https://stronazdrowia.pl
reklama

To niskokaloryczne warzywo jest prawdziwym przyjacielem twojego brzucha. Pomaga na wzdęcia

Katarzyna Wąś-Zaniuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Tegoroczne lato dobiega końca, a pierwsze chłodniejsze poranki przypominają, że wakacyjna swoboda powoli odchodzi w przeszłość. Ale twoja letnia dieta wcale nie musi kończyć się razem z sezonem wakacyjnym. Jeśli ostatnio zmagasz się z problemem wzdęć, mamy dla ciebie prosty, niskokaloryczny sposób na ulgę: cukinię.

Spis treści

Jeśli cierpisz na wzdęcia, sięgnij po cukinię. Co sprawia, że warto ją jeść?

Dolegliwości przewodu pokarmowego potrafią znacząco obniżyć komfort codziennego życia. Jeśli w ostatnim czasie masz problemy ze wzdęciami, koniecznie włącz do diety niskokaloryczne warzywo, które skutecznie wspiera trawienie i redukuje wzdęcia – cukinię.

Dlaczego warto jeść cukinię?
Dlaczego warto jeść cukinię?
Freepik

Jak mówi ekspertka ds. żywienia i stylu życia stacji NBC, Joy Bauer, cukinia „wygrywa, bo spełnia wiele kryteriów”.

– Naturalnie ma mało kalorii. I zawiera dużo wody, co samo w sobie pomaga wypłukiwać nadmiar wody i zmniejszać wzdęcia – powiedziała o popularnym letnim warzywie dyniowatym w niedawnym segmencie TODAY Show specjalistka.

Mayo Clinic zaleca, aby w przypadku zaparć szczególną uwagę zwracać na dietę bogatą w błonnik oraz odpowiednie nawodnienie organizmu.

Choć poza cukinią jest wiele popularnych, nawadniających i bogatych w błonnik warzyw, jak kukurydza czy pieczarki, to właśnie to zazwyczaj podłużne warzywo najrzadziej podrażnia wrażliwe układy pokarmowe, np. u osób z zespołem jelita drażliwego, zaznacza Bauer.

Dzieje się tak dlatego, że cukinia zawiera mało fermentujących węglowodanów, rodzaju węglowodanów, które podczas rozkładu w jelitach często powodują powstawanie gazów.

– Dlatego nie powodują żadnych rewolucji trawiennych. W praktyce to prawdziwy przyjaciel twojego brzucha, szczególnie jeśli zmagasz się ze wzdęciami – radzi specjalistka ds. żywienia i stylu życia stacji NBC.

Jak podaje Healthline, już jedna cukinia średniej wielkości zawiera około 2 g błonnika.

Nie tylko cukinia może przynieść ci ulgę. Dlaczego warto jeść kabaczek?

Inni dietetycy zwracają uwagę, że cukinia nie jest jedynym letnim warzywem dyniowatym o imponujących właściwościach wspierających mikrobiotę jelitową.

Spokrewniony z nią żółty kabaczek (summer squash) także dostarcza ważnych witamin i minerałów. W jego składzie znajdziemy sporą zawartość witaminy C oraz potasu, których organizm potrzebuje, by zachować odpowiednie nawodnienie i działać sprawnie.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

© Independent Digital News & Media Ltd

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia