Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlineStrona ZdrowiaWarszawa
1743 materiały
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Czym jest dopamina i jak działa na mózg?
Dopamina to neuroprzekaźnik, który wraz z serotoniną i innymi monoaminami reguluje aktywność mózgu. Nieprawidłowe wydzielanie i odbieranie dopaminy przez...
Jak zmniejszyć ryzyko demencji o 40 procent? 12 zaleceń stylu życia
Demencja czy otępienie, jak powszechnie nazywa się pogorszenie funkcjonowania mózgu, nie jest normalną częścią procesu starzenia się! Zmiany degeneracyjne w...
Jak często występują uszkodzenia słuchu po COVID-19?
Problemy ze słuchem to coraz częściej obserwowany objaw zaburzeń neurologicznych spowodowanych przez infekcję koronawirusem SARS-CoV-2. Jak wynika z najnowszej...
Powikłania ciąży przy COVID-19 – wiemy, jak często występują
Zakażenie koronawirusem w ciąży to niebezpieczeństwo dla zdrowia i życia matki oraz dziecka. Infekcja, zwłaszcza nasilona, stwarza bowiem ryzyko rozwoju...
Jakie efekty daje dieta wysokotłuszczowa? Poznaj zasady, jadłospis i opinie ekspertów
Dieta wysokotłuszczowa to skuteczna dieta odchudzająca – nawet lepiej niż trudna do utrzymania i niezdrowa dieta niskotłuszczowa, którą znamy od lat. Menu...
Czym jest mindfulness i jakie korzyści zdrowotne przynosi trening uważności?
Mindfulness to uważność, czyli zwracanie uwagi na pojawiające się doznania, emocje i myśli bez ich oceniania. Umiejętność świadomego bycia tu i teraz ma...
Co zawiera woda alkaliczna i jakie ma właściwości?
Woda alkaliczna to woda o wysokim pH, czyli mająca odczyn zasadowy. Jest on związany ze specyficznym składem, jednak zwykle nie wynika z zawartości...
Więcej pyłków w powietrzu to częstsze przypadki COVID-19!
Zagrożenie infekcją koronawirusem zależy od warunków środowiska, lecz nie jest to wilgotność ani temperatura. Na zachorowalność w znacznie większym stopniu...
Infekcja wieloma szczepami koronawirusa naraz – to możliwe!
Nowe warianty koronawirusa SARS-CoV-2 mogą być nie tylko bardziej zaraźliwe, słabiej reagować na szczepionki i powodować reinfekcje. Wszystko wskazuje na to, że...
Opóźnienie drugiej dawki szczepionki to większa skuteczność ochrony przed COVID-19
Szeroko krytykowane opóźnienia w podawaniu drugiej dawki szczepionki przeciw COVID-19 to oczywisty skutek niedoboru preparatów, ale jednocześnie strategia,...