczego warto jeść paprykę? Zobacz, jak działa na organizm, a komu może szkodzić
Papryka należy do najcenniejszych warzyw, ponieważ obfituje w witaminy, i cenne składniki mineralne. Na przykład pod względem zawartości witaminy C zostawia...
Czy istnieje zdrowa margaryna? Co lepiej jeść: masło czy margarynę? Poznaj fakty
Czy istnieje zdrowa margaryna? Odpowiedź na to pytanie jest prosta, bo dzisiejsze zamienniki masła mają wysoką jakość regulowaną przepisami. Jeśli więc...
Jaki jest najzdrowszy olej do smażenia? Sprawdź też, który nie nadaje się na patelnię
Jaki olej jest najlepszy na patelnię? Odpowiedni wybór tłuszczu na patelnię sprawi, że jedzenie będzie zdrowsze. Wśród olejów kulinarnych do smażenia nadaje się...
Poznaj zaskakujące właściwości i zastosowanie lukrecji. Sprawdź, na co może pomóc
Właściwości lecznicze lukrecji znane są od czasów starożytnych. Współczesna medycyna potwierdza zarówno korzystne działanie korzenia lukrecji w leczeniu...
Polacy piją coraz więcej mocnych alkoholi. Czym jest binge drinking?
W czasie pandemii zaczęliśmy pić coraz więcej mocnych alkoholi i tendencja ta z nami pozostała – takie są wnioski z najnowszych krajowych badań. Coraz więcej...
Jakie właściwości wykazuje kwas foliowy? Witamina B9 jest ważna nie tylko w ciąży
Kwas foliowy (witamina B9) jest jednym z niewielu składników odżywczych, które organizm znacznie lepiej przyswaja z suplementów diety niż z żywności. Dzieje się...
Wielka afera mięsna z chemikaliami w tle. Jedliśmy skażony drób?
Październik rozpoczyna się ogromną aferą w branży spożywczej. Po kontroli Centralnego Biura Śledczego Policji w co najmniej 66 zakładach produkcyjnych okazuje...
Jak uprażyć orzechy, by były smaczne i zdrowe? Zobacz najbardziej polecaną metodę
Orzechy należą do najzdrowszych produktów na świecie, a podpieczone na patelni czy w piekarniku stają się rumiane i chrupiące, a przy tym bardziej aromatyczne,...
Dlaczego warto jeść pieczarki? Sprawdź przepis na grzybową zupę krem
Pieczarki to najpopularniejsze grzyby na świecie, które używane są do nadziewania lub przygotowania krokietów i sałatek. Ze względu na to, że należą do grzybów...
Przedawkowanie witaminy D jest jak najbardziej możliwe. Jak rozpoznać objawy?
Witamina D jest kluczowa dla prawidłowej gospodarki kostnej i hormonalnej, a także dla odporności. Niestety, z uwagi na częste niedobory tego składnika...
Dlaczego warto pić sok z aronii? Poznaj jego cenne właściwości zdrowotne
Sok z aronii dzięki dużej zawartości antyoksydantów wspomaga działanie układu immunologicznego oraz może zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu chorób. Jego...
Picie kawy przedłuża życie i chroni przed chorobami serca. Pij ją codziennie
Miłośnicy kawy mają kolejny powód, aby sięgać po małą czarną każdego dnia. Najnowsze badania naukowe udowadniają, że picie kawy codziennie w określonych...
Jak zrobić kawę cold brew? Wypróbuj przepis i doceń jej właściwości zdrowotne!
Kawa cold brew to pyszny napój nie tylko na ciepłe dni. Mała czarna przygotowana z ziaren z dodatkiem zimnej wody ma delikatny smak, pozbawiony intensywnej...
Aloes na zakazanej liście GIS. Ekstrakt z jego liści może mieć rakotwórcze działanie
Ekstrakt z liści aloesu trafił za sprawą Zespołu do spraw Suplementów Diety na listę produktów, które są zakazane w produkcji suplementów diety. Za taką decyzją...
Brukselka na odporność i płodność. Ochroni przed rozwojem raka i miażdżycy
Brukselka ma wiele cennych właściwości odżywczych, ale nie cieszy się popularnością ze względu na charakterystyczny, lekko gorzki smak i niezbyt przyjemny...
Dlaczego warto jeść orzechy włoskie? Ich wpływ na organizm jest bezcenny
Orzechy włoskie to jedne z najpopularniejszych bakalii, które zawierają znaczne ilości magnezu, cynku, kwasów omega-3, a także błonnika pokarmowego. Już jedna...
Dlaczego warto jeść owoce pigwowca? Poznaj prosty przepis na sok i pigwówkę
Owoce pigwowca japońskiego często nazywane są polską cytryną, ponieważ zawierają znaczne ilości witaminy C. Z powodu cierpkiego smaku nie są przeznaczone do...
Czy cukier trzcinowy jest zdrowy? Zależy od tego, po jaką odmianę sięgniesz
Cukier trzcinowy pozyskiwany jest z trzciny cukrowej rosnącej w krajach tropikalnych. Zawiera podobną zawartość węglowodanów, co cukier biały, ale również...
Herbata pomoże uchronić się przed rozwojem cukrzycy. Codziennie pij określoną ilość
Na cukrzycę obecnie choruje coraz więcej osób, a do jej wystąpienia przyczynia się przede wszystkim niezdrowy styl życia oraz dieta. Okazuje się jednak, że...
Nasza dieta jest niewiele lepsza niż w latach 90. Zobacz wyniki badania
Poprawa jakości życia, jakiej oczekujemy w 21. wieku, nie dotyczy niestety kwestii odżywiania. Świadczą o tym wyniki globalnej analizy jakości diety, która...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 3 godziny temu w kategorii Kasy fiskalne
Dodano 5 godzin temu w kategorii Tworzenie stron WWW
Dodano 6 godzin temu w kategorii Biuro projektowe
Dodano 8 godzin temu w kategorii Adwokat