Spis treści
Przepis na nalewkę z jabłek na spirytusie
Nalewka z jabłek smakuje najlepiej, jeśli do jej przygotowania używa się zdrowych, jędrnych, soczystych, świeżo zebranych owoców. Najlepiej kupić je na targu tego samego dnia, w którym przygotowywana jest jabłkówka.
Ponieważ jabłka to owoce o stosunkowo neutralnym smaku, większość przepisów na jabłkówkę przewiduje dodanie do trunku aromatycznych przypraw korzennych.
Smak jabłkówki podkręcą m.in. goździki, cynamon, wanilia, kardamon, a także anyż gwiazdkowy czy migdały. Inną wersją jest nalewka z jabłek i mięty, którą nastawia się z dodatkiem świeżego zioła, choć również z laską cynamonu. Smaczną nalewkę bez tych składników można zrobić, dorzucając do jabłek pigwę lub pigwowiec.
Przepis na nalewkę z jabłek na spirytusie
Składniki:
- 1 kg jabłek,
- 0,3-0,5 kg cukru,
- 0,75 l spirytusu 70 proc. alk. obj.,
- 0,25 l wody,
- kawałek cynamonu o dł. 8-10 cm,
- 5-8 goździków,
- 1/2-1 laska wanilii (opcjonalnie),
- sok z 1-2 cytryn (opcjonalnie).
Jak się robi nalewkę z jabłek?
W ramach przygotowania składników na nalewkę z jabłek owoce należy umyć, a następnie usunąć ich ogonki. Nie trzeba jednak wycinać gniazd nasiennych, a tym bardziej obierać owoców. Ten ostatni krok pozbawiłby nalewkę jej smaku.
Przygotowanie jabłkówki:
- Pokrój jabłka na kawałki, np. w kostkę lub paski, po czym wrzuć do dużego słoika, by sięgały do 2/3 lub 3/4 jego wysokości.
- Dodaj do jabłek kawałki przypraw oraz cukier, zaczynając od mniejszej porcji (dawkę warto dopasować do poziomu słodyczy użytych owoców).
- Zalej zawartość słoja ciepłą wodą, dolej spirytus, zamknij go i dokładnie wymieszaj; powtarzaj tę czynność regularnie w pierwszych dniach po odstawieniu nastawu na zalecane 4-6 tygodni.
- Po tym czasie zlej nalewkę znad owoców, przefiltruj, dodaj sok z cytryn, rozlej do ciemnych butelek i odstaw w zacienione, chłodne miejsce na co najmniej 4 tygodnie, a najlepiej na 3 miesiące.
- Dawkowanie nalewki to maksymalnie 25 ml przyjmowane do 3 razy dziennie.
Jakie jabłka do nalewki?
Nalewkę z jabłek dobrze jest przygotować z owoców o intensywnie wybarwionych skórkach, bo takie są bogatsze w antyoksydacyjne pigmenty. Więcej cennych związków aktywnych będą mieć też odmiany bardziej kwaśne i cierpkie, najlepiej stare. Takie drzewa wydają owoce co dwa lata, ale są one najbardziej zbliżone do tych bardziej pierwotnych. Mają one więcej związków aromatyczno-smakowych niż nowe mieszańce, co najczęściej idzie w parze z wyższą wartością odżywczą.
Ważniejszy niż odmiana jabłka jest smak okazów wybranych do przygotowania nalewki. Warto więc skosztować owoców, by upewnić się, że będą stanowić odpowiedni wybór.
Jeżeli zbieramy jabłka samodzielnie, warto wybierać te rosnące po nasłonecznionej stronie drzewa, najlepiej od strony wschodniej, południowej lub zachodniej. Dzięki temu tuż pod skórką będzie więcej witaminy C i innych przeciwutleniaczy, które tworzą się w owocu w celu ochrony jego miąższu przed działaniem promieniowania ultrafioletowego. Tak samo działają zresztą po zjedzeniu jabłka w organizmie.
