Spis treści
Dlaczego warto jeść kurki? Z ich cennych właściwości skorzysta cały organizm
Kurki (pieprzniki jadalne) to jedne z najpopularniejszych grzybów w Polsce. Wielu ludzi uważa, że grzyby pozbawione są wartości odżywczych, jednak jest to mylne przekonanie. Zawarte w nich składniki odżywcze sprawiają, że ich regularne spożywanie korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. W galerii wyjaśniamy, dlaczego warto korzystać z darów lasu i częściej sięgać po kurki.
Te smaczne grzyby pojawiły się już w lasach. Sprawdź, dlaczego warto jeść kurki!
Pamiętaj jednak, aby zbierać tylko te grzyby, co do których masz pewność, że są jadalne. Wiele z nich niestety można pomylić z podobnie wyglądającymi do nich grzybami trującymi. Pieprznik jadalny jest bardzo podobny do trującej lisówki pomarańczowej. Jej spożycie może wywołać silne zatrucie pokarmowe, gorączkę, nudności, wymioty i silny ból brzucha. Dlatego, zanim zdecydujesz się zjeść grzyby, koniecznie skonsultuj się z ekspertem.
– Idziesz na grzyby? Nie ryzykuj. Wybieraj tylko takie gatunki, które dobrze znasz. Nigdy nie podawaj grzybów dzieciom – ostrzega GIS.
– Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy zebrane grzyby są jadalne, nie ryzykujmy. W takiej sytuacji najlepiej przynieść je do najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Specjalista bezpłatnie oceni czy grzyby są jadalne, niejadalne, czy też trujące – przypomina Główny Inspektor Sanitarny dr n. med. Paweł Grzesiowski.
Właściwości odżywcze i zdrowotne kurek
Kurki to grzyby o charakterystycznej żółtej barwie i niezwykle silnym aromacie. Występują powszechnie w lasach iglastych i liściastych, jednak najczęściej rosną wśród mchu pod świerkami lub na piaszczystych i kwaśnych glebach.
Kurki, podobnie jak inne grzyby, są niskokaloryczne, ponieważ porcja 100 g stanowi źródło tylko 20 kcal. Znajdziemy w nich również 1,5 g białka, 6,9 g węglowodanów i znikome ilości tłuszczy – 0,5 g. Warto także wspomnieć o dość dużej zawartości błonnika pokarmowego (3,8 g na 100 g), który reguluje pracę układu pokarmowego, a dzięki temu zmniejsza ryzyko powstawania zaparć i rozwoju raka jelita grubego.
Pieprznik jadalny prawie w 80 proc. składa się z wody, a resztę stanowią witaminy i związki mineralne.
Co jeszcze zawierają kurki? W 100 g tych grzybów znajdziemy również:
- beta-karoten – 0,8 mg,
- witaminę B1 – 0,015 mg,
- witaminę B2 – 0,215 mg,
- witaminę B3 – 4,08 mg,
- witaminę B6 – 0,044 mg,
- witaminę D – 212 jednostek międzynarodowych (IU),
- potas – 506 mg,
- wapń – 15 mg,
- magnez – 13 mg,
- żelazo – 3,47 mg,
- cynk – 0,71 mg.
Warto także zauważyć, że pieprznik jadalny zawiera znaczne ilości beta-karotenu, który wpływa na narząd wzroku i chroni plamkę żółtą oka przed zwyrodnieniem. W medycynie ludowej zalecano zwiększyć spożycie kurek w przypadku zapalenia spojówek.
Przepis na jajecznicę z kurkami
Jajecznica z kurkami to smaczny pomysł na letnie śniadanie. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i wymaga tylko kilku produktów.
Warto przeczytać:
Składniki na lekką jajecznicę z kurkami:
- 80 g kurek,
- 3 jajka,
- 40 g sera twarogowego półtłustego,
- łyżeczka masła,
- łyżeczka siekanego szczypioru,
- 3 pomidorki koktajlowe,
- sól i pieprz do smaku.
Jak przygotować jajecznicę?
- Kurki dokładnie wyczyścić, wrzucić do miseczki i zalać wrzątkiem. Pozostawić w wodzie na 60 sekund, po czym dokładnie odsączyć.
- Na rozgrzaną patelnię włożyć masło i kurki, a następnie chwilę mieszać.
- Dodać roztrzepane jajka i smażyć na małym ogniu, cały czas mieszając.
- Gdy jajka zaczną się ścinać, dodać pokruszony ser twarogowy i drobno pokrojone pomidorki.
- Doprawić do smaku i włożyć na talerz.
- Całość udekorować posiekanym szczypiorem.
Sezon na grzyby leśne! Sprawdź, dlaczego warto jeść kurki