1 z 9
Przewijaj galerię w dół
Przetworzone mięsa, takie jak szynka, parówki, salami, indyk...
fot. serhii_bobyk/freepik

Przetworzone mięso

Przetworzone mięsa, takie jak szynka, parówki, salami, indyk czy rostbef, często pochodzą od zwierząt, które są hodowane w niegodnych warunkach i są szprycowane zastrzykami m.in. z antybiotykami, hormonami, chemicznymi środkami aromatyzującymi, barwnikami, azotynem sodu i innymi substancjami. Lepszym wyborem jest mięso dobrej jakości, drób, ryby lub warzywa i grzyby (np. pieczarka Portobello).

2 z 9
Jak zdrowo grillować? Najlepiej nie przesadzać ze spożyciem...
fot. freepik

Produkty, których powinniśmy unikać w sezonie grillowym

Jak zdrowo grillować? Najlepiej nie przesadzać ze spożyciem tych produktów.

3 z 9
Majonez – nie wchodząc w polemikę, czy Kielecki, czy Winiary...
fot. KamranAydinov/freepik

Sałatki z majonezem

Majonez – nie wchodząc w polemikę, czy Kielecki, czy Winiary – jest jednym z lubionych dodatków do sałatek. Coleslaw, sałatki z makaronem, sałatka Cezar czy sałatka ziemniaczana często są skąpane w majonezie. Zamiast nich warto sięgnąć po grillowane warzywa i zielone sałatki np. z oliwą.

4 z 9
Orzeźwiające lemoniady, mrożone herbaty i inne słodkie...
fot. rawpixel.com/freepik

Słodzone napoje

Orzeźwiające lemoniady, mrożone herbaty i inne słodkie napoje często towarzyszą grillowaniu. Nawet jeżeli są „bez cukru”, to słodziki, które zawierają, pobudzają nasz apetyt, a przez to więcej jemy i tyjemy. Zdrowszym wyborem jest samodzielne zrobienie napojów z listkami mięty czy kawałkami owoców lub ogórka i posłodzenie ich stewią lub miodem, albo całkowite zrezygnowanie z cukru jak w cold brew tea, czyli herbacie parzonej na zimno.

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Zobacz również

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?