W skrócie
Stowarzyszenie Producentów Pieczywa ruszyło z akcją „Łączy nas coś dobrego”, a jej ideą jest zachęcenie do regularnego spożywania pieczywa. Współcześnie obowiązująca Piramida Zdrowego Żywienia wskazuje, że pełnoziarniste produkty zbożowe powinny być spożywane minimum w trzech porcjach dziennie. Psychodietetyczka Katarzyna Błażejewska–Stuhr, ambasadorka kampanii, dodaje, że absolutnym minimum jest spożywanie 90 gramów pieczywa razowego dziennie na zmianę z kaszami lub makaronem razowym.
W naszej galerii możecie zobaczyć przykładowe zastosowanie chleba w diecie
Zalety pełnoziarnistego pieczywa
Jedzenie pieczywa z pełnoziarnistej mąki zapobiega szybkiemu odczuwaniu głodu, zmęczenia i rozkojarzenia, a spożywanie razowego chleba ogranicza napady wilczego apetytu oraz poprawia nastrój. Katarzyna Błażejewska–Stuhr zachęca do sięgania po tradycyjne kanapki, które mogą być wspaniałym drugim śniadaniem. A te powinny być wykonane z pieczywa o krótkim składzie. Najlepszy zawiera jedynie cztery podstawowe składniki (mąkę, wodę, sól, zakwas lub drożdże). Dodatkowo mogą się w nim znaleźć np.: orzechy lub nasiona. Należy unikać pieczywa z dodatkiem spulchniaczy lub konserwantów.
„To czy, pieczywo ma pozytywny wpływ na nasz organizm, zależy przede wszystkim od tego, co spożywamy oprócz niego. Istotne jest to, czy produkty zbożowe dostarczają nam odpowiedniego zapotrzebowania na kalorie, czy je przewyższają” - uważa dietetyczka.
Czy chleb tuczy?
Pełnoziarniste pieczywo to istotny element dobrze skomponowanej diety. Dzięki spożyciu chleba do organizmu dostarczane są węglowodany złożone. Psychodietetyczka Katarzyna Błażejewska-Stuhr dodaje, że chleb razowy to źródło:
- błonnika,
- mikroelementów takich, jak żelazo i magnez,
- witamin z grupy B.
Powstrzymywanie się od spożywania pieczywa, gdy jesteśmy głodni, ma także negatywny wpływ na samopoczucie. Jak dodaje ekspertka takiemu stanowi towarzyszy ogólne osłabienie, rozdrażnienie czy uczucie zimna. Zauważyła w swojej praktyce zawodowej, że pacjenci są zdziwieni, gdy zaleca im spożycie pełnowartościowego pieczywa.
„Takie zmiany przynoszą jednak oczekiwane efekty: pacjenci przestają mieć wilczy apetyt na słodycze, mają więcej sił i lepiej funkcjonują oraz chudną - dodaje.
Czytaj także:
Jaki chleb jest najzdrowszy?
Istnieje wiele mitów dotyczących pieczywa i jego wpływu na zdrowie człowieka. Wiąże się to z demonizowaniem glutenu, który był obarczany winą za wiele chorób. Dietetyczka dr Hanna Stolińska podpowiedziała nam, po jakie pieczywo najlepiej sięgać.
- Gluten jest szkodliwy tylko dla osób, które mają celiakię lub nietolerancję pokarmową - podkreśla. - W innych przypadkach nie. Wręcz przeciwnie, gluten jest pewnym rodzajem białka (mieszaniną białek roślinnych, gluteniny i gliadyny - red.) potrzebnym w naszej diecie.
Wielu konsumentów poszukuje np. odpowiedzi na pytanie, czy chleb na sodzie jest zdrowy. - Soda oczyszczona nie jest szkodliwa - odpowiada Hanna Stolińska. - Ale rzadko spotykam się z takim chlebem. A nawet jeżeli ktoś ma ochotę na taki wypiek, to stosuje się tak małe ilości sody, że nie ma to żadnego wpływu np. na żołądek.
Ekspertka dodaje, że białe pieczywo przygotowane z oczyszczonej, mąki pszennej dostarcza jedynie czystej energii, bez żadnych wartości odżywczych, składników mineralnych i błonnika pokarmowego.
- Nikomu bym go nie zaleciła. Nawet jeżeli ktoś ma problemy z żołądkiem, to spokojnie może jeść pieczywo orkiszowe lub graham - mówi Hanna Stolińska.
Oprac. m.in. na podstawie materiałów prasowych kampanii „Łączy nas coś dobrego”.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Najprostszy chleb bez wyrabiania. Ma chrupiącą skórkę i cudownie pachnie
- Lubisz wytrawne wypieki? Wypróbuj puszysty chlebek z ziołami i czosnkiem
- Jak samemu zrobić chleb na zakwasie? Piekarz radzi, jak upiec domowy chleb
- Jak zrobić chleb żytni mieszany na zakwasie? Najlepszy przepis z „Domowej piekarni”