Ta przyprawa to czerwone złoto. Szlachetny dodatek ma drogocenne właściwości. Już szczypta poprawia nastój, podnosi libido i usprawnia wzrok
Ta przyprawa na wagę złota jest warta swojej ceny. Stanowi nie tylko wyjątkowy dodatek kulinarny, ale też surowiec leczniczy. Właściwości szafranu są...
Zastanawiasz się, jak długo możesz przechowywać kurczaka w lodówce? Eksperci odpowiadają. To cię zaskoczy
Kurczak często gości na naszych stołach. Równie często zostają nam jakieś resztki w różnej postaci – skrzydełek, udek, kotletów czy też kawałków mięsa w...
Szakszuka to zdrowe i pożywne śniadanie. Bliskowschodnie danie i z pomidorami i jajkami to zdrowy posiłek
Szakszuka to sycące i zdrowe danie pochodzące z Bliskiego Wschodu i krajów Afryki Północnej. To śniadanie doskonałe: jest proste, smaczne i zaspokaja głód na...
NOWE FAKTYNajlepsze śniadanie dla kobiet? Inne niż dla mężczyzn. Od tego zaczynaj dzień, jeśli chcesz schudnąć i zachować energię na cały dzień
Nie ma ważniejszego posiłku niż śniadanie, bo to od niego zależy, jak organizm pracuje przez cały dzień. Co więc jeść, by mieć dużo energii, ale nie tyć? Jak...
Jakie zioła szkodzą wątrobie? Skutki uboczne zażywania tych roślin dotyczą toksyczności i uszkodzeń kluczowego narządu
Wątroba to narząd, który przetwarza związki krążące we krwi, by je przyswoić albo wydalić. Gdy przyjmujemy substancje z ziołowych suplementów diety, mogą okazać...
PILNEWoda wycofana z popularnego sklepu. Nie podawaj jej dzieciom! „Spożycie nie jest zalecane”
Woda, którą można kupić w popularnej sieci sklepów, została wycofana ze sprzedaży. Powodem jest możliwe zanieczyszczenie mikrobiologiczne. Spożycie tej wody...
Ta przyprawa ożywi kolor i smak twoich dań. Sumak pasuje niemal do wszystkiego! Spróbuj koniecznie, jeśli znudziły ci się tradycyjne dodatki
Sumak to tradycyjny dodatek w kuchni bliskowschodniej. Ma nie tylko piękny czerwony kolor, ciekawy smak i wszechstronne zastosowanie. Ma także cenne właściwości...
Kto nie powinien jeść bananów? Mogą zaszkodzić nie tylko osobom z alergią. Sprawdź, kiedy nie można jeść bananów
Banany są jednymi z najbardziej lubianych owoców na świecie i stanowią świetne źródło błonnika pokarmowego oraz cennych składników mineralnych. Niemniej jednak,...
Zmiany w suplementach ziołowych. Zakaz stosowania tradycyjnej rośliny na wirusy. Są też nowe ograniczenia w fitoterapii
Leczenie ziołami stosowanymi tradycyjnie na różne problemy może wcale nie być bezpieczne dla zdrowia, co bada europejska agencja EMA. Zgodnie z opinią naukową...
Chleb tuczy, a białe bułki to samo zło? 5 mitów na temat pieczywa. Czy w każdy z nich można wierzyć?
Dla większości osób chleb to podstawowy produkt, jedzony codziennie zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Jednak coraz więcej osób eliminuje go ze swojej...
TYLKO U NASMęczą cię zaparcia? Dietetyk radzi, co jeść, żeby móc się wypróżnić, a czego lepiej unikać
Zaparcia mogą być palącym problem. Zaburzony harmonogram wypróżnień może się odbić na twoim samopoczuciu i zamiast zajmować się innymi sprawami, możesz myśleć...
Jakie właściwości lecznicze ma pigwa? Stosuj ją na poprawę odporności oraz w walce z przeziębieniem i grypą. Zobacz, co można robić z pigwy
Pigwa to małe drzewo, którego owoce dojrzewają w październiku. Dzięki wysokiej zawartości pektyn, które działają jako naturalny zagęszczacz, pigwa jest idealna...
5 powodów, dla których warto pić napar z pietruszki. Jest polecany na anemię, wysoki cukier i kamienie nerkowe. Sprawdź, kto nie może go pić
Napar z natki pietruszki jest prostą w przygotowaniu, niedrogą i zaskakująco smaczną herbatką. Możesz przygotować go zarówno ze świeżej, jak i suszonej...
PILNEMąka wycofana z popularnej sieci sklepów. Zawiera rakotwórczą substancję. Jeśli ją masz, zwróć do sklepu
Dostępna w sieci sklepów Lidl mąka została wycofana ze sprzedaży na terenie całego kraju. Producent poinformował o wykryciu w kilku jej partiach toksycznej...
Jak zwiększyć wchłanianie witaminy D? Przyjmuj ją w ten sposób, a szybko poczujesz efekty. To wspiera jej przyswajanie
Witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Równocześnie przez cały rok mamy jej za mało, bo jej głównym źródłem jest słońce. Dlatego...
W ten sposób zawsze kiszę kapustę. Domowa jest najzdrowsza i najsmaczniejsza, ale trzeba pamiętać o kilku ważnych rzeczach
Kapusta kiszona to mój sposób na odporność zimą. Żeby jeść naprawdę dobrą, robię ją sama. Jest świetna do surówki, kapuśniaku i dań z grzybami. Ten przepis jest...
HIT DNIATen kolczasty owoc to kiwano. Ma niezwykły kolor i smak, a zmienia się jak kameleon. To skarbnica cennych składników
Pojawiły się w sklepach obok kaki i innych egzotycznych owoców, intrygując swoim wyglądem. Kolczaste melony czy też ogórki zadziwiają zwłaszcza swoim miąższem,...
NOWE FAKTYKiedy jest czas na okno żywieniowe? Są nowe informacje o efektach diety 8 godzin. Zobacz wyniki badania
Post przerywany to znaczne ułatwienie w odchudzaniu. Pomimo zmiennych wyników działania różnych rodzajów tej diety, wersja z 8-godzinnym oknem żywieniowym może...
Te przyprawy łagodzą reumatyzm. Zobacz przeciwbólowe dodatki na ból stawów i mięśni. Skorzystają osoby ze zwyrodnieniem, RZS i fibromialgią
Powodują przede wszystkim ból. Choroby reumatyczne dotykają stawów, kości i mięśni, wywołując m.in. stan zapalny i ograniczenia ruchowe. Są jednak naturalne...
NOWE FAKTYZmiany w suplementach diety. GIS obniża dopuszczalną dawkę ważnej witaminy z powodu zagrożeń dla zdrowia
Witamina B6 jest często suplementowana m.in. z magnezem, bo wspiera przyswajanie tego składnika. Preparaty takie mogą jednak zapewniać dawki, które zagrażają...
„Napój bogów” z tym dodatkiem zaskoczy cię smakiem. Czy kawa z miodem jest zdrowa? Jak takie połączenie działa na organizm?
Nazywana „napojem bogów” kawa znana jest ze swoich właściwości pobudzających, przeciwzapalnych i wspomagających trawienie. Jednak łatwo zaprzepaścić jej...
Owsianka na każdy dzień tygodnia. To danie nie może znudzić, a potrafi odchudzić! Zobacz, ile ma kalorii zależnie od dodatków
Płatki owsiane to zdrowa baza dania, które można przyrządzić na sto sposobów. Na pewno każdy znalazłby wśród nich swój ulubiony, trzeba tylko spróbować. Jedzona...































