Czy niedobór sodu jest groźny? Objawy, które świadczą o zbyt niskim poziomie tego elektrolitu, mogą być poważne. Jak rozpoznać hiponatremię?

Monika Góralska
Sód reguluje ciśnienie krwi, pracę mięśni i układu nerwowego. Niedobór sodu może mieć poważne konsekwencje. Sprawdź, jak rozpoznać hiponatremię. Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Sód reguluje ciśnienie krwi, pracę mięśni i układu nerwowego. Niedobór sodu może mieć poważne konsekwencje. Sprawdź, jak rozpoznać hiponatremię. Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. thelivephotos/123rf.com
Sód to jeden z elektrolitów, który razem z potasem i chlorem pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Reguluje ciśnienie krwi, wpływa na działanie układu nerwowego, a także żołądka i mięśni. Niedobór sodu często stanowi następstwo odwodnienia w czasie intensywnych ćwiczeń, biegunki czy z powodu nieprawidłowej diety. Hiponatremia może poważne konsekwencje i zagrażać życiu, dlatego nie bagatelizuj tych objawów. Sprawdź, jakie symptomy świadczą o niedoborze sodu i uzupełnij poziom tego ważnego elektrolitu.

Spis treści

Czym jest sód i jaka jest jego funkcja w organizmie?

Sód to jeden z najważniejszych elektrolitów, obok chloru, potasu, wapnia i magnezu, który znajduje się w płynach ustrojowych organizmu i uczestniczy w transporcie składników odżywczych do wszystkich komórek ciała człowieka.

Główne funkcje, jakie pełni sód w organizmie, to:

  • utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej,
  • zapewnienie prawidłowej objętości płynów w organizmie,
  • przewodzenie bodźców w komórkach nerwowych,
  • regulacja ciśnienia osmotycznego płynów,
  • utrzymywanie odpowiedniego napięcia mięśniowego,
  • transport aminokwasów i cukrów do tkanek i komórek organizmu,
  • udział w produkcji kwasu solnego w żołądku.

Przyczyny niedoboru sodu, czyli hiponatremii

Niedobór sodu (hiponatremia) to zbyt niski poziom tego pierwiastka we krwi. Sód znajduje się w płynach organizmu, więc tracimy go głównie w wyniku odwodnienia spowodowanego nadmiernym wysiłkiem fizycznym czy forsownymi ćwiczeniami sportowymi, szczególnie w czasie upałów, biegunką, wymiotami, na skutek rozległych oparzeń. Niedobór sodu często występuje również u osób ciężko chorych lub hospitalizowanych. Może on być także spowodowany niewłaściwym stosowaniem leków moczopędnych lub chorób takich jak:

Co zaskakujące, do hiponatremii może dojść nie tylko w wyniku odwodnienia, ale również z powodu przewodnienia hipotonicznego organizmu, zwanego inaczej zatruciem wodnym. Taka sytuacja zwykle zdarza się u sportowców, którzy chcąc się nawodnić, przyjmują duże objętości płynów zawierających małe ilości elektrolitów. Zatrucie wodne może wystąpić również u osób z chorobami nerek, u których pojawiają się zaburzenia w wydalaniu wody przez nerki.

Rzadko zdarza się, żeby hiponatremia była spowodowana niskim spożyciem sodu w diecie. Jednak u osób nieprawidłowo stosujących dietę niskosodową, np. z powodu nadciśnienia czy chcących obniżyć spożycie soli ze względu na zdrowy styl życia, może dojść do niedoboru sodu.

Dzienne zapotrzebowanie na sód

Prawidłowy poziom sodu w organizmie powinien wynosić ok. 60 mmol/kg masy ciała, czyli 135-145 mmol/l krwi. Niedobór sodu występuje, gdy poziom tego pierwiastka we krwi spada poniżej 135 mmol/l krwi. Mówimy wtedy o niskiej hiponatremii. Natomiast, gdy jest go mniej niż 115-120 mmol/l, dochodzi do ciężkiej hiponatremii. Taka sytuacja zagraża życiu.

Głównym źródłem sodu w diecie jest powszechnie stosowana sól kuchenna, która zawiera aż 97-99 proc. chlorku sodu (NaCl). Według norm wyznaczonych przez Światową Organizację Zdrowia (WHO), maksymalna dzienna ilość soli to:

  • dla dorosłego człowieka – 5 g (1 płaska łyżeczka do herbaty),
  • dla dziecka – 3 g (ok. 2/3 płaskiej łyżeczki do herbaty).

Zobacz także: Takie są objawy nadmiaru sodu w organizmie. Jeśli często solisz potrawy, nie bagatelizuj tych sygnałów

Według Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego zalecane dzienne spożycie sodu w diecie wynosi:

  • dzieci w wieku 1-3 lat –750 mg,
  • dzieci w wieku 2-6 lat – 1000 mg,
  • dzieci w wieku 7-9 lat – 1200 mg,
  • dzieci w wieku 10-12 lat – 1300 mg,
  • dzieci w wieku 13-18 lat – 1500 mg,
  • dorośli do ukończenia 50. roku życia, kobiety w ciąży i podczas laktacji – 1500 mg,
  • dorośli w wieku 51-65 lat – 1400 mg,
  • dorośli w wieku 66-75 lat – 1300 mg,
  • osoby starsze w wieku powyżej 75. roku życia – 1200 mg.

Sód występuje w wielu produktach spożywczych, a w szczególności w żywności przetworzonej, typu fast food, ale też w gotowych wędlinach, kiełbasach, parówkach, serach, warzywach marynowanych, wędzonych rybach oraz pieczywie; zarówno słonym, jak i słodkim. Chcąc sięgać po zdrowe źródła tego pierwiastka, najlepiej wybierać produkty takie, jak: woda mineralna, ogórki kiszone czy pomidory suszone oraz przygotowywać posiłki samodzielnie, stosując niewielkie ilości soli jodowanej.

Te objawy świadczą o niedoborze sodu w organizmie! Zobacz, jak je rozpoznać.

Cierpisz na zaparcia, często łapią cię skurcze łydek lub masz problematyczną cerę? Wypróbuj wodę z solą! Sprawdź, jakie korzyści osiągniesz, pijąc ją na czczo.

Chcesz szybko zrobić kupę? Dodaj do wody i pij rano. W pół g...

Źródło: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego

Bądź zawsze w formie

Materiały promocyjne partnera
Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia