Spis treści
Śmiertelna bakteria w mięsie. Aldi wycofuje produkt
Sieć sklepów Aldi prosi klientów o niezwłoczny zwrot artykułu spożywczego, który był dostępny w sprzedaży od 2007 roku. Chodzi o surowy wyrób mięsny z podanej partii.
Szczegóły informacji podanej na stronie sprzedawcy:
- Produkt – Metka cebulowa wieprzowa 160 g,
- Numer partii – 0911,
- datą minimalnej trwałości: 08.03.2024,
- kod kreskowy – 28067306,
- producent – ZM HAGA PLUS Sp. z o.o.
We wskazanym produkcie stwierdzono obecność zanieczyszczenia mikrobiologicznego w postaci bakterii Listeria monocytogenes.
Czytaj także: Mięso może być źródłem fatalnego zatrucia
Metkę można zwracać do 20.03.2024 r. do sklepów Aldi również bez paragonu poświadczającego zakup, a za towar zostanie zwrócona należność. Sprzedawca informuje także, że produktu już nie ma na półkach, a sytuacja ta nie dotyczy innych wyrobów od tego samego dostawcy.
Listeria w mięsie. Objawy zatrucia
Listeria monocytogenes to bakteria, która powoduje śmiertelne powikłania w 20-30 proc. przypadków zatrucia, a w rozwoju nie przeszkadza jej temperatura lodówki. Okres wylęgania w organizmie, który prowadzi do rozwoju choroby – listeriozy, może trwać dłużej niż w przypadku innych bakterii pojawiających się w mięsie. Choć to zwykle 1-2 dni, średni czas wynosi 21 dni, choć może być i 70 dni.
Zatrucie u osób z prawidłową odpornością trwa zwykle 1-2 dni, gdy pojawia się biegunka (nie zawsze), gorączka, bóle mięśniowe i dreszcze. Ciężki przebieg listeriozy i powikłania takiej, jak zapalenie opon mózgowych, wsierdzia czy sepsa, zagrażają jednak osobom, u których układ immunologiczny nie działa prawidłowo, np. w związku z leczeniem czy podeszłym wiekiem. Niebezpieczeństwo dotyczy także kobiet w ciąży i małych dzieci.
Głównym źródłem pałeczek Listeria są surowe https://stronazdrowia.pl/mieso-moze-byc-zrodlem-smiertelnego-zatrucia-uwazaj-na-to-gdzie-kupujesz-wyroby-miesne-potem-moze-byc-juz-za-pozno/ar/c14-18322391, takie jak mięso czerwone i drobiowe, wyroby i wędliny niepoddane obróbce termicznej, np. peklowane jak metka czy wędzone jak boczek, a także wędzone ryby czy sery z niepasteryzowanego mleka, jak np. ser gorgonzola.
Główny Inspektor Sanitarny nie raz informował o wycofaniu z powodu Listerii również gotowych do spożycia produktów takich, jak hamburgery, filety rybne czy pierogi z mięsem.
Źródło: Wycofanie produktu: metka cebulowa wieprzowa 160 g Aldi