Zatrucie pokarmowe przez prosty błąd podczas używania airfryera. Sprawdź, o czym nie należy zapominać?

Gabriela Fedyk
Opracowanie:
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Airfryer jest coraz popularniejszy w polskich domach. Aifryer, czyli frytkownica beztłuszczowa, ma być zdrowszą alternatywą do przygotowywania posiłków, bo zawierają mniej tłuszczu. Użytkownicy tego urządzenia często popełniają jeden błąd, który może się skończyć zatruciem pokarmowym. Sprawdź, jak go uniknąć i dowiedz się, jak wyczyścić airfryer.

Spis treści

Airfryer może powodować zatrucie pokarmowe. Wszystko przez jeden błąd

Frytkownice beztłuszczowe, czyli airfryery, zyskują na popularności. Urządzenia te stały się dla wielu osób ulubionymi urządzeniami w ich domach. Zużywają mniej oleju niż tradycyjne frytkownice, a jedzenie jest podgrzewane szybko i równomiernie. Okazuje się jednak, że musisz zachować ostrożność podczas ich użytkowania. Nieprzestrzeganie prostej zasady może grozić zatruciem pokarmowym.

Airfryer powinien być czyszczony po każdym ugotowanym w nim posiłku.
Airfryer powinien być czyszczony po każdym ugotowanym w nim posiłku. Thitikarn Paothongthai/Getty Images

Chodzi o nieczyszczenie airfryera między kolejnymi użyciami. To częsty błąd, który może doprowadzić do zatrucia pokarmowego. Podczas gdy nie musisz czyścić piekarnika lub kuchenki mikrofalowej po każdym użyciu, to zaniedbanie tego w przypadku frytkownicy beztłuszczowej może być ryzykowne.

Jedzenie zainfekowane bakterią Salmonelli, które było przyrządzane w airfryerze, nadal może zanieczyszczać inne produkty spożywcze. Jak twierdzi USDA (Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych), większość bakterii Salmonelli może pozostać zakaźna do 32 godzin na suchej powierzchni.

Jak wyczyścić airfryer?

Janilyn Hutchings, certyfikowana specjalistka ds. bezpieczeństwa żywności i naukowczyni ds. żywności w StateFoodSafety, w wypowiedzi dla The Mirror ostrzega, że jeśli nie czyścisz regularnie airfryera, „stare cząsteczki żywności i zarazki będą gromadzić się w koszu i zanieczyszczać żywność, którą do niego wkładasz”.

– Staraj się czyścić airfryer po każdym ugotowanym w niej posiłku. Może się to wydawać dużym kłopotem, ale jest to całkiem proste – radzi Hutchings.

Jak czyścić frytkownicę beztłuszczową? Krok po kroku:

  1. Wyłącz frytkownicę, odłącz od zasilania i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  2. Jeśli można ją myć w zmywarce, umieść szufladę i kosz lub tacę (w zależności od wyposażenia twojego airfryera) do góry nogami w zmywarce, najlepiej na górnym koszu, jeśli jest to możliwe.

  3. Jeśli nie możesz umyć airfryera w zmywarce, umyj wyjmowane części w ciepłej wodzie z płynem i użyj szczotki lub gąbki, aby wyszorować zanieczyszczenia i dostać się do wszystkich zakamarków. Pamiętaj, żeby chronić metalowe lub nieprzywierające wykończenia.

  4. Dobrze wypłucz i wysusz.

  5. Ściereczką lub ręcznikiem papierowym wytrzyj dolną część airfryera, a także jej zewnętrzną część.

  6. Po wyczyszczeniu ponownie włóż kosz.

Jeżeli jest to konieczne, pozwól koszowi moczyć się tak długo, jak jest to potrzebne. Dzięki temu unikniesz szorowania przypieczonego jedzenia.

Podczas czyszczenia frytkownicy beztłuszczowej nie używaj przyborów, które mogłyby uszkodzić nieprzywierającą powierzchnię. Unikaj też środków dezynfekujących – nie nadają się one do powierzchni mających kontakt z żywnością.

Czy jedzenie z airfryera jest zdrowe?

Choć airfryery są popularne, to często pojawia się pytanie, czy frytkownice beztłuszczowe powodują raka. Jak pokazują badania, korzystanie z frytkownicy powietrznej może zwiększać poziom produktów utleniania cholesterolu (COP) w rybach, które są powiązane ze wzrostem zachorowań na choroby serca, raka i inne schorzenia.

Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) to substancje rakotwórcze, które są wytwarzane w postaci oparów podczas gotowania żywności w wysokiej temperaturze. Chociaż WWA mogą powstawać podczas używania airfryera, jest ich znacznie mniej, ponieważ takie przygotowywanie posiłków zużywa mniej oleju niż smażenie w głębokim tłuszczu.

– Żywność przygotowywana we frytkownicy nadal stanowi pewne ryzyko, ale znacznie mniejsze niż w przypadku żywności smażonej w głębokim tłuszczu – zauważa dietetyczka Julia Zumpano. – Ogranicz ilość używanego oleju i ciepła, aby jeszcze bardziej zminimalizować ryzyko, nigdy nie używaj oleju ponownie i unikaj wdychania dymu wytwarzanego podczas gotowania w wysokiej temperaturze. Używaj też wentylatora wyciągowego – wymienia ekspertka.

Źródła:

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia