Spis treści
GIS wycofał ze sklepów hamburgery wieprzowo-wołowe. Numer partii i szczegóły dotyczące produktu
Główny Inspektorat Sanitarny informuje o wycofaniu hamburgerów wieprzowo-wołowych marki Dania Express wyprodukowanych przez firmę Konspol Holding Sp. z o.o. dla Jeronimo Martins Polska S.A. Jak czytamy w komunikacie zamieszczonym na stronie internetowej GIS, w jednej partii produktu wykryto wysoką liczbę bakterii Listeria monocytogenes. Spożycie żywności zanieczyszczonej tymi bakteriami może doprowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Szczegóły dotyczące produktów:
- Nazwa produktu: Hamburger wieprzowo-drobiowy, 250 g
- Marka: Dania Express
- Numer partii: 153/V
- Termin przydatności do spożycia: 14.06.2023
- Producent: Konspol Holding Sp. z o.o., ul. Grottgera 40, 33-300 Nowy Sącz
- Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn
Podjęte działania i zalecenia dla konsumentów ws. wycofanych hamburgerów
Producent hamburgerów Konspol Holding Sp. z o.o. we współpracy z organami Inspekcji Weterynaryjnej podjął się zidentyfikowania źródła zagrożenia i wycofania produktu z rynku. Dystrybutor został poinformowany o zagrożeniu i konieczności natychmiastowego wycofania hamburgerów zanieczyszczonych bakteriami Listeria monocytogenes.
Czytaj też: Mięso z plastikiem. Lidl wycofuje burgery
Przedsiębiorstwo Jeronimo Martins Polska S.A. wycofało produkt ze sprzedaży w dniu 6 czerwca 2023 roku z centrów dystrybucyjnych i sklepów sieci Biedronka, do których był dostarczony. Trwa postępowanie wyjaśniające w tej sprawie, a proces wycofywania produktu ze sprzedaży jest monitorowany.
Hamburgery wieprzowo-drobiowe marki Dania Express z wycofanej partii nie powinny być spożywane.
– W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem – informuje GIS.
Listerioza to rzadka, ale groźna choroba zakaźna. Zagrożone głównie
Listerioza jest chorobą zakaźną, która zazwyczaj jest spowodowana spożyciem pokarmu zanieczyszczonego bakteriami Listeria monocytogenes. Głównie jest zagrożeniem dla:
- kobiet w ciąży,
- noworodków,
- osób z obniżoną odpornością.
Bakterie Listeria monocytogenes są rozpowszechnione w środowisku. Są wydalane z kałem zakażonych zwierząt. Do zakażenia dochodzi przez bezpośredni kontakt z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. drobiu, kóz, owiec, bydła) bądź przez zjedzenie skażonej żywności.
Zakazić można się przez:
- przewód pokarmowy,
- uszkodzoną skórę,
- błony śluzowe,
- łożysko.
Sprawdź również:
Objawy u kobiet w ciąży pojawiają się po okresie inkubacji (ok. 3 tygodnie). Są to objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Przez zakażenie może dojść do obumarcia płodu, poronień lub wrodzonej listeriozy u noworodka.
Osoby starsze i z obniżoną odpornością mogą zachorować na zapalenie opon mózgowych, mózgu i sepsę. U osób dorosłych zazwyczaj nie występują żadne objawy zakażenia.
Listeriozę leczy się antybiotykami.
Aby zapobiec zakażeniu, należy:
- stosować właściwe środki ochronne na farmach zwierząt,
- przestrzegać zasad higieny na każdym etapie procesu przygotowywania żywności,
- myć ręce każdorazowo (np. przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami, po wyjściu z toalety).
Źródła:
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie bakterii Listeria monocytogenes w partii hamburgerów wieprzowo-drobiowych Główny Inspektorat Sanitarny
LISTERIOZA Główny Inspektorat Sanitarny