Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlineStrona ZdrowiaWarszawa
1743 materiały
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Ten zestaw genów chroni przed powikłaniami COVID-19!
Odkryto zestaw genów odpowiedzialnych za zwalczanie infekcji SARS-CoV-2. To od nich zależy, jak efektywnie organizm będzie bronił się przed koronawirusem....
Zdrowy kręgosłup – 8 kroków w profilaktyce bólu kręgosłupa
Ból kręgosłupa to problem, który dotyka 86 proc. Polaków – to dane już z czasów pandemii, choć liczba ta jest z pewnością niedoszacowana. Dla wielu osób ból...
Zakrzepica zagrożeniem życia dla chorych z COVID-19
Jednym z najgroźniejszych powikłań COVID-19 jest powstawanie skrzepów krwi, które prowadzą do niewydolności naczyń krwionośnych lub całych narządów, znacząco...
13 środków pierwszej pomocy bez chemii, które zawsze warto mieć pod ręką
Jak dobrze zaopatrzyć apteczkę? Oprócz klasycznych leków warto mieć w niej również środki naturalne. Pomogą zwłaszcza w początkowej fazie problemu, przy niezbyt...
Trombofilia, czyli nadkrzepliwość krwi – objawy i leczenie
Trombofilia to zaburzenie krzepnięcia krwi, które w określonych sytuacjach prowadzi do powstawania żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej. Jej objawy to m.in....
Czy koronawirusa przenoszą komary i kleszcze?
Ugryzienie kleszcza może skutkować rozwojem groźnej choroby, gdyż pasożyty te przenoszą bakterie i wirusy. Czy wobec tego mogą też zarażać koronawirusem,...
Jak dobrać soczewki kontaktowe, jak je zakładać i pielęgnować?
Soczewki kontaktowe, czyli popularne „kontakty”, zapewniają komfort patrzenia i bezpieczeństwo użytwkowania tylko wtedy, gdy są odpowiednio dopasowane i...
Jakie są objawy jersiniozy i jak przebiega jej leczenie?
Yersinia to odzwierzęca bakteria wywołująca zakażenia jelit i węzłów chłonnych, które bywa mylone z zapaleniem wyrostka robaczkowego. W rezultacie rozwoju...
Nadwaga i otyłość u dzieci – jak im zapobiegać? Jak odchudzić pociechę?
Lekarze alarmują, że polskie dzieci ważą coraz więcej. Nadmiar kilogramów dotyczy już co piątej młodej osoby, a najbardziej tyją chłopcy. Nadwaga i otyłość...
Od owoców puchną ci usta? Sprawdź, czy to nie jest ten specyficzny rodzaj alergii
Jeśli od niektórych produktów masz dziwną alergię, a zwłaszcza gdy nasila się w okresie pylenia roślin, podejrzewaj ten problem. Alergia krzyżowa dotyczy...