Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlineStrona ZdrowiaWarszawa
1666 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Kto jest odporny na koronawirusa SARS-CoV-2?
Kto zachoruje na COVID-19, a u kogo wirus nie wywoła objawów? U kogo będą one zagrażać życiu, a kto przejdzie jedynie katar? Sposobu zakażenia i przebiegu...
Koronawirus przenosi się inaczej niż zakładano!
Aktualne zalecenia bezpieczeństwa nie chronią przed zarażeniem koronawirusem. Badacze zwracają uwagę na niedoceniane drogi infekcji oraz błędne koncepcje...
Nowy koronawirus – skąd się wziął i jak powstał?
Od czasu pojawienia się nowego koronawirusa w mediach pojawiają się pogłoski, że został on sztucznie stworzony w laboratorium. Badania molekularne zaprzeczają...
Co należy wiedzieć o koronawirusie i COVID-19? Najczęściej zadawane pytania
Co to jest koronawirus, jak wygląda i jak się przenosi? Skąd się wziął i kiedy skończy się wywołana przez niego pandemia? Jakie obawy wywołuje, jakie może...
Profilaktyka COVID-19. Jak skutecznie zapobiegać infekcji koronawirusem?
W Polsce lawinowo rośnie liczba potwierdzonych przypadków COVID-19. W sytuacji braku szczepionki przeciw koronawirusowi SARS-CoV-2 najskuteczniejszą metodą...
Koronawirusy i wywoływane przez nie choroby
Koronawirusy są wirusami wywołującymi u ludzi zakażenia układu oddechowego. Oprócz SARS-CoV-2, który jest sprawcą szalejącej na całym świecie pandemii COVID-19,...
Europa znów głównym źródłem COVID-19 dla całego świata
Liczba zakażonych koronawirusem w Europie przekroczyła połowę przypadków na całym świecie. Światowa Organizacja Zdrowia ostrzega, że nasz kontynent stał się...
Nowe, jeszcze dotkliwsze obostrzenia obowiązujące od 7 listopada
W związku z przekroczeniem progu 25 tys. nowych zachorowań na COVID-19 dziennie już od soboty 7 listopada w Polsce obowiązują kolejne obostrzenia. Rząd...
Pogoda nie wpływa na zaraźliwość koronawirusa. Znamy ważniejsze czynniki transmisji!
Na początku epidemii koronawirusa naukowcy wierzyli, że podobnie jak w przypadku wirusa grypy czy doświadczeń w laboratoriach jego zaraźliwość kształtowana jest...
Koronawirus atakuje czerwone krwinki i szpik kostny
Zmiany w płucach nie są jedyną przyczyną niedotlenienia i jego powikłań u chorych z COVID-19. Nawet przy braku objawów oddechowych koronawirus sieje...