Spis treści
Glukoza, insulina i otyłość – skąd bierze się cukrzyca typu drugiego?
Cukrzyca typu 2 to przewlekła choroba metaboliczna, w której występuje zbyt wysokie stężenie glukozy we krwi. Jest ono szkodliwe dla organizmu, powodując degenerację tkanek i stany zapalne.
Sprawdź: Ruch leczy cukrzycę, ale trzeba wiedzieć, kiedy ćwiczyć
Proces rozwoju cukrzycy jest złożony i do tej pory badacze mówili o zaburzeniach produkcji, a także działania insuliny, takich jak insulinooporność, co słusznie przypisywano rozwojowi otyłości. Chcąc jednak wychwycić właściwy mechanizm patogenezy cukrzycy typu drugiego, naukowcy z Uniwersytetu Newcastle w Wielkiej Brytanii przeanalizowali dane zebrane w ramach przeprowadzonego tam badania klinicznego poświęconego remisji cukrzycy o nazwie Diabetes Remission Clinial Trial (DiRECT).
Czy cukrzyca typu 2 może się cofnąć? Wnioski z badania DiRECT
Pierwsze obiecujące wnioski z prowadzonych eksperymentów, o których poinformowano kilka lat temu, dotyczyły przypadków remisji cukrzycy insulinoopornej w wyniku intensywnych programów odchudzających. Najnowsze odkrycia płynące z prowadzonych dalej prac opublikowano jakiś czas temu w fachowym piśmie „Cell Metabolism”.
Badanie DiRECT miało na celu potwierdzenie podwójnego cyklu mechanizmu rozwoju choroby. Teoria mówi o nim jako wyniku nagromadzenia tłuszczu w wątrobie, które powoduje odporność komórek organizmu na działanie „przekazującej” im cukier insuliny, a także zwiększenie wytwarzania w niej glukozy. To z kolei prowadzi do wzrostu stężenia we krwi insuliny, a hormon ten nasila akumulację tłuszczu wątrobowego – i błędne koło się zamyka. Postępujące szkody wynikające z tego procesu dotyczą akumulacji tłuszczu w innych narządach, w tym w trzustce.
Trzustka jako narząd produkujący insulinę jest wrażliwa zwłaszcza na nasycone kwasy tłuszczowe, zawarte w gromadzonym tłuszczu – są one szkodliwe dla jej komórek beta, w których odbywa się wytwarzanie niezbędnego hormonu. Utrata tkanki tłuszczowej z organizmu pozwala odwrócić ten cykl, ale u niektórych osób początkowe cofnięcie cukrzycy kończy się jej nawrotem. Najnowsza analiza brytyjskich uczonych dotyczy właśnie tych przypadków i pozwala stwierdzić wstępnie, jakie są warunki skutecznej remisji.
Na podstawie nowoczesnych badań, w tym oceny ilości tłuszczu zlokalizowanego wewnątrz wątroby i trzustki oraz tego podskórnego techniką obrazowania MRI, pomiaru glukozy, hemoglobiny glikowanej, cholesterolu HDL i trójglicerydów we krwi, a także analizy kwasów tłuszczowych, wydzielania insuliny i funkcjonowania komórek beta, naukowcy doszli do ważnych wniosków.
Warunki udanej remisji cukrzycy typu 2
Cukrzyca typu 2 cofnęła się na okres 2 lat u 90 procent pacjentów, którym udało się stracić co najmniej 15 kg tkanki tłuszczowej z organizmu. Stanowili oni ok. 2/3 wszystkich uczestników badania i w rezultacie tych zmian nie musieli już przyjmować insuliny.
Utrzymanie skutecznej remisji cukrzycy typ 2 na przestrzeni 2 lat od redukcji masy ciała okazało się możliwe tylko w sytuacji, gdy zawartość trójglicerydów w wątrobie i tłuszczu zawartego w trzustce pozostały na niskim poziomie.
U osób, które doświadczyły powrotu cukrzycy, poziomy lipidów w kluczowych narządach wróciły do wcześniejszych wysokich poziomów. Może to mieć związek m.in. z wyczerpaniem wolnego miejsca w tkance podskórnej, która u różnych osób i w różnych miejscach ciała ma inną „pojemność”.
Kluczową rolę w podtrzymaniu uzyskanej poprawy odgrywa więc kontrola masy ciała i trzymanie się diety o niskim indeksie glikemicznym, która pomaga zminimalizować ryzyko otłuszczenia narządów. Potwierdzeniem skuteczności tego podejścia do leczenia choroby będą już planowane próby z udziałem tysięcy pacjentów z cukrzycą typu drugiego.
ZOBACZ: 10 sposobów na zmniejszenie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2