Na objawy astmatyczne i wysoki cholesterol. Weź soczyste jabłka i zamień w nalewkę. Leczniczy trunek wspomaga też krążenie

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
od 16 lat
Nie cydr, nie calvados, tylko nalewka! Ten trunek z jabłek ma właściwości lecznicze, a przy tym możesz łatwo przygotować go w domu. Gdy jabłek jest pod dostatkiem i można przebierać w odmianach, warto zabrać się za jabłkówkę, która wesprze układ krążenia i oddechowy. Zobacz przepis na nalewkę, jej dawkowanie i ważne informacje.

Spis treści

Przepis na nalewkę z jabłek na spirytusie

Nalewka z jabłek smakuje najlepiej, jeśli do jej przygotowania używa się zdrowych, jędrnych, soczystych, świeżo zebranych owoców. Najlepiej kupić je na targu tego samego dnia, w którym przygotowywana jest jabłkówka.

Nalewka jabłkowa w kryształowej karafce i świeże jabłka na stole
Nalewka z jabłek to leczniczy trunek, który należy spożywać w ściśle wskazanych dawkach i ograniczonych ilościach SimpleImages/Getty Images

Ponieważ jabłka to owoce o stosunkowo neutralnym smaku, większość przepisów na jabłkówkę przewiduje dodanie do trunku aromatycznych przypraw korzennych.

Smak jabłkówki podkręcą m.in. goździki, cynamon, wanilia, kardamon, a także anyż gwiazdkowy czy migdały. Inną wersją jest nalewka z jabłek i mięty, którą nastawia się z dodatkiem świeżego zioła, choć również z laską cynamonu. Smaczną nalewkę bez tych składników można zrobić, dorzucając do jabłek pigwę lub pigwowiec.

Przepis na nalewkę z jabłek na spirytusie
Składniki:

  • 1 kg jabłek,
  • 0,3-0,5 kg cukru,
  • 0,75 l spirytusu 70 proc. alk. obj.,
  • 0,25 l wody,
  • kawałek cynamonu o dł. 8-10 cm,
  • 5-8 goździków,
  • 1/2-1 laska wanilii (opcjonalnie),
  • sok z 1-2 cytryn (opcjonalnie).

Jak się robi nalewkę z jabłek?

W ramach przygotowania składników na nalewkę z jabłek owoce należy umyć, a następnie usunąć ich ogonki. Nie trzeba jednak wycinać gniazd nasiennych, a tym bardziej obierać owoców. Ten ostatni krok pozbawiłby nalewkę jej smaku.

Przygotowanie jabłkówki:

  1. Pokrój jabłka na kawałki, np. w kostkę lub paski, po czym wrzuć do dużego słoika, by sięgały do 2/3 lub 3/4 jego wysokości.
  2. Dodaj do jabłek kawałki przypraw oraz cukier, zaczynając od mniejszej porcji (dawkę warto dopasować do poziomu słodyczy użytych owoców).
  3. Zalej zawartość słoja ciepłą wodą, dolej spirytus, zamknij go i dokładnie wymieszaj; powtarzaj tę czynność regularnie w pierwszych dniach po odstawieniu nastawu na zalecane 4-6 tygodni.
  4. Po tym czasie zlej nalewkę znad owoców, przefiltruj, dodaj sok z cytryn, rozlej do ciemnych butelek i odstaw w zacienione, chłodne miejsce na co najmniej 4 tygodnie, a najlepiej na 3 miesiące.
  5. Dawkowanie nalewki to maksymalnie 25 ml przyjmowane do 3 razy dziennie.

Jakie jabłka do nalewki?

Nalewkę z jabłek dobrze jest przygotować z owoców o intensywnie wybarwionych skórkach, bo takie są bogatsze w antyoksydacyjne pigmenty. Więcej cennych związków aktywnych będą mieć też odmiany bardziej kwaśne i cierpkie, najlepiej stare. Takie drzewa wydają owoce co dwa lata, ale są one najbardziej zbliżone do tych bardziej pierwotnych. Mają one więcej związków aromatyczno-smakowych niż nowe mieszańce, co najczęściej idzie w parze z wyższą wartością odżywczą.

Ważniejszy niż odmiana jabłka jest smak okazów wybranych do przygotowania nalewki. Warto więc skosztować owoców, by upewnić się, że będą stanowić odpowiedni wybór.

Jeżeli zbieramy jabłka samodzielnie, warto wybierać te rosnące po nasłonecznionej stronie drzewa, najlepiej od strony wschodniej, południowej lub zachodniej. Dzięki temu tuż pod skórką będzie więcej witaminy C i innych przeciwutleniaczy, które tworzą się w owocu w celu ochrony jego miąższu przed działaniem promieniowania ultrafioletowego. Tak samo działają zresztą po zjedzeniu jabłka w organizmie.

