
Domowe sposoby na odkwaszanie organizmu. Te produkty to najlepszy alkaliczny detoks! To warto jeść na diecie zasadowej, by odzyskać energię
Nadmierne zakwaszenie organizmu to powszechny problem, który objawia się spadkiem odporności, zmęczeniem i rozmaitymi zaburzeniami. By mu przeciwdziałać, warto zadbać o bardziej zasadotwórczą dietę.
Sprawdź 10 najlepszych produktów o działaniu alkalicznym, a więc odkwaszających organizm, które są pyszne i zdrowe!
Przesuwając zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Cytryny
Choć owoc ten ma kwaśny smak, jest topowym zasadotwórczym produktem – pH 9! To dlatego, że zawiera kwasy organiczne, które w organizmie są rozkładane do dwutlenku węgla i wody. Tylko nieco mniej efektywnie działają limonki oraz grejpfruty, natomiast inne cytrusy, jak pomarańcze i mandarynki, są prawie neutralne.

Arbuzy
Obok cytryny to drugi naturalny produkt znajdujący się w czołówce pokarmów o najsilniejszym działaniu alkalizującym (pH 9). Niemal równie skuteczni są jego bliscy krewni, jak melon kantalupa czy miodowy (pH 8,5). Owoce te obfitują w wodę i są idealną bazą koktajli z dodatkiem zielonych warzyw. Alkalizująco działa ponadto spokrewniona z tymi owocami dynia (pH 8,0).

Szparagi
Zielone szparagi są topowym składnikiem alkalizującym (pH 8,5). Z tego powodu (a także ze względu na specyficzny skład) są niemal nieodłącznym składnikiem diet odtruwających. Pojawiają się też w momencie, gdy najchętniej przeprowadzane są kuracje detoks.
Równie polecane są inne warzywa w zielonym kolorze, który pochodzi od odkwaszającego chlorofilu. Na liście polecanych produktów są też rukiew i cykoria (pH 8,5), następnie kiełki lucerny (pH 8), różne zioła i sałaty, szpinak oraz młody groszek.