Spis treści
O czym może świadczyć ból kolana? Przyczyn może być wiele
Ból kolana to częsta przypadłość, która może mieć wiele różnych przyczyn. Niektóre z nich nie są powodem do niepokoju i mijają samoistnie. Inne są objawami poważnych chorób. Jedną z nich jest dna moczanowa, czyli podagra.
Dolegliwości odczuwane przy tym schorzeniu wynikają z odkładania się kryształów kwasu moczowego w stawie kolanowym. Może to powodować silny ból, a w późniejszym stadium choroby doprowadzić nawet do całkowitego unieruchomienia kolana.
Zobacz, jak inne choroby wpływają na stawy kolanowe. O czym może świadczyć obrzęk, a o czym ból kolana o poranku?
Ból kolana może być objawem różnych chorób
Co jeść, aby wzmocnić stawy? Te produkty przysłużą się kolanom
Nie jesteśmy w stanie uchronić się przed częścią chorób, które mogą zaatakować stawy kolanowe. Możemy jednak zadbać o to, aby w naszej diecie pojawiły się produkty, które wzmocnią stawy i będą działały przeciwzapalnie.
W pierwszej kolejności należy zadbać o prawidłową masę ciała, aby nie obciążać dodatkowo kolan. W diecie osoby dbającej o stawy nie powinno zabraknąć owoców i warzyw bogatych witaminę C, która jest niezbędna w procesie syntezy kolagenu. Stanowi on istotny składnik tkanek wewnętrznych.
Jeśli zależy nam na prewencyjnym wzmocnieniu stawów powinniśmy wybierać produkty bogate w białko, które jest naturalnym budulcem chrząstki stawowej. Znajdziemy je m.in. w nabiale, który jednocześnie dostarczy ważnego dla kości wapnia i fosforu.
Warto sięgać także po zboża i rośliny strączkowe, która sprzyjają produkcji mazi stawowej. Chcąc złagodzić stan zapalny należy włączyć do swojej diety tłuste ryby morskie i oliwę, które jednocześnie są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, poprawiającego ruchomość stawów oraz witaminy D.
Orzechy i nasiona dostarczą do organizmu witaminę E, która może łagodzić ból i zmniejszać obrzęki stawów przy niektórych schorzeniach. Nie należy też zapominać o roli przypraw, które także mają właściwości przeciwzapalne. Do potraw warto dodawać czosnek, cebulę, imbir, kurkumę oraz bazylię.
W przypadku dny moczanowej, chorzy powinni dostosować swoje nawyki żywieniowe do specjalistycznej diety ubogiej w puryny. Wyklucza ona lub ograniczana spożycie m.in. wywarów i produktów mięsnych, niektórych ryb, warzyw bogatych w szczawiany oraz tłustych, smażonych potraw i alkoholu.