Wypróbuj także przepisy na inne nalewki:

Jakie właściwości ma nalewka z jabłek? Tak działa na organizm

Nalewka z jabłek to wyciąg związków z tych owoców, uzyskiwany z dodatkiem alkoholu. Obfitują one nie tylko w cukry proste, z których połowę stanowi fruktoza. Ich kwaskowaty smak zapewniają natomiast kwasy: jabłkowy i cytrynowy, a także bursztynowy, winowy, szczawiowy i galusowy. Są w nich też witaminy z grupy B, wit. C i prowitamina A, choć w skromnych dawkach.

Witaminy C jabłka mają jednak więcej niż gruszki czy śliwki, bo ok. 10 mg w 100 g. Jest ich więcej w jabłkach niewielkich w porównaniu z dużymi. Dlatego na nalewkę najlepiej nadają się owoce małe i niekalibrowane, które są sprzedawane taniej niż te konsumpcyjne.

Wymienionym związkom towarzyszy błonnik (do 3 g w 100 g), niewielkie ilości białek i tłuszczów, a także enzymy, ale wymienione związki nie przechodzą do nalewki.

W jabłkówce znajdziemy natomiast pochodzące z owoców związki mineralne, przede wszystkim potas (jest go całkiem sporo, bo ok. 134 mg w 100 g), a także wapń, żelazo, krzem, miedź, kobalt, cynk, mangan czy molibden. Zawiera ona również cenne antyoksydanty – głównie to one odpowiadają za korzystne działanie jabłek. Należą do nich związki polifenolowe, takie jak kwas chlorogenowy, katechina i epikatechina, procyjanidyny, flawanole takie jak kwercetyna, a także
antocyjaniny i związki takie jak floretyna czy florydzyna. Te ostatnie mają potwierdzone właściwości antynowotworowe, a także przeciwcukrzycowe i przeciwmiażdżycowe.

W badaniach na badaniach laboratoryjnych wyciągi z jabłek hamowały rozwój komórek nowotworowych płuc, jelita grubego czy wątroby. Obniżały też poziom „złego” cholesterolu LDL i zmniejszały utlenianie związków tłuszczowych, które jest częścią procesu rozwoju miażdżycy. Wysokie spożycie jabłek jako owoców bogatych w flawonoidy zmniejsza też śmiertelność chorób serca i układu krążenia, ale dotyczy to tylko kobiet. Wspomaga także profilaktykę astmy.

Charakterystyczny zapach jabłek pochodzi natomiast od olejku eterycznego. Udowodniono, że ma on właściwości aromaterapeutyczne: działa uspokajająco i obniża ciśnienie krwi.

Nalewka z jabłek jest uznawana za środek mający działanie:

  • wzmacniające,
  • przeciwzapalne,
  • moczopędne,
  • przeciwkamicowe,
  • przeciwmiażdżycowe,
  • przeciwreumatyczne.

Działanie to wspomagają przyprawy korzenne, które są bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Zawarte w nich związki pobudzają krążenie krwi, trawienie oraz metabolizm, łagodząc przy tym zapalenie.

Przeciwwskazania do spożycia jabłkówki. Ważne środki ostrożności

Nalewka z jabłek ma sporą zawartość alkoholu etylowego, który nie jest dozwolony w żadnej ilości w przypadku ciąży i karmienia dziecka piersią, a także dla osób poniżej 18. roku życia.

Należy także pamiętać, że alkohol wchodzi w interakcje z wieloma lekami, np. antybiotykami czy środkami psychiatrycznymi, a także rozrzedzającymi krew. Niektóre kuracje lekowe mogą być więc przeciwwskazaniem do przyjmowania leczniczej nalewki.

Do spożywania samych jabłek nie ma natomiast wielu przeciwwskazań. Jest nim na pewno (rzadkie) uczulenie na ten produkt. W postaci nalewki przyjmować je mogą jednak nawet osoby wykazujące objawy alergii krzyżowej po spożyciu jabłek. Powstają one dlatego, że zawarte w owocach białka mają podobną budowę do pyłków alergizujących daną osobę. Proces przygotowania leczniczego trunku sprawia jednak, że problematyczne substancje są w nim nieobecne. Osoby uczulone na przyprawy korzenne (zwłaszcza cynamon) powinny z nich zrezygnować podczas przygotowania nalewki.

Co zrobić z niewykorzystanych jabłek? Najlepiej pyszne ciasto – zobacz przepis na tradycyjną szarlotkę.

Więcej owocowych nalewek:

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

m
marekk
Olej CBD oraz olej z czarnuszki to niezwykłe produkty, które mają ogromny wpływ na zdrowie, dlatego traktuję je z pełnym szacunkiem. Mam 67 lat i po raz pierwszy zaczęłem stosować olej CBD oraz olej z czarnuszki w 2015 roku, kiedy zmagałem się z dną moczanową, czyli chorobą metaboliczną, której głównym objawem są bolesne napady zapalenia stawów, spowodowane nagromadzeniem kwasu moczowego w organizmie. Zanim zdecydowałem się na ich zastosowanie, wielokrotnie słyszałem o ich korzystnych właściwościach od osób w sanatoriach, w poczekalniach przychodni oraz w Internecie.

Po kilku miesiącach regularnego stosowania tych naturalnych olejów, moje wyniki badań krwi poprawiły się w sposób zdumiewający: wszystkie wartości wróciły do normy. Glukoza spadła z 110 do 86 mg/dl, trójglicerydy z 210 do 118, a cholesterol całkowity z 250 do 166 mg/dl. Co więcej, poziom dobrego cholesterolu HDL wzrósł z 28,8 do 58,2. To nie jest żadna reklama, to efekty, które sam zauważyłem stosując te oleje. Co ważne, zauważyłem również, że dzięki stosowaniu oleju CBD, spadły skoki ciśnienia i poziomu cukru, które były dla mnie problematyczne. Olej CBD ma również działanie, które pomaga w hamowaniu glikacji białek, co może mieć znaczenie w leczeniu cukrzycy i chorób metabolicznych. To zaginione ogniwo, które warto wziąć pod uwagę przy leczeniu problemów związanych z cukrzycą.

Od ponad dekady borykam się z astmą oskrzelową, a dodatkowo od dłuższego czasu miałem problemy z dną moczanową. Ataki tej choroby były niezwykle bolesne i dokuczliwe, zwłaszcza w okolicach dużych stawów, jak palce u nóg czy kolana. Dzięki połączeniu oleju CBD, oleju z czarnuszki, suplementowaniu MSM, witaminy C oraz zmiany stylu życia, w tym roku nie miałem żadnych ataków. Lekarz rodzinny, osłu[wulgaryzm]ąc mnie, stwierdził, że moje oskrzela są czyste. Wchodząc na drugie piętro, nie miewam duszności ani zadyszki. Moje płuca odzyskały pełną sprawność – oddech stał się głębszy, a zniknęły wszystkie świsty i rzężenia.

Regularne stosowanie oleju CBD pozwoliło mi odzyskać równowagę w organizmie, czuję się lepiej. Dodatkowo piję zioła, takie jak tymianek, który oczyszcza organizm i wspiera układ oddechowy, oraz podagrycznik, który skutecznie łagodzi objawy dny moczanowej i redukuje stan zapalny stawów. Podagrycznik jest znany ze swoich właściwości przeciwzapalnych i od dawna stosowany w leczeniu dny moczanowej, pomagając zmniejszyć ból i opuchliznę stawów. O tych dwóch ziołach dowiedziałem się z Konopnej Farmacji w Poznaniu, gdzie regularnie zamawiam zioła i oleje (konopiafarmacja.pl/41-olej-cbd). Ta zielarnia oferuje również inne zioła, suplementy i maści z konopi.

Zmiany w mojej diecie również przyczyniły się do poprawy mojego samopoczucia. Ograniczyłem tłuszcze zwierzęce oraz przetworzoną żywność, taką jak słodycze i margaryny, które mogą nasilać stany zapalne w organizmie.

Jeśli chodzi o moje nadciśnienie, to po wielu latach stosowania leków, po wprowadzeniu oleju z czarnuszki i oleju CBD do codziennej rutyny, zauważyłem wyraźną poprawę. Zamiast 105-110 mm Hg w dolnej wartości, jak miało to miejsce wcześniej, moje ciśnienie wynosi teraz 130-140/80-85 mm Hg i czuję się doskonale. Zmniejszenie poziomu stresu dzięki olejowi CBD ma również pozytywny wpływ na moje ciśnienie i ogólne samopoczucie.

Konsultanci z Konopnej Farmacji polecili mi stosowanie oleju CBD 5% w wersji decarboxylated, który wykazuje silne właściwości przeciwzapalne i wspiera układ nerwowy. Dodatkowo, olej CBD pomaga mi w walce ze stresem, co jest bardzo istotne w moim przypadku. Dzięki tym naturalnym produktom, takim jak olej z czarnuszki, olej CBD oraz zioła, czuję się lepiej niż kiedykolwiek i mam nadzieję, że moja historia może pomóc innym w poprawie zdrowia.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia