Agata Siemiaszko
491 materiałów
Przygotuj tuż przed Wigilią i pij w czasie świąt. Poprawia trawienie i usuwa wzdęcia
Kompot z suszu to tradycyjny napój pity głównie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnych...
Źle się dziś czujesz? Winny może być silny wiatr! Zobacz, jak na nas działa
Nawet 70 proc. społeczeństwa może źle znosić nagłe zmiany pogody. Szczególnie uciążliwy jest dla nas silny wiatr – może znacząco wpływać na funkcjonowanie...
Królewska ryba na Wigilię. Jak wybrać idealną?
Karp nieodłącznie kojarzy się z kolacją wigilijną. Ta ryba to symbol Bożego Narodzenia w Polsce. Karp królewski często nazywany jest karpiem galicyjskim lub...
Ostry ból gardła przy przełykaniu? Uważaj, to może być angina. Tak ją rozpoznasz
Angina to częsta choroba zakaźna, która występuje zarówno u dzieci, jak i dorosłych. Pojawia się głównie jesienią i zimą, szczególnie podczas obniżenia...
Kto musi unikać mandarynek? Przy tych schorzeniach nie powinno się ich jeść
Mandarynki to najpopularniejsze owoce cytrusowe, które kojarzone są głównie ze Świętami Bożego Narodzenia i Sylwestrem. Owoce te stanowią znakomite źródło...
Zupy na odporność. Sprawdź, które ochronią cię przed przeziębieniem i grypą
Rozgrzewające zupy mogą wzmocnić układ immunologiczny w walce z infekcjami. Okres jesienny charakteryzuje się spadkiem odporności i zwiększoną liczbą zachorowań...
Kawa z cynamonem jest jak eliksir dla zdrowia. Wypróbuj przepis
Kawa to napój ceniony przede wszystkim za swój smak oraz właściwości pobudzające. Ten aromatyczny napar zawiera przeciwutleniacze, czyli związki chroniące...
Dlaczego warto jeść gęsinę? To mięso warto jeść nie tylko od święta
Gęsina to jeden z najtłustszych gatunków mięsa drobiowego. Mimo swojej kaloryczności mięso gęsi jest uznawane za zdrowe i stanowi doskonałe źródło kwasów...
Czego nie jeść przy podagrze? Tych produktów lepiej unikaj przy dnie moczanowej
Dna moczanowa lub inaczej podagra kiedyś nazywana była „chorobą królów i bogaczy”. Często jest ona spowodowana nieprawidłową dietą. Schorzenie polega na...
Mak może szkodzić! Zobacz, kto musi uważać
Mak to stały składnik wielu dań, szczególnie tych świątecznych. Jest podstawą makowca, słodkiej wigilijnej kutii oraz rogali świętomarcińskich. Te małe ziarenka...