Wypróbuj także przepisy na inne nalewki:
Jakie właściwości ma nalewka z jabłek? Tak działa na organizm
Nalewka z jabłek to wyciąg związków z tych owoców, uzyskiwany z dodatkiem alkoholu. Obfitują one nie tylko w cukry proste, z których połowę stanowi fruktoza. Ich kwaskowaty smak zapewniają natomiast kwasy: jabłkowy i cytrynowy, a także bursztynowy, winowy, szczawiowy i galusowy. Są w nich też witaminy z grupy B, wit. C i prowitamina A, choć w skromnych dawkach.
Witaminy C jabłka mają jednak więcej niż gruszki czy śliwki, bo ok. 10 mg w 100 g. Jest ich więcej w jabłkach niewielkich w porównaniu z dużymi. Dlatego na nalewkę najlepiej nadają się owoce małe i niekalibrowane, które są sprzedawane taniej niż te konsumpcyjne.
Wymienionym związkom towarzyszy błonnik (do 3 g w 100 g), niewielkie ilości białek i tłuszczów, a także enzymy, ale wymienione związki nie przechodzą do nalewki.
W jabłkówce znajdziemy natomiast pochodzące z owoców związki mineralne, przede wszystkim potas (jest go całkiem sporo, bo ok. 134 mg w 100 g), a także wapń, żelazo, krzem, miedź, kobalt, cynk, mangan czy molibden. Zawiera ona również cenne antyoksydanty – głównie to one odpowiadają za korzystne działanie jabłek. Należą do nich związki polifenolowe, takie jak kwas chlorogenowy, katechina i epikatechina, procyjanidyny, flawanole takie jak kwercetyna, a także
antocyjaniny i związki takie jak floretyna czy florydzyna. Te ostatnie mają potwierdzone właściwości antynowotworowe, a także przeciwcukrzycowe i przeciwmiażdżycowe.
W badaniach na badaniach laboratoryjnych wyciągi z jabłek hamowały rozwój komórek nowotworowych płuc, jelita grubego czy wątroby. Obniżały też poziom „złego” cholesterolu LDL i zmniejszały utlenianie związków tłuszczowych, które jest częścią procesu rozwoju miażdżycy. Wysokie spożycie jabłek jako owoców bogatych w flawonoidy zmniejsza też śmiertelność chorób serca i układu krążenia, ale dotyczy to tylko kobiet. Wspomaga także profilaktykę astmy.
Charakterystyczny zapach jabłek pochodzi natomiast od olejku eterycznego. Udowodniono, że ma on właściwości aromaterapeutyczne: działa uspokajająco i obniża ciśnienie krwi.
Nalewka z jabłek jest uznawana za środek mający działanie:
- wzmacniające,
- przeciwzapalne,
- moczopędne,
- przeciwkamicowe,
- przeciwmiażdżycowe,
- przeciwreumatyczne.
Działanie to wspomagają przyprawy korzenne, które są bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Zawarte w nich związki pobudzają krążenie krwi, trawienie oraz metabolizm, łagodząc przy tym zapalenie.
Przeciwwskazania do spożycia jabłkówki. Ważne środki ostrożności
Nalewka z jabłek ma sporą zawartość alkoholu etylowego, który nie jest dozwolony w żadnej ilości w przypadku ciąży i karmienia dziecka piersią, a także dla osób poniżej 18. roku życia.
Należy także pamiętać, że alkohol wchodzi w interakcje z wieloma lekami, np. antybiotykami czy środkami psychiatrycznymi, a także rozrzedzającymi krew. Niektóre kuracje lekowe mogą być więc przeciwwskazaniem do przyjmowania leczniczej nalewki.
Do spożywania samych jabłek nie ma natomiast wielu przeciwwskazań. Jest nim na pewno (rzadkie) uczulenie na ten produkt. W postaci nalewki przyjmować je mogą jednak nawet osoby wykazujące objawy alergii krzyżowej po spożyciu jabłek. Powstają one dlatego, że zawarte w owocach białka mają podobną budowę do pyłków alergizujących daną osobę. Proces przygotowania leczniczego trunku sprawia jednak, że problematyczne substancje są w nim nieobecne. Osoby uczulone na przyprawy korzenne (zwłaszcza cynamon) powinny z nich zrezygnować podczas przygotowania nalewki.
Co zrobić z niewykorzystanych jabłek? Najlepiej pyszne ciasto – zobacz przepis na tradycyjną szarlotkę.