W tym mięsie wykryto śmiercionośną bakterię. Można było je kupić w popularnym dyskoncie. Teraz można je zwracać

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
od 16 lat
Jeśli masz w lodówce to mięso, koniecznie zwróć je do sklepu albo wyrzuć. W tym produkcie z popularnego dyskontu wykryto bakterię groźniejszą niż Salmonella. Wyrób mięsny można oddać w jednym ze sklepów sieci.

Spis treści

Śmiertelna bakteria w mięsie. Aldi wycofuje produkt

Sieć sklepów Aldi prosi klientów o niezwłoczny zwrot artykułu spożywczego, który był dostępny w sprzedaży od 2007 roku. Chodzi o surowy wyrób mięsny z podanej partii.

Ręka w rękawiczce z mięsem mielonym do badania
Listeria to zabójcza bakteria, która rozwija się m.in. w surowym mięsie i wyrobach mlecznych w warunkach chłodniczych Svetlana-Cherruty/Getty Images

Szczegóły informacji podanej na stronie sprzedawcy:

  • Produkt – Metka cebulowa wieprzowa 160 g,
  • Numer partii – 0911,
  • datą minimalnej trwałości: 08.03.2024,
  • kod kreskowy – 28067306,
  • producent – ZM HAGA PLUS Sp. z o.o.

We wskazanym produkcie stwierdzono obecność zanieczyszczenia mikrobiologicznego w postaci bakterii Listeria monocytogenes.

Czytaj także: Mięso może być źródłem fatalnego zatrucia

Metkę można zwracać do 20.03.2024 r. do sklepów Aldi również bez paragonu poświadczającego zakup, a za towar zostanie zwrócona należność. Sprzedawca informuje także, że produktu już nie ma na półkach, a sytuacja ta nie dotyczy innych wyrobów od tego samego dostawcy.

Listeria w mięsie. Objawy zatrucia

Listeria monocytogenes to bakteria, która powoduje śmiertelne powikłania w 20-30 proc. przypadków zatrucia, a w rozwoju nie przeszkadza jej temperatura lodówki. Okres wylęgania w organizmie, który prowadzi do rozwoju choroby – listeriozy, może trwać dłużej niż w przypadku innych bakterii pojawiających się w mięsie. Choć to zwykle 1-2 dni, średni czas wynosi 21 dni, choć może być i 70 dni.

Zatrucie u osób z prawidłową odpornością trwa zwykle 1-2 dni, gdy pojawia się biegunka (nie zawsze), gorączka, bóle mięśniowe i dreszcze. Ciężki przebieg listeriozy i powikłania takiej, jak zapalenie opon mózgowych, wsierdzia czy sepsa, zagrażają jednak osobom, u których układ immunologiczny nie działa prawidłowo, np. w związku z leczeniem czy podeszłym wiekiem. Niebezpieczeństwo dotyczy także kobiet w ciąży i małych dzieci.

Głównym źródłem pałeczek Listeria są surowe https://stronazdrowia.pl/mieso-moze-byc-zrodlem-smiertelnego-zatrucia-uwazaj-na-to-gdzie-kupujesz-wyroby-miesne-potem-moze-byc-juz-za-pozno/ar/c14-18322391, takie jak mięso czerwone i drobiowe, wyroby i wędliny niepoddane obróbce termicznej, np. peklowane jak metka czy wędzone jak boczek, a także wędzone ryby czy sery z niepasteryzowanego mleka, jak np. ser gorgonzola.

Główny Inspektor Sanitarny nie raz informował o wycofaniu z powodu Listerii również gotowych do spożycia produktów takich, jak hamburgery, filety rybne czy pierogi z mięsem.

Źródło: Wycofanie produktu: metka cebulowa wieprzowa 160 g Aldi

Dodaj firmę
Logo firmy Główny Inspektorat Sanitarny
Warszawa, Targowa 65
Autopromocja

